Premislite, zakaj je vaš urin rdeče obarvan

Najsi to opazite sami ali pa se pokaže na urinski analizi, vam mora rdeča obarvanost urina vsekakor dati misliti.

Po eni strani lahko opozarja na resne zdravstvene težave, po drugi strani pa je lahko povsem neškodljiva. Za kakšne težave gre in kako nevarne so? Kje poiskati pomoč? Je lahko urin rdeče obarvan samo zaradi nepazljivosti? Preberite si nekaj zanimivosti o tem.

Rdeče obarvan urin ali hematurija

Rdeča obarvanost urina v medicini običajno pomeni prisotnost krvi oziroma rdečih krvničk (eritrocitov) v urinu. Zdravniki to imenujejo hematurija in velja za možni simptom številnih bolezni, običajno bolezni sečil. Med najpogostejšimi vzroki hematurije so okužbe sečnice, mehurja, ledvic ali prostate, ledvični kamni, poškodbe po zastrupitvi, policistične bolezni ledvic ali ledvične anomalije. Ne pozabimo na menstruacijo, saj lahko sočasna hematurija kaže na endometriozo. Žal je hematurija lahko tudi le eden od znakov hujših bolezni, kot so nefroskleroza, rak sečevoda, mehurja ali ledvic ter ledvična odpoved.

Pri diagnosticiranju teh bolezni pomaga, če spremljamo, kdaj med uriniranjem se pojavi kri. Če se denimo pojavlja le na začetku uriniranja, se vzrok skriva v sprednjem delu sečnice, če pa le na koncu, so težave prisotne v zadnjem delu sečnice ali v predelu »trikotnika« mehurja. Če je kri prisotna ves čas uriniranja, lahko kaže na raka sečil; v tem primeru moramo čim prej opraviti še druge presejalne teste, ki bodisi potrdijo ali izključijo to diagnozo.

Hematurije žal ne opazimo vedno s prostim očesom, temveč šele ob mikroskopski analizi urina. Zato je treba biti pozoren tudi na druge vidne znake in simptome bolezni. Običajno so to bolečine in drugi znaki vnetja, kot sta povišana telesna temperatura in neprijeten občutek ob uriniranju. Prisluhnite svojemu telesu, saj vam bo najbolje odgovorilo na vaša vprašanja.

Kje poiskati pomoč?

Če niste prepričani, ali imate tudi druge sumljive simptome, obiščite strokovnjaka. Začnite pri osebnem zdravniku, kjer boste dobili odgovore in pojasnila, po potrebi pa vas bo napotil na dodatne preiskave, kot so biokemična analiza krvi in urina, ultrazvočni pregled, nativno slikanje urotrakta in cistoskopija, lahko pa tudi k specialistu urologu.

Ne zganjajte panike po nepotrebnem

Ob rdeče obarvanem urinu velja res dobro premisliti. Razumljivo je, da je prvi odziv strah in da ga težko preženete, vendar ni vedno vse tako črno. Rdeča obarvanost urina je lahko tudi posledica zdravil, kot so nekateri antibiotiki (rifampicin, sulfonamid) in odvajala, ali uživanja velikih količin sadja ali zelenjave rdeče barve – denimo rdeče pese. Če si radi privoščite svežo sezonsko solato s tem živilom, potem ste se o tem zagotovo že prepričali.

Literatura:
Bajković, M., Vuković, H. 2016. HEMATURIJA – prikaz pacijenta. Medicina familiaris Croatica : journal of the Croatian Association of Family medicine, 24 (1): 56–59.

Foto: Profimedia

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,200
07.02.2023. ob 22:36
288,324
07.02.2023. ob 22:05
110,712
28.10.2022. ob 14:48
Preberi več

New Report

Close