Previjanje naj bo zabavno!

Uredništvo, 04. april 2016.

Previjanje s pleničkami s potiskom živali, bo za otroka posebno doživetje, saj mu zraven lahko poveste še zgodbico.

Previjanje otročka mora biti prijetno doživetje. Ker pa so malčki in malčice živahni in niso vedno razpoloženi za menjavo pleničk, prav pridejo nasveti, kako to opravilo izvest v zadovoljstvo obeh.

Kratki in učinkoviti nasveti:

 • ves čas imejte očesni stik z otrokom, se z njim pogovarjajte ali pa mu pojte
 • z igračami lahko otroka zamotite in zabavate
 • poljubljajte ga in žgečkajte po trebuščku
 • približajte se mu z obrazom in se spakujte
 • ne hitite, ne izgubite potrpljenja

Pravilno menjavanje pleničke

Pleničko lahko zamenjamo na več načinov. Če otrok leži na hrbtu, z eno roko dvignemo njegovi nogici, staro pleničko odstranimo in pod hrbet položimo novo pleničko, ki smo jo prej odvili in pripravili na previjalni mizi. Pomembno je, da enkrat previjamo z eno, naslednjič pa z drugo roko. Otroka lahko dvignemo tudi tako, kot bi ga položili na bok, in mu na enak način zamenjamo pleničko. Lahko pa ga tudi dejansko čisto obrnemo na bok, nekatere mame pa so mojstrice menjave pleničke celo, ko je otrok pokonci. Ne glede na način zamenjave pleničke je pomembno, da otroka v pleničko pravilno namestimo. Plenička ne sme biti postrani, ne previsoko in ne prenizko, zapnemo pa jo kar močno, da je med pleničko in trebuščkom za en prst prostora, med nogicami pa jo namestimo čim ožje, da se otrok lažje premika in brca.

lumpi-plenice

Lumpi_logo-bela-podlaga

Za udobje in dobro počutje malih lumpijev

so pomembne tudi plenice. Nove plenice Lumpi zato izpolnjujejo vse, kar pričakujete:

 • Koža vašega otroka bo suha podnevi in ponoči zahvaljujoč najnovejši Super Absorbent tehnologiji, ki zagotavlja maksimalno vpojnost in zaščito pred prepuščanjem.
 • Plenice Lumpi so mehke, tanke in dermatološko testirane.
 • Anatomska oblika zagotavlja otroku večje udobje in svobodno gibanje.

Naj bo previjanje zabavno

Tehniko menjave pleničk hitro usvojimo, a kaj, ko se otrok tako hitro spreminja in raste ter nam postavlja tudi pri tem opravilu vsakič nove izzive. Zato moramo razviti dobro strategijo in se opremiti z vrsto trikov.

 1. Nad previjalno podlago namestite ogledalce, da se bo lahko opazoval.
 2. Preden ga povijete, ga pustite nekaj časa golega. Nato naredite nekaj vaj z njegovimi nogami in rokami.
 3. Dajte mu stvari, ki jih sicer ne dobi pogosto, denimo papir ali novo igračo.
 4. Napihnite balon in ga namestite nad previjalno mizo.
 5. Menjajte kraj previjanja, včasih previjajte na tleh, drugič na postelji.
 6. Včasih se otrok upira menjavi plenic, ker ste ga pri čem zmotili. Ali ga najprej umirite in se nato lotite previjanja, ali pa ga sploh ne motite, ampak se mu pridružite v igri in ga vmes previjete.
 7. Predvsem pa se ne razburite in ne spremenite menjave pleničk v boj. Z vso držo, gibi in glasom igrivo spremljajte menjavo plenice. Nikoli ne postanite nestrpni, še manj ukazovalni, če se otrok izmika.
 8. Malo večjemu otroku dajte možnost izbire, kdaj bo menjava plenic, in naj bo to vesel dogodek, ne nekaj, kar je nujno zlo in se mudi.
 9. Še malo večjemu otroku dajte možnost, da še bolj sodeluje pri menjavi pleničke, zaploskajte mu in se veselite, ko prikoraka po svežo pleničko, ali zaplešite do mesta menjave pleničk. Po menjavi ga pohvalite in se veselite naslednjega podviga. Morda lahko prej ali potem menjate pleničko tudi medvedku ali drugi igrači.
 10. Dajte možnost otroku, da sodeluje, naj drži robčke, naj se sam usede na pleničko. Ne hitite, vprašajte otroka, ali delate prav, spravite ga v smeh, na koncu ga pohvalite, kako dobro sta skupaj naredila.
 11. Ob menjavi pleničke lahko otroku poveste tudi kratko zgodbo. S tem boste dosegli, da bo otrok z veseljem pričakoval naslednjo menjavo pleničke.

plakat Lumpi

S pleničkami Lumpi je previjanje lažje. Dobite jih v različnih velikostih, od otrokovih prvih dni do samostojnih korakov. Potiskane so z živalskimi motivi, ki bodo vašemu otroku še posebej v veselje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
17.06.2021. ob 22:53
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več