Previdno pri jemanju teh prehranskih dopolnil

I. K., 22. januar 2023
PrehranaŽivljenjski slog
Foto: Profimedia

Vitamini, minerali, zelišča, probiotiki … Zanje veliko zapravimo v upanju, da bodo izboljšali naše zdravje ali počutje. Mnogi na dan zaužijejo več različnih dopolnil, pri tem pa se ne zavedajo, da nekaterih ni dobro mešati.

Nekatera dopolnila lahko na primer spremenijo rezultate laboratorijskih preiskav ali pa povzročijo zaplete med posegi. Tveganje za pojav neželenih učinkov je večje, če jemljemo več dopolnil hkrati.

Če hkrati jemljete ta dopolnila, se posvetujte z zdravnikom:

Magnezij in kalcij

Kot piše Health, je magnezij mineral, ki ga telo potrebuje za različne procese, med drugim vpliva na mišice in živčevje, prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, prispeva k ravnotežju elektrolitov … Najdemo ga v zeleni listnati zelenjavi, oreščkih, semenih.

Zelo nizko raven magnezija imajo osebe:

  • z alkoholizmom
  • z boleznijo prebavil ali težavami, zaradi katerih telo ne absorbira pravilno hranil
  • s sladkorno boleznijo tipa 2
  • starejši

Tudi kalcij je pomemben za zdrave kosti. Med drugim pa prispeva k delovanju mišic, prispeva k normalnemu prenosu živčnih impulzov, prispeva k normalnemu delovanju prebavnih encimov ima vlogo pri delitvi in specializaciji celic in je potreben za ohranjanje zdravih zob in kosti. Veliko ga je v mleku, jogurtu in sirih. V Ameriki za pomanjkanjem kalcija trpi 30 odstotkov moških in 60 odstotkov žensk.

Čeprav gre za zdravje zelo pomembna minerala, pa morate paziti, če jemljete visoke odmerke kalcija (2600 mg dnevno), saj lahko zmanjša absorpcijo magnezija. Osebam z visokim tveganjem za pomanjkanje magnezija se zato svetuje, da kalcij vzamejo pred spanjem in ne med obrokom.

Vitamin C in baker

Vitamin C izboljšuje imunski sistem, mnogi ga jemljejo tudi za zmanjšanje bolečin po posegih, ima pa tudi vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca. Hudo pomanjkanje vitamina C lahko povzroči bolezen, imenovano skorbut, ki povzroča anemijo, krvavenje dlesni, podplutbe in slabo celjenje ran.

Baker pa je pomemben za sproščanje energije pri presnovi, prispeva k prenosu železa v telesu in k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva. Mineral ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Obstaja več dokazov, da jemanje visokih odmerkov vitamina C (več kot 1500 mg) lahko zmanjša absorpcijo bakra. Zelo verjetno je, da do tega najpogosteje pride pri osebah, ki uživajo le malo bakra. Dobri prehranski viri bakra so jetra, ribe, žita, školjke, oreščki, kakav, čokolada, kava, čaj in nekatere vrste zelene zelenjave.

Železo in zeleni čaj

Slabokrvnost (anemija) je pomembna zdravstvena težava, ki se pojavlja v vseh življenjskih obdobjih in lahko nastopi kot samostojna bolezen ali kot spremljevalka kroničnih bolezni. Pogost vzrok za njen nastanek je pomanjkanje železa v krvi. Več o simptomih anemije si lahko preberete TUKAJ.

Redno pitje zelenega čaja naj bi zmanjšalo tveganje za razvoj raka in srčnih bolezni, pomagalo pri prebavnih težavah in glavobolih ter izboljšalo koncentracijo.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da lahko hkratno jemanje železa in te vrste čaja zmanjša absorpcijo železa, zato svetujejo, da ju ne uživate hkrati.

Avtor

I. K.

New Report

Close