Preprečimo spomladansko utrujenost

Uredništvo, 12. marec 2018.

Strokovnjaki o tem, kako prečistiti telo in stopiti v pomlad polni energije. Preverite nasvete, kaj storiti?

Spomladansko utrujenost opisujemo s pomanjkanjem energije, padcem delovne storilnosti in upočasnjenimi refleksi, z utrujenostjo, motnjami spomina in koncentracije, bolečinami v mišicah in sklepih, glavoboli in zmanjšanjem odpornosti. Pogosta je zlasti v obdobju, ko se zima preveša v pomlad, in spomladi, ko se vreme hitro spreminja.

Znaki pomladne utrujenosti so lahko naporni. Čeprav se tolažimo, da so krivi vreme, polna luna, pomanjkanje sonca ali spomladanske temperature, nam lahko težave kar precej otežijo vsakdan in pokvarijo veselje ob prvih spomladanskih žarkih.

Pomladno utrujenost lahko tudi preprečimo. O tem, kako se izogniti spomladanskim težavam, smo se pogovarjali z zdravnikom, osebno trenerko, prehransko svetovalko in s kozmetičarko iz Term Šmarješke Toplice, kjer uspešno pomagajo gostom pri različnih težavah zaradi stresnega vsakdana.

Po mnenju strokovnjakov sestavljajo čarobno formulo za preprečitev spomladanske utrujenosti:

1. redna telesna aktivnost (čim več na prostem),
2. zdrava prehrana,
3. razbremenitev telesa strupov in
4. sprostitev.

Pomanjkanje sončne energije in preobremenjenost s škodljivimi snovmi spremenita hormonsko ravnovesje telesa in biološki ritem.

Zdravnik Tomislav Majić, specialist kardiolog iz Term Šmarješke Toplice, pravi, da so vzroki pomladanske utrujenosti pomanjkanje sončne svetlobe, manj telesne aktivnosti in pomanjkljiva prehrana v zimskih mesecih ter preobremenjenost telesa s škodljivimi snovmi.

Kardiolog Tomislav Majić:
»Energija za delovanje našega telesa prihaja od sonca in prehrane. Ta dva faktorja uravnavata naš dnevno-nočni biološki ritem, tako imenovani cirkadialni ritem, ki predstavlja način prilagajanja organizmov na okolje. Kako pomemben je za zdravje, dokazuje dejstvo, da je leta 2007 trojica ameriških strokovnjakov dobila Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino, ker so odkrili mehanizme, ki poganjajo notranjo (cirkadialno) uro telesa.«

V zimskih mesecih je ravnovesje hormonov drugačno kot poleti, spremeni se tudi cirkadialni ritem. Zaradi manj sončne svetlobe ima naše telo zmanjšano zalogo serotonina in dopamina, ki uravnavata dnevne aktivnosti. To pomanjkanje sončne svetlobe v zimskih mesecih se lahko izrazi tudi v pomanjkanju vitamina D  zato smo manj aktivni, počutimo se utrujene, raztresene, počasne, oslabi tudi naš imunski sistem.

Organizem potrebuje čiščenje

Tomislav Majić poudarja, da potrebujemo resetiranje, da ustvarimo optimalno ravnovesje notranjega biološkega okolja. Najboljši način za to pa je čiščenje telesa s postenjem.

Ko se postimo, se naše telo znebi odvečnih škodljivih snovi, ki so se v njem nakopičile čez zimo, in aktivira proces avtofagije, osnovni mehanizem posta, ki organizmu omogoča, da se znebi vseh poškodovanih delov celic, beljakovin, celičnih membran, pa tudi mikrobov. To je mehanizem reciklaže, nujen za obnovo poškodovanih celic, tkiv in organov.

 Zdravnik Tomislav Majić: »Za razstrupljanje in odpravljanje pomladanske utrujenosti priporočam postenje in druge naravne postopke čiščenja, ki so del programa VitaDetox.«

Že pred pomladjo si vzemimo za aktivnosti v naravi vsaj pol ure dnevno

Osebna trenerka v Termah Šmarješke Toplice Anita Možgan poudarja, da je že marec idealen čas za dejavnosti, s katerimi si bomo zagotovili, da bo prehod v pomlad zdrav in poln energije.

Ne odlašajte s sprehodi ali pohodi. Če je sneg, je še bolje – hoja po snegu je pravi kondicijski trening, pa še zabavna je! Ulovite čim več sončnih žarkov in se nadihajte svežega zraka.

Osebna trenerka Anita Možgan: »Vsak dan se odpravite ven, na zrak, tudi če vreme kdaj ni najbolj prijazno. Vsrkajte energijo, ki vam jo ponuja narava.«

Priporočljivo je, da dva- do trikrat tedensko po 20 minut izvajate tudi vaje za moč. Tako boste poleg srčno-žilnega sistema, ki ga krepite že z redno hojo, okrepili tudi mišice, zavarovali kosti in se znebili prekomernih maščobnih oblog.

Dovolj spanja, sprostitve, nežnosti in dejavnosti, ki vas veselijo

Privoščite si krepčilno spanje. Priporočljivo je spati vsaj 8 ur. Poskusite biti pri spanju čim bolj redoljubni, saj je dokazano, da že pomanjkanje spanja ene noči zmanjša koncentracijo belih krvničk v krvi.

V prehodnem času prijajo telesu tudi pilates, joga, mehurčkanje v termalnih vrelcih in psihična sprostitev, kot so meditacija in globoko dihanje. Te aktivnosti nam pomagajo pri spopadanju s stresom in pri premagovanju tesnobe. Enako delujejo tudi pozornosti, kot so objemi in ljubkovanje, zato si podarimo res veliko mero nežnosti. V prostem času se razvajajmo z dejavnostmi, ki nas sproščajo in razveseljujejo.

Jutranja vaja za lep dan

Ko se prebudite, se dobro pretegnite. Podrgnite dlani eno ob drugo (indijanski ogenj) in si s tako ogretimi dlanmi nežno »suho umijte« obraz. Nato recite aaaaaaaa in obrnite jezik daleč nazaj v mehko nebo. Dlani položite ob zunanji rob oči in delajte s prsti »kitajske oči«, hkrati pa močno zamižite. Ob tem še kar ohranjajte nespremenjeno pozicijo ust in jezika, vsaj pol minute, pri tem pa počasi dihajte skozi nos. Vajo petkrat ponovite. Tako se boste dobro prebudili in v telesu uravnovesili energiji jing in jang.

Spomladi se na krožnikih pojavi vrsta dragocenih živil

Svetovalka za prehrano v Termah Šmarješke Toplice Janja Strašek nam polaga na srce, naj poskrbimo, da bomo uživali dovolj vitaminov, mineralov in tekočine. Utečene zdrave prehranske navade okrepimo še z večjo količino vitamina C, probiotiki in prebiotiki, cinkom in selenom.

Prvo pomladansko sonce prebudi regrat, ki prinese na naše mize svežino s travnikov, ter spodbudi izločanje želodčnih in črevesnih sokov in delovanje trebušne slinavke. Lahko si pripravimo tudi regratov čaj oz. poparek, saj bomo s tem prečistili kri, spodbudili zaspano presnovo in iz telesa izločili škodljive snovi.

Živo zelene mlade koprive so s krompirjem in kuhano govedino prava bomba vitamina C, mikroelementov (železa in kalcija) pa tudi obilja karotenoidov in flavonoidov. Surove mlade koprive si lahko zamešamo tudi v jutranji smuti.

Čemaž, ki raste na obronkih gozdov, diši pa po divjem česnu, je bogat vir hranil. Skupaj s skuto je odličen mlečni namaz, bogat z beljakovinami, kalcijem in vitaminom D in ima vse lastnosti antibiotičnega česna. S pirinim polnozrnatim kruhom je najboljša kombinacija, ki zagotovi telesu vse potrebne hranilne snovi in dovolj energije za jutranje prebujanje možganov.

V tem času so neprecenljive vrednosti še vedno tudi živila iz ozimnice, ki so čez zimo ohranila hranilno vrednost. Uživajmo kislo repo, kislo zelje, enolončnice iz stročnic, leče, črno redkev, kolerabo, oreščke in rdečo peso.

Razstrupljanje telesa s sveže stisnjenimi bistrimi sokovi, termalna kopel z dodatkom magnezija, sproščajoča masaža, savnanje z izmenjujočimi se toplo-hladnimi rituali, plavanje, terapije s fangom ter vadba na prostem, ki čvrsti organizem in ga hkrati oskrbi z vitaminom D – to so naravne terapije, s katerimi v Termah Šmarješke Toplice preprečujejo spomladansko utrujenost.

Za sijočo in pomlajeno polt – pomladansko čiščenje kože

Kozmetičarka Mirjam Mrhar, vodja centra Vitarium Spa & Clinique v Termah Šmarješke Toplice, opozarja, da potrebujeta naš organizem, njegov največji organ, koža, pa še posebej, veliko vode. Dnevni vnos vode povečajte na 2 do 3 litre. Vaša koža bo vidno bolj sijoča, izboljšal se bo pretok hranilnih snovi do celic in pospešilo se bo izločanje nezdravih snovi.

Zimske okorelosti vas bo rešila magnezijeva kopel Epsom, ki izboljša krvni obtok in sprosti zakrčene mišice. Le 20 minut masažne kopeli, ki jo v Termah Šmarješke Toplice pripravijo s termalno vodo, vas bo povsem prerodilo.

Magnezij uporabljajo tudi pri masaži, kajti vtiranje magnezijevega olja še dodatno sprošča napete mišice in živčevje. Magnezijevo masažo posebej priporočajo tistim, ki veliko sedijo ali delajo v prisilni drži in zato trpijo bolečine v vratu in hrbtu.

Čiščenje kože in celotnega organizma spodbuja tudi savnanje. Izmenično pregrevanje v savni in ohlajanje ob ledeni fontani okrepi žilni sistem in v telesu prebuja obnovitvene procese. Spomladi se v Termah Šmarješke Toplice še posebej potrudijo, da ponudijo gostom očiščevalne pilinge in hranilne obloge, vse iz naravnih snovi, da je koža izdatno osvežena in nahranjena.

Največ koristnega za svoje zdravje lahko naredite tako, da se udeležite programa postenja VitaDetox, ki je najučinkovitejši način prečiščevanja in razbremenjevanja telesa, obenem pa je tudi sproščajoč aktiven oddih.


Terme Šmarješke Toplice
08 20 50 300
[email protected]
www.terme-krka.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 17:24
Preberi več