Pred potovanji se je priporočljivo zaščititi s cepljenji

Uredništvo, 30. april 2013.

Hepatitisi predstavljajo eno najpogostejših okužb na potovanjih

Približuje se čas potovanj zato strokovnjaki ob Evropskem tednu cepljenja opozarjajo, da se je pred odhodom na pot priporočljivo zaščititi s cepljenji proti posameznimi nalezljivimi boleznimi. S pravočasnim cepljenjem lahko namreč preprečimo bolezni kot so rumena mrzlica, steklina, gripa ter okužbe z virusi hepatitisa A in B, ki v svetu predstavljajo resen zdravstveni problem in so ena najpogostejših okužb, s katerimi se potniki srečujejo na potovanjih.

cepljenje-starejsi-640Danes je po svetu z virusom hepatitisa B in C okuženih več kot 550 milijonov ljudi. S hepatitisom A se na leto v svetu okuži najmanj 1,5 milijona ljudi, pojavlja pa se predvsem v nerazvitem svetu in je posledica slabih higienskih razmer. Okužba s hepatitisom A večino poteka preko okužene vode in hrane. V Sloveniji je hepatitis A sicer redka bolezen, pogosto pa zbolevajo potniki v dežele s slabšim higienskim standardom.

V Sloveniji in tudi drugod po svetu je okužba z virusom hepatitisa B in C predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov, izpostavljenost intravenskemu injiciranju drog in menjave pribora za injiciranje drog, izpostavljenost neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), okužba pa je možna tudi pri britju, friziranju in zobozdravstvenih storitvah, ki se jih poslužujemo na potovanjih. Okužbi so izpostavljeni tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom, ali pa živijo v skupnem gospodinjstvu s prenašalcem okužbe. Okužba s hepatitisom B in C lahko poteka brez bolezenskih znakov in lahko sčasoma povzroči odpoved delovanja jeter ali rak na jetrih.

Asist. Mojca Miholič, dr.med., spec. družinske medicine, s certifikatom London School of Hygiene and Tropical Medicine iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani poudarja: »Danes se še vedno premalo ljudi primerno zaščiti pred odhodom na pot, na kar opozarjajo številni strokovnjaki s področja potovalne medicine. Bliža se čas potovanj, zato je pomemben dober razmislek kako bomo na poti obvarovali naše zdravje, še posebej v kolikor potujemo v eksotične kraje. Cepljenja preprečijo marsikatere bolezni, s katerimi se lahko srečamo na poti, med njimi tudi nevarno steklino in rumeno mrzlico. Še posebej priporočljivo pa je cepljenje proti okužbam z virusi hepatitisa A in B, ki veljajo za eno najpogostejših okužb s katerimi se lahko srečamo na potovanjih in predstavljajo resno grožnjo našemu zdravju. Za vse, ki bodo v bližnji prihodnosti potovali na južno poloblo, pa je priporočljivo tudi cepljenje proti gripi.«

Preventivni okrepi, ki bi preprečili okužbo s hepatitisom C žal še ne obstajajo, možna pa je učinkovita zaščita proti hepatitisu A in B, v kolikor se posamezniki pravočasno odločijo za cepljenje. Proti hepatitisu A in B se je možno zaščititi s kombiniranim cepivom v treh odmerkih. Drugi odmerek sledi prvemu v roku enega mesec, tretji odmerek pa šest mesecev po prvem cepljenju. Cepljenje je možno na Zavodih za zdravstveno varstvo, študentje pa lahko cepljenje proti hepatitisu A in B po predhodnem naročilu opravijo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki potujejo v dežele, kjer so neurejene sanitarno – higienske razmere (Afrika, Bližnji in Daljni Vzhod, Indija, Azija, južna in srednja Amerika).

Potniki se na potovanjih v eksotične kraje lahko srečajo tudi z rumeno mrzlico, akutno virusno boleznijo, ki prizadene jetra in se prenese s pikom okuženega komarja. Bolezen lahko poteka v lažji obliki in je podobna gripi, lahko pa povzroči tudi smrt. Začne se nenadno z visoko temperaturo, glavobolom, slabostjo, bolečinami v mišicah. V resnejših primerih so bolezenski znaki slabost, bruhanje, krvavitve iz nosu, dlesni, bolečine v trebuhu in zlatenica. Zdravljenje poteka z lajšanjem posameznih simptomov bolezni.

Rumena mrzlica se pojavlja v tropskem pasu Srednje in Južne Amerike ter v centralni Afriki. Za rumeno mrzlico vsako leto zboli približno 200.000 ljudi, predvsem tisti, ki se zadržujejo v tropskih gozdovih. Tudi rumeno mrzlico lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem, ki je obvezno za vse potnike, mlajše od 60 let, ki potujejo na endemična področja te bolezni. Enkratno cepljenje zagotavlja desetletno zaščito pred boleznijo, cepljenje pa mora biti izvedeno najmanj deset dni pred potovanjem.

Za vse posameznike, ki bodo na potovanjih v stiku z živalmi, je priporočljivo tudi cepljenje proti steklini, ki prizadene osrednji živčni sistem. Ogroženi so tudi raziskovalci podzemlja (jamarji) in mali otroci, ki želijo božati živali. Steklina je neozdravljiva bolezen s katero se na potovanjih lahko okužimo predvsem z ugrizom psa, mačke, opice, netopirja in ostalih živali. Bolezen se prenaša z ugrizom iz živali na žival in iz živali na človeka. S steklino se lahko okužimo tudi pri kontaktu poškodovane kože ali sluznice (oči, usta, nos) s slino okužene ali stekle živali, preko sluznice dihal v votlinah s številnimi okuženimi netopirji in pri laboratorijskem delu. Oboleli umrejo zaradi odpovedi srca, krča mišice grla ali aspiracije. Po do sedaj znanih podatkih so steklino preboleli zgolj trije bolniki.

Steklina je razširjena po vsem svetu, razen v Avstraliji, Novi Zelandiji, Grenlandiji in na severu Kanade ter v večjem delu zahodne Evrope. Cepljenje je priporočljivo predvsem za tiste posameznike, ki nameravajo dlje časa ostati na območju, kjer je velika verjetnost okužbe z virusom stekline ali bodo v stiku z živalmi. Preventivno cepljenje poteka v obliki treh odmerkov, ki si sledijo v zamiku 0 – 1 teden – 3 dni.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več