“Pred prijatelji skrivam svoje dosežke zaradi ljubosumja”

U. L., 15. september 2022
Duševno zdravje in odnosi
Profimedia

Kako končati prijateljstvo, zaradi katerega se večkrat počutite nelagodno?

“Po očetovi smrti sem bil na prelomnici. Videl sem, da potrebujem spremembo,” pravi Paul Marlow, zagovornik duševnega zdravja iz iz Surreyja v Britanski Kolumbiji.  Želel je opustiti nezdrave navade in začeti znova.

“Ugotovil sem, da hrepenim po tem, da bi se oddaljil od starega sebe, depresivnega in tesnobnega,” pravi. Toda, ko je poskušal narediti korak naprej, so bili prijatelji tisti, ki so ga zadrževali, da bi naredil spremembo. Medtem ko je Marlow začel živeti bolj zdravo, so njegovi prijatelji dajali prednost pitju in zabavam.

Ko se je Marlow čustveno spopadal s težavami, so se prijatelji vse bolj oddaljevali in tako je spoznal, da je čas, da gre naprej.

“Prijateljstvo lahko postane nezdravo iz več razlogov. Toda vsako prijateljstvo, ki stalno prispeva k temu, da se počutimo prezrte, razvrednotene ali nespoštovane, je treba ponovno oceniti,” pravi Gina Handley Schmitt, LMHC, psihoterapevtka z območja Seattla in avtorica knjige Friending:Creating Meaningful, Lasting Adult Friendships.

Tudi na našem forumu se bralka sprašuje, če je zaradi svojega početja slaba prijateljica:

“Če imam 1x na mesec ali dva dovolj druženja s prijatelji? Vmes smo tudi na zvezi preko sporočil ali klicev, včasih se tudi dobimo bolj pogosto, ampak odkrito vedno pa mi, uživam tudi, ko sem sama za vikende, ker med tednom imam kar naporen delovnik.”

uporabnica foruma Starševski čvek

Znaki, da je čas za spremembo

Ko se spreminjate in rastete, lahko ugotovite, da vam stara prijateljstva ne ustrezajo več. Lahko se naravno oddaljite drug od drugega ali nenadoma ugotovite, da ste v nezdravem odnosu.

Tukaj je nekaj znakov, da je morda čas, da se premaknete naprej.

Niste na prednostni listi

Morda boste opazili, da se vaš prijatelj ne trudi, da bi bil z vami. Morda je težko dosegljiv ali pa se zdi, da ga ne zanima druženje z vami. Včasih gre za začasen razlog, kot na primer rojstvo in je bolj zaposlen kot prej. Če pa se le redko zgodi, da si prijatelj vzame čas ali pa če čutite, da niste vredni prijateljevega časa, je najbolje, da greste naprej.

Nista na isti valovni dolžini

Prijateljstva najbolje delujejo, kadar so osebe na isti valovni dolžini. Če si vi želite globoke osebne povezave, vaš prijatelj pa ne more ali ne želi iste stvari, lahko prijateljstvo zastane in postane nezadovoljivo, pravi Schmitt.

Dajte več, kot dobite

Včasih lahko ena oseba potrebuje več kot druga. Toda če prijatelj nenehno jemlje in le redko daje, to ni uravnoteženo prijateljstvo. Če ste mu vedno na voljo, on pa ne stori enako za vas, je to morda znak, da se morate premakniti.

Vaš prijatelj je nespoštljiv ali zloben

Zdrava prijateljstva nudijo podporo in potrditev. Če vaš prijatelj ne spoštuje vaših čustev, gre za nezdravo razmerje. Če se v prijateljstvu počutite tesnobno ali negativno, je to znak, da je morda najbolje, da ga prekinete.

Vaš prijatelj je nepošten ali prikriva informacije

“Globoke vezi zahtevajo zaupanje,” pravi Schmitt. “Zaupanje pa zahteva iskrenost.” Če se na prijatelja ne morete zanesti, da bo odkrit ali da bo povedal resnico, lahko vajino razmerje postane vir frustracij.

Pred prijateljem skrivate svoje dosežke

Nekatera prijateljstva so tekmovalna. Toda če se zadržujete pred deljenjem dobrih novic, da ne bi prizadeli prijateljevih čustev, je to znak ljubosumja. Dobri prijatelji si želijo, da bi jim uspelo, in so veseli, ko jim uspe.

O tem je na forumu zapisala tudi uporabnica, ki pravi, da ji v 30 letih še ni uspelo najti prave prijateljice.

“Že od kar pomnim nisem imela stalne ženske prijateljice, momentalno imam samo moške prijatelje in to že nekaj let. Tudi kot najstnica in potem v zgodnjih 20 letih so bile prijateljice ampak se je vedno nekaj zalomilo da so se poti križale. In pri vseh teh kvazi frendicah sem opazila so bile vedno take, ki so se obesile na moj zunanji videz, dajale so mi izjave v smislu ‘joj kako si ti huda’, ‘kako te vsi čekirajo’, ‘waw kolk maš hudo oblekco’, ‘sem te opazovala od daleč kako imaš lep ozek obraz’-ja to mi je ena rekla in potem še izjavila ‘jaz imam pa takega debelega’. Skratka vedno je bilo neko ljubosumje vmes, ki se je stopnjevalo do faze kjer so se poti razšle.

In potem slišim ženske, ko imajo dolgotrajne prijateljice in se sprašujem kako jim oz. vam uspe obdržati žensko prijateljico na dolgi rok? Meni pri sedaj pri 30 tega še ni uspelo, kako opaziti da je prijateljica res prava?”

uporabnica foruma Starševski čvek

Kako končati

Če je čas, da končate prijateljstvo, imate na voljo več možnosti.

Pustite ga pri miru

Nekatera prijateljstva se »raztopijo« sama od sebe. Tako je bilo v primeru Marlowa. “Najino prijateljstvo se je končalo počasi. Odpovedal sem načrte za večerje. Prenehala sta me vabiti, naj se jima pridružim. Sčasoma sva preprosto izginila,” pravi.

Če poskušate načrtovati večere, a se vaš prijatelj vedno znova izmika, lahko ugotovite, da prijateljstvo izgine, ko se nehate truditi.

Pogovorite se o tem

Pogosto je najbolje, da se pogovorite o razlogih za prekinitev prijateljstva, da se bosta oba počutila spoštovana in bosta lahko nadaljevala z razumevanjem, zakaj se ni izšlo.

Če ste se sprli, je morda skušnjava, da to pustite tako, kot je bilo. Toda zadnji pogovor je morda boljša izbira, tudi če je težko govoriti o tem, ali sta lahko spet prijatelja?

“Vsi razhodi prijateljev niso trajni,” pravi Schmitt. “Včasih prijatelji najdejo pot nazaj drug k drugemu v drugem življenjskem obdobju.” Z odraščanjem se lahko spremenite, se ponovno povežete in kasneje v življenju oblikujete bolj zdrav odnos.

“Pomembno je, da ostanete predani iskanju in ohranjanju zdravih prijateljstev,”

pravi Schmitt.

Ne glede na to, kako končate prijateljstvo, poskušajte spoštovati čustva druge osebe, zlasti če je razhod enostranski.

Schmitt pravi, da ste lahko spoštljivi, hkrati pa iskreni in odločni. Prijatelju povejte, zakaj se poslavljate, vendar bodite pozorni na to, kako mu sporočate novico. Bodite prijazni in zreli, zlasti če prijatelj tega ni pričakoval in se zaradi vaše odločitve počuti prizadetega ali zmedenega.

Avtor

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,887
21.09.2022. ob 09:06
46,083
23.09.2022. ob 15:07
16,041
25.09.2022. ob 17:56
Preberi več

New Report

Close