Premagovati stres! Ali zame velja enako kot za tebe?

Uredništvo, 04. april 2013.
sproščanje

Marsikdo pozna, ve kaj pomeni biti v hudem stresu mesece in leta. Ko se ti zdi, da si v vrtincu, iz katerega enostavno ne moreš več izstopiti.

Marsikdo pozna, ve kaj pomeni biti v hudem stresu mesece in leta. Ko se ti zdi, da si v vrtincu, iz katerega enostavno ne moreš več izstopiti.

stresKo si tako utrujen, paničen, izčrpan, večna bojazen in strah, tista tesnoba, tiščanje v prsih, moraste sanje,……Ko vzameš eno tabletko, pa potem še drugo, pa pride tretja,… pa si rečeš, da bo to samo za kratek čas, samo da mine…. A stanje nikakor ne mine, ker je ves čas s tabo. Ker ti okolja ne zamenjaš, ker ne moreš kar zbrisati okolice, vseh neprijetnosti, težav, brezizhodnih položajev,…. In potem ugotoviš, da je edina prava rešitev, da si dopoveš, da moraš sam nekaj narediti. Da tabletke sploh niso rešitev. So samo potuha, ki te v bistvu potegnejo še globlje v brezizhodnost….So v bistvu pomirjevala, to kar je tudi marsikatera oblika drog, ko postanemo odvisni, a se tega sploh ne zavedamo; in potrebujemo večje in večje doze, ki povzročajo večje in večje možnosti stranskih učinkov.

Premagovati stres je zelo širok pojem, saj smo si ljudje ZELO RAZLIČNI in na nas deluje cela vrsta stresorjev.

Tako bi morali vsakemu posebej pripraviti njemu najbolj primeren program kako se ubraniti pred simptomi stresa.

Ali vemo, kaj vse so danes stresorji za naš organizem in ali vemo, da na vsakega od nas VEDNO deluje po več stresorjev hkrati?

Kategorije stresorjev:

• izsiljevanje, poniževanje, ustrahovanje
• nepravilna prehrana
• nepravilne fizične aktivnosti
• nepravilen način življenja, spanja, sprostitve
• neugodno vreme, vlaga v ozračju, kozmična žarčenja, sončni žarki, magnetna valovanja Zemlje
• onesnaženo okolje, preveč detergentov, pesticidov, insekticidov, kemikalij,dišav

ENAK STRES deluje na vsakega od nas malo drugače, saj smo si vsi malo drugačni.

Ta drugačnost pa je pogojena z:

• našo podedovano genetsko zasnovo (ki določa našo biološko uro, naš vsakdanji metabolizem, kako sploh funkcioniramo, se odzivamo na dražljaje, okolje,…),
• vzgojo, vplivom družine in okolice, družbe na nas (tako se oblikuje naš značaj, kako se obnašamo v okolju v katerem smo rastli in kako tudi odreagiramo na okolje)
• in pa kako grdo delamo z našim telesom (kako ga prehranjujemo, kako ga razgibavamo,delamo vitalnega in koliko počitka in spanja mu nudimo!!!!)

 Vsi smo večno podvrženi stresom. Samo, da jih eni lažje upravljajo, drugi malo težje (pri teh se je v razvoju in odraščanju nesrečno “sestavilo” nekaj “šibkih” genetskih lastnosti s slabim odnosom iz družine in kasneje iz bližnje okolice-družbe). Z leti, predvsem pa z desetletji nam “ven udarijo” simptomi stresorjev. Pri ženskah prvič ponavadi po 30.letu, ali ob rojstvu otroka. Potem se lahko umirijo in ponovno udarijo po 45+, in kasneje v meni.

Običajni učinki stresa:prenajedanje

 • Na naše telo: glavobol, mišični krči, bolečine, bolečina v prsih, utrujenost, manjši libido, slabost, nespešnost, prekomerno potenje.
 • Na naše počutje:  tesnoba, nemir, strah, slabša motivacija, zbranost, jeza, razdražljivost, žalost, depresija.
 • Na naše obnašanje: prenajedanje ali anoreksija, izbruhi jeze, odvisnost od drog, alkohola, nikotina, odsotnost, apatija, malodušje.
   Vir: American Psychological Association’s “Stress in America” report, 2010

Otresite se posledic stresa!

Eden glavnih vzrokov, da stresorje ne zmoremo več upravljati, je kronično pomanjkanje energije, ker jo trošimo prekomerno, preveč potratno. Zato naši možgani ne zmorejo več dobro, hitro in pravilno opravljati svoje naloge. Tako začnejo signalizirati, nam dajati opozorila, da ne zmorejo več. Te signale vsakdo sliši in občuti malo drugače¹ (ker smo tako različni), a vzrok je povsod enak. NI ENERGIJE, da bi dobro delali, zato začne telo tvoriti cel kup stresnih hormonov, različnih stresnih molekul, ki nam to sporočajo. Tako se telo še dodatno izčrpava, saj potrebuje energijo tudi za tvorbo cele vrste stresnih hormonov.

DANES STROKOVNJAKI s področa celične biologije, nevrofiziologi, imunologi, endokrinologi, psihologi SKUPAJ UGOTAVLJAJO ( obstaja posebna veda psihonevroimunologija, ki že vsaj 30 let uči in je v tujini že dolga leta praksa), da je najboljše in najbolj učinkovito in prijazno zdravilo: SPREMEMBA NAČINA ŽIVLJENJA.

A pozor, spremembe ne moremo narediti kar čez noč:

1. Najprej je treba sprejeti DOGOVOR S SAMIM SEBOJsproščanje

 • res se bom potrudil odpraviti slabe navade
 • VEM, da se to ne bo zgodilo takoj , čez en teden!!!!!!
 • SPREJMEM, da bom za to spremembo potreboval vsaj 1 leto!!
 • RAZUMEM, da moram te spremembe uvajati postopoma, sicer so za moj organizem HUD ŠOK!!!

2. Potem je potrebno POŠTENO SAMEMU SEBI PRIZNATI kateri STRESORJI so tisti, ki ga uničujejo, energetsko izčrpavajo. Vem, da se večine teh stresorjev ne da odpraviti, saj nismo tako BOGATI, da bi lahko MENJALI SLUŽBO, OKOLICO, PODNEBJE,……. A marsikaj se da narediti. Če se že zavedate, kaj vas uničuje, je dobro. POSKUSITE SE ČIM VEČKRAT IZOGNITI TEM DEJAVNIKOM.Vedno se jim nihče ne more!

3. In ravno zato, ker se večini teh dejavnikov ne moremo izogniti, pripravimo OBRAMBNI MEHANIZEM proti stresorjem:

 • spremeniti način prehranjevanja (narejeni smo iz hrane, ki jo pojemo!!). Jesti vsaj 4-krat dnevno a v ZELO majhnih količinah. Ko še nismo popolnoma siti, takrat smo pojedli ravno dovolj hrane. SIGURNO VSE TO ŽE VESTE: jemo predvsem veliko zelenjave, sadja, VELIKE KOLIČINE NAVADNE VODE, riž, žitarice, tudi malo mesa in rib, veliko rastlinskih maščob in zelo zelo malo živalskih maščob. SKORAJ NIČ poživil v obliki kav, črnih čajev, gaziranih, sladkanih pijač, umetnih sladil in sladkorja, čokolade, sladkarij, kruha, testenin, alkohola, cigaret,…. Način prehranjevanja ne moremo spremeniti v enem tednu. VZEMITE SI ČAS vsaj 6 mesecev in si OBLJUBITE, da boste v tem času spremenili grde navade v dobre.
 • obvezno se je treba vsaj 2 do 3 krat tedensko dobro natelovaditi. Poiščite pravega trenerja, ki vam bo pokazal, VAS NAUČIL, KATERE VAJE IN KAKO JIH OPRAVLJATI, da so PRAV ZA VAS dobre, prijazne in UČINKOVITE!!! Vsak trener tudi ni za vsakega in vsaka vaja tudi ni primerna za vsakega, to je tudi dobro vedeti. Seveda bi bilo odlično, ko bi se začeli ukvarjati ali s hojo,ali tekom, kolesarjenjem.
 • začnite hoditi spat ob ISTI URI. To je za možgane ZELO ZELO POMEMBNO.
 • naučite se sproščati. To je lahko samo 15-minutno počasno, globoko dihanje in takrat MISLITE in POSLUŠAJTE samo svoje dihanje. Te vaje opravljajte vsak dan, lahko zvečer ali tik preden greste v posteljo. Lahko tudi v postelji.

Dobro je opraviti te 15-minutne vaje tudi, ko nas nekaj stresne. Takrat se USTAVITE, GLOBOKO ZADIHAJTE in dihajte tako mirno, počasi vsaj 10 do 15-krat. Potem opravljajte naprej svoja dela. Podobne sprostilne tehnike so meditacija, avtogeni trening, yoga,…. Vse te tehnike so ZNANSTVENO POTRJENE, da resnično omogočajo, da naše telo ob tem sproščanju TVORI TISTE DOBRE molekule, ki pomagajo sproščati stres. Res je, da zato potrebujete nekaj vaje in tudi časa, da se jih naučite. A tako kot smo se naučili brati in pisati (to smo se učili nekaj let, se še spomnite?), ravno tako se lahko naučimo kontrolirati naše telo. Lahko se naučimo TVORITI vse tiste hormone², ki nam pomagajo, da smo bolj umirjeni, sproščeni in da zaupamo sami sebi. Zato niso potrebna sintetična pomirjevala ali poživila, saj samo rušijo naravna ravnovesja. VENDAR se moramo zavedati, da po naravni poti potrebujemo več časa, a je učinek za nas veliko boljši in bolj prijazen.

VERJEMITE, da se brez tabletk lahko naredi ogromno. Samo POGUM, potrebno je VERJETI VASE, si malo zaupati. Ne se takoj ustrašiti in prenehati. Potrebna je volja, POTRPEŽLJIVOST in VZTRAJNOST in seveda redoljubnost – in zgodijo se »čudeži«, ko ste sami sposobni premagovati težave, ki se vam danes zdijo NEPREMAGLJIVE, BREZIZHODNE.

Obstaja ena čudovita knjiga “Molecules of emotion”, ki jo je napisala zelo priznana znanstvenica biologinja dr. Candace B.Pert, ki je odkrila receptorje za čustvene molekule in bi za to skoraj dobila Lasker nagrado. Tudi sama je doživela hude travme, saj so ji kolegi odvzeli nagrado, jo poskušali odmakniti od središča raziskovalnih dejavnosti. Tako je tudi sama občutila stres in vse posledice stresa – utrujenost, panika, strah, depresija, tesnoba, ….. Skozi svoje raziskovalno delo je prišla do spoznanja (in to je zelo odkrito opisala v tej knjigi), kako naš organizem tvori cel kup molekul, ki so samo kurirčki, ki prenašajo iz možganov v telo in obratno, sporočila, navodila kaj mora kateri organ narediti.Ugotovila je tudi, kako si rušimo to harmonijo naših kurirjev in povzročamo utrujenost, tesnobo, depresijo, strah, žalost, malodušje,…- in te oblike počutja so samo sporočila naših možganov, da so energetsko izčrpani in ne zmorejo več. Ugotovila je tudi,ravno tako skozi raziskave in opazovanje bolnikov, ki so dobivali različna pomirjevala, da je VNOS ZDRAVIL v telo zelo slaba »kamuflaža« za vse težave, saj še bolj rušimo že tako porušeno ravnovesje. Zato je v knjigi tudi opisala vse načine kako ponovno vzpostavljati naravna energetska ravnovesja. To so vse metode, ki jih poznamo tudi mi, a jim največkrat naša medicina ne daje tako velike pozornosti. Pa tudi mi sami smo preveč neučakani, želeli bi takoj, jutri odpraviti težave. A v bioloških procesih – ko želimo res odpraviti tegobe, to ne gre tako hitro.

Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.

Vabljeni k obisku foruma Oksidativni stres, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,313
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več