Tobačna industrija preži na mladostnike: Kaj se dogaja?

vejpanje
Foto: Profimedia

Za prepoved so se odločili, ker so e-cigarete za enkratno uporabo (imenovane tudi vejp oziroma puf) nevarne za okolje in javno zdravje. Mladostniki predstavljajo posebej ranljivo skupino, saj so bolj občutljivi za njihove škodljive posledice.

Francija s prepovedjo e-cigaret za enkratno uporabo sledi drugim evropskim državam – Nemčiji, Belgiji in Irski – ki so že napovedale podobne prepovedi. O tem razmišljajo tudi v Veliki Britaniji. Po besedah francoske premierke Élisabeth Borne je omenjeni ukrep del vladnega protikadilskega načrta, ki naj bi v veljavo stopil do konca leta.

E-cigarete za enkratno uporabo predstavljajo še posebej veliko nevarnost za mladostnike. Po eni strani, ker otroci razvijejo refleks oziroma gesto, ki se je navadijo in jih spodbuja tudi h kajenju. Po drugi strani pa, ker proizvajalci e-cigaret za enkratno uporabo z uporabo živih barv in okusov načrtno ciljajo na mladostnike. Po podatkih združenja Alliance Against Tobacco (ACT), je 13 odstotkov mladostnikov starih med 13 in 16 let preizkusilo puf vsaj enkrat. Večina že pri 11. ali 12. letu.

E-cigarete so postale epidemija. Grozno je, kako industrija tobaka preži na otroke.

Loïc Josseran, predsednik Alliance Against Tobacco

NIJZ izpostavlja, da elektronske cigarete za enkratno uporabo, za razliko od predhodnih elektronskih cigaret, vsebujejo nikotin v obliki soli. To pomeni, da se pri kajenju hitro sproščajo višje ravni nikotina, zaradi česar se zasvojenost lahko razvije še hitreje in močneje. Sicer pa nastaja manj aerosola, ki tudi manj draži grlo. Vsebujejo številne zelo privlačne arome, ki še posebej privlačijo otroke, mladostnike in mlade odrasle, ki jih uporabljajo v višjem odstotku kot odrasli.
Draženje ust in grla, kašelj, slabost, glavobol, zasvojenost z nikotinom, epileptični napadi in poškodbe pljuč, so najpogostejše kratkoročne posledice kajenja elektronskih cigaret. Iz tujine so poročali tudi o presaditvah pljuč in smrti.

Ne le tveganje zdravju, tudi okolju

Zagovorniki prepovedi poudarjajo, da e-cigarete za enkratno uporabo povzročajo tudi ekološko katastrofo. V Veliki Britaniji naj bi stran vrgli en milijon teh »naprav« vsak teden. Vsaka od teh naprav je narejena iz plastike in ima neodstranljivo baterijo z 0,15 gramov litija, nikotinskih soli in sledi težkih kovin.

Kako je v Sloveniji? Kot je za Med.Over.Net pred časom pojasnila pulmologinja prim. Katarina Osolnik, dr. med., s Klinike Golnik, je bila zaradi kajenja elektronskih cigaret tudi v Sloveniji mlada bolnica sprejeta v bolnišnico s hudo dihalno stisko.

Vir: https://www.bbc.com/news/world-europe-66797972

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,657
19.09.2023 ob 12:49
3,889
02.10.2023 ob 16:26
1,226
29.09.2023 ob 10:17
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close