Preverjena kombinacija za krepitev imunskega sistema

simbolni prikaz družine ob stetoskopu
Foto: Profimedia

Pravilna kombinacija vitaminov in mineralov, kot sta vitamina C in D ter mikroelementa cink in selen, je ključna za vzdrževanje močnega imunskega sistema.

Profesor dr. Borut Štrukelj, mag. farm. izpostavlja njihovo sinergijsko delovanje, ki pomaga pri krepitvi imunskega odziva, zmanjšanju vnetij, oksidativnega stresa in zaščiti celic pred poškodbami. Odkrijte, kako pravilno kombinirati te ključne mikroelemente ter kako lahko preproste spremembe v prehrani pripomorejo k okrepitvi imunskega sistema.

Ključna za zmanjšanje vnetij

Cink in selen sta mikroelementa, ki imata ključno vlogo pri vzdrževanju močnega imunskega sistema ter zagotavljanju splošnega zdravja. Ti pomembni hranilni snovi nista le sestavni del uravnotežene prehrane, temveč sta tudi ključna dejavnika za zmanjšanje vnetij, preprečevanje bolezni ter krepitev obrambnega mehanizma telesa. Cink je bistvenega pomena za delovanje številnih encimov, ki sodelujejo v procesih imunskega odziva, medtem ko selen deluje kot antioksidant in pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Oba elementa sta sestavine koencimov in kofaktorjev, aktiviranja celic imunskega sistema, kot so makrofagi, dendritične celice, limfociti T in limfociti B, kar prispeva k zmanjšanju vnetij in celo alergij.

Uravnovešeno delovanje imunskega sistema, predvsem celic, ki spoznajo tujke in jih pomagajo odtstraniti (makrofagi, dendritične celice, limfociti T, limfociti B), je odvisno od mikroelementov cinka in selena. Oba elementa sta sestavine koencimov in kofaktorjev, ki skupaj z vitaminom C močno aktivirajo omenjene celice v imunskem sistemu, zmanjšujejo nastanek alergij, vnetij in celo možnost nastanka rakavih obolenj,” pomembnost cinka in selena razloži profesor Štrukelj.

Poleg mineralov so pomembni tudi vitamini

Poleg mineralov so za delovanje imunskega sistema pomembni tudi vitamini, predvsem vitamina C in D. Vitamin C podpira delovanje imunskega in živčnega sistema ter normalno psihološko delovanje, pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. “Vitamin D pa ima predvsem regulatorno vlogo pri nastalem akutnem vnetju po okužbi z virus ali bakterijami. Da organizem ne bi premočno deloval in proizvajal preveč vnetnih molekul (protivnetnih citokinov), vitamin D zmanjša nastanek provnetnih citokinov na raven, ki je še dovolj visoka, da telo premaga okužbo, ne vodi pa do zelo nevarne, celo smrtne “citokinske nevihte”, kar se je dogajalo v času prvih okužb z virusom SARS-CoV-2 v primeru COVID pandemije,” podrobno razloži profesor Štrukelj.

Kako zagotoviti zadosten vnos?

Cink in selen sta pomembni hranili za močan imunski sistem. Cink najdemo v številnih živilih, vključno z morskimi sadeži, mesom, oreščki in stročnicami. Selen je prisoten v brazilskih oreščkih, ribah, perutnini in žitih. Poleg cinka in selena je pomembno tudi uživanje živil, bogatih z vitaminom C in vitaminom D. Vitamin C najdemo v agrumih, jagodičevju in zelenjavi, vitamin D pa v ribah in jajcih. Z raznoliko in uravnoteženo prehrano lahko zagotovite zadostne količine vseh teh hranil, kar bo pomagalo ohranjati zdrav imunski sistem in zagotavljalo optimalno delovanje telesa.

Kdaj poseči po dodatkih?

Če si težko zagotovite zadosten vnos vitaminov in mineralov, lahko poskusite s prehranskimi dodatki.

Vsa našteta hranila so zbrana v prehranskem dopolnilu Multi Essence Immuno, ki v obliki mikrogranul v vrečkah omogoča direktno zaužitje. Dostopen je TUKAJ in TUKAJ.

Podpora telesu in umu

MULTI ESSENCE IMMUNO je prehransko dopolnilo v vrečkah za direktno uporabo z okusom limone. Mikrogranule za direktno uporabo prehranskega dopolnila MULTI ESSENCE IMMUNO zagotavljajo potrebno količino vitaminov in mineralov za pokritje povečanih potreb organizma.

  • Vitamin C ima pomembno antioksidativno vlogo in sodeluje pri številnih bioloških procesih, med drugim pri tvorbi kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob.3 Povečuje absorpcijo železa.2
  • Cink podpira delovanje imunskega sistema in kognitivne funkcije ter pomaga ohranjati zdrave kosti, lase, nohte, kožo in vid.2
  • Selen podpira delovanje imunskega sistema ter pomaga ohranjati zdrave lase in nohte.2
  • Vitamin D je ključen za delovanje imunskega sistema, pomaga pa tudi ohranjati zdrave zobe in kosti ter delovanje mišic.2
  • Vitamin B12 pa je pomemben za delovanje živčnega sistema, psihološko delovanje, imunski sistem, poleg tega pa prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.2

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek.

Viri:

  1. https://www.prehrana.si/clanek/232-kaj-lahko-storimo-za-boljsi-imunski-sistem
  2. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20170501
  3. https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-c
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,187
06.12.2023 ob 14:20
143
02.06.2021 ob 22:04
30,925
27.11.2023 ob 09:34
Preberi več

Več novic

New Report

Close