Presajanje las: Ali je trajno?

Uredništvo, 27. december 2017.

Izguba las je lahko prava mora za moške, in tudi ženske. Treba je odkriti vzrok izpadanja las in možnosti zdravljenja.

Izguba las je lahko prava mora za moške, in tudi ženske. Treba je odkriti vzrok izpadanja las in možnosti zdravljenja. O eni izmed rešitev, FUE presajanju las,  smo se pogovarjali s strokovnjaki iz Estetike Fabjan.

FUE (follicular unit extraction) je način odvzema lasnih presadkov, kjer izrežemo vsak mešiček posebej. Klasični odvzem poteka tako, da se izreže trak kože na zatilju, in se nato pod mikroskopom nareže na posamezne enote. Pri metodi FUE s posebno napravo pridobimo iz lasišča presadke posameznih mešičkov, tako da v lasišču ostanejo drobne luknjice premera do 1 mm, ki se spontano v nekaj dneh zacelijo brez vidne brazgotine. Na odvzemnem mestu poseg torej ne pušča posledic.

Za vsaditev presadkov las uporabljamo posebne pripomočke v obliki svinčnika (Follipen), ki omogočajo natančen nadzor nad smerjo, globino, obliko ter gostoto presajenih las.

Ali je poseg boleč?

Poseg opravljamo v lokalni anesteziji, med posegom so pacienti budni in se lahko normalno pogovarjajo.

Ali nimajo presajeni lasje nenaravnega videza in ali v zatilju ne ostane grda brazgotina?

Pri klasičnih metodah presajanja las so uporabljali presadke las, ki so vsebovali več mešičkov, zato je bil rezultat nenaraven, lasje so rasli v šopkih. Pri sodobnih metodah presajamo vsak mešiček posebej, poseg je sicer zato tehnično zahtevnejši, a rezultat naravnejši. Brazgotini v zatilju se izogne kirurška metoda odvzema vsakega mešička posebej (FUE), pri kateri poteka odvzem s posebno napravo, ki izreže posamezne mešičke in zato v zatilju ne pušča brazgotine v obliki črte. Poseg je primeren za ženske in moške.

Trajanje posega: odvisno od števila presajenih las
Vrnitev na delo: po 7 do 10 dneh
Rezultat: viden po 6-12 mesecih
Trajanje rezultata: rezultat trajen

Pomembno

Kandidati morajo imeti za pripravo presadkov zdrave lase ob straneh in na zadnji strani glave, s teh področij se namreč odvzamejo folikli, ki se nato presadijo na mesta pomanjkanja. Na rezultat vplivajo tudi tekstura las, smer rasti in valovitost las.

Obstajajo tudi omejitve presajanja las in osebam z nizkim številom las presajanje las odsvetujemo.

Pred posegom je treba ugotoviti vzrok izpadanja las, proces izpadanja ter genetsko obremenjenost. Ocenimo število potrebnih presadkov, gostoto las, barvo in kakovost las, kakovost kože ter predvideno nadaljnje izpadanje las.

Več informacij o posegu najdete na spletni strani Fabjan, estetska kirurgija.
Na posvet se lahko naročite preko elektronskega naslova [email protected] ali jih pokličete na 041 630 687.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
24.06.2021. ob 05:03
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več