Previdno v primežu snega

Uredništvo, 06. februar 2015.
sneg

Vremenoslovci opozarjajo, da lahko v Sloveniji v teh dneh pričakujemo obilno sneženje. To lahko ob številnih nevšečnostih predstavlja tudi marsikatero resno nevarnost, zato …

Vremenoslovci opozarjajo, da lahko v Sloveniji v teh dneh pričakujemo obilno sneženje. To lahko ob številnih nevšečnostih predstavlja tudi marsikatero resno nevarnost, zato v Zavarovalnici Triglav svetujejo, da naj bodo ljudje na morebitne težave, ki jih s seboj prinaša sneg, dobro pripravljeni. Kako ukrepati v primežu snega, kako prijaviti škodo in kdaj so upravičeni do odškodnine?

Ob obilnejšem sneženju je pomembno, da predvsem s konstrukcij, ki obremenitve ne bi zdržale, čim bolj temeljito odstranijo sneg. Ljudje naj pri tem ne pozabijo na previdnost pri čiščenju površin, pri vožnji po cesti ter pri hoji po pločnikih ali drugih zunanjih površinah. V ekstremnih vremenskih razmerah je namreč skrb za lastno varnost najpomembnejša.

sneg

Kako ravnati v primeru škode?

Zavarovalnica Triglav zavarovancem svetuje, da naj, če se soočijo s škodo, naredijo nekaj fotografij nastale škode, preprečijo nadaljnjo škodo, preverijo zavarovano kritje na zavarovalnih policah in v primeru ustreznega kritja prijavijo škodo. Če so razmere varne, naj začnejo s popravilom, istočasno pa poskrbijo, da se do prihoda cenilca zavarovalnice hranijo dokazila o nastali škodi.

Škodo lahko zavarovanci prijavijo prek spletne strani www.triglav.si ali v primeru avtomobilske škode s pomočjo mobilne aplikacije, ki jo lahko brezplačno namestijo preko Apple App Store in Google Play. Na voljo je tudi 24-urna dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555. Za pomoč pri prijavi škode se lahko obrnejo tudi na zavarovalnega zastopnika, na najbližje predstavništvo oziroma zastopniško pisarno ali na sedež območne enote Zavarovalnice Triglav. Pri prijavi škode naj čim natančneje navedejo poškodovane stvari ter obvezno pripišejo tudi elektronski naslov, telefonsko številko in številko transakcijskega računa za nakazilo škode. Za hitro prijavo škode je potrebna naslednja dokumentacija: številka zavarovalne police, številka vozniškega dovoljenja (ob prijavi škodnega primera iz zavarovanja avtomobilskega kaska) in številka prometnega dovoljenja (ob prijavi škodnega primera iz zavarovanja avtomobilskega kaska).

Zavarovanje nepremičnin

Škoda zaradi padca drevesa kot tudi škoda zaradi teže snega je krita v okviru paketa C za zavarovanje DOM-a pri Zavarovalnici Triglav oziroma predstavlja razširitev v požarni polici za zavarovanje zgradb in premičnin. V primeru škode, ki jo povzroči teža snega, zavarovanje krije fizično škodo na zavarovani zgradbi in zavarovanih premičninah v njej. Krita je tudi škoda, če sneg vrže ali podre na zavarovano zgradbo kakšen predmet. Škoda je krita le, če teža snega presega 100 kg na kvadratni meter in če je škoda nastala v manj kot 24 urah, odkar je prenehalo snežiti. To pomeni, da zavarovanje ne krije škode zaradi teže snega, če je ta že več dni npr. ležal na strehi, brez da bi ga očistili.

Zavarovanje premičnin

Za lastnika vozila, ki ima kasko zavarovanje, je najenostavneje, da povračilo škode uveljavlja iz naslova kasko zavarovanja, ki krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanih stvari, ki je posledica presenetljivih in od zavarovančeve ali voznikove volje neodvisnih dogodkov, ki nastanejo v prometu in mirovanju (npr. padec snega in ledenih sveč) ali zaradi posebnih dogodkov.

Zakonska obveza

Preden se vozniki s svojim vozilom odpravijo na pot, morajo po zakonu (Zakon o varnosti cestnega prometa) poskrbeti, da na avtomobilu ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da lahko normalno vidite. Pomembno se je zavedati, da če imajo zavarovanci zimske pnevmatike in ustrezno opremo za zimsko vožnjo, bodo lažje kos razmeram na cesti in pogostokrat do težav oziroma do avtomobilske nesreče sploh ne bo prišlo. Zakon tudi določa, da so namesto zimskih pnevmatik pozimi dovoljene tudi letne pnevmatike in verige, ki pa jih je treba v primeru snega namestiti. Če z letnimi pnevmatikami v takih razmerah voznik povzroči nesrečo in se ugotovi, da je vzrok ravno v neustrezni opremi – torej v neuporabi verig, potem izgubi zavarovalne pravice. V takih primerih lahko sledi odškodninski zahtevek, ko zavarovalnica plačano škodo terja od zavarovanca. Zakon pa določa: pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).

Previdno na cesti

Pri vožnji po zasneženem vozišču morajo vozniki najprej poskrbeti za primerno hitrost. Še posebej to velja za avtoceste, kjer je ob slabih razmerah primerna hitrost občutno nižja od dovoljene. V primeru težav na cesti je zavarovancem na voljo avtomobilska asistenca Zavarovalnice Triglav, ki s pooblaščenimi izvajalci asistenčnih storitev zagotavlja 24-urno pomoč v Sloveniji in v večini evropskih držav (080 2864 ali +386 2222 2864 za klice iz tujine). Od klica do prihoda na mesto dogodka asistenca v povprečju potrebuje 35 minut, v primeru snežnih zametov pa svetuje, da naj ljudje s svojimi vozili ostanejo doma. Asistenčni center v teh razmerah sicer opaža povečano število intervencij zaradi zdrsov s ceste in težav z akumulatorji.

Neočiščene peš poti

Pešci naj se izogibajo neočiščenim potem, saj se na njih pod snegom lahko skriva led, ki ga ljudje pogosto opazijo šele, ko je že prepozno.

Vir: Zavarovalnica Triglav

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:16
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več