Pravilna ustna higiena otrok in malčkov

Uredništvo, 04. april 2012.

Pravilna ustna higiena je bistvenega pomena za zdravje zob in obzobnih tkiv tudi pri otrocih.

Skrb za zdrave zobe in dlesni

2CBD7926-7A6E-11E1-A47C-4FAE65B94067

Pravilna ustna higiena je bistvenega pomena za zdravje zob in obzobnih tkiv tudi pri otrocih. Le s pravilno higieno lahko preprečimo kopičenje zobnih oblog v ustni votlini in s tem preprečimo nastanek zobne gnilobe in vnetja obzobnih tkiv ter si tako zagotovimo zdrave zobe in dlesni. Z rednim umivanjem zob začnemo takoj, ko izraste prvi mlečni zob.

Poleg pravilne ustne higiene pa je seveda izredno pomembna tudi pravilna prehrana. Sladka hrana je zobem najškodljivejša. Razgradne kisline topijo najtršo, zunanjo plast zoba, sklenino. Če otroka že od rojstva navajamo na nesladkane napitke in ga hranimo s hrano brez dodanih sladil je možnost, da bo imel zdrave zobke, veliko večja. Mnogo hrane in pijače namreč vsebuje tudi t. i. skrite sladkorje, ki zagotavljajo hrano bakterijam zobnega plaka in so odgovorni za razvoj kariesa. Zato zobozdravniki priporočajo, da bi se slaščice uživale enkrat na teden ob glavnem obroku. Ob drugih dnevih pa se raje posladkajmo s sadjem.

OSNOVNI PRIPOMOČKI ZA ČIŠČENJE ZOB:

845FAD22-7A53-11E1-87DB-4FAE65B94067

– zobna ščetka: otroku zobe čistimo z otroško zobno ščetko, nikoli s ščetko za odrasle, saj je ta za majhna otroška usta prevelika. Otroška ščetka mora biti zaobljena, s kratkimi, z mehkimi in ozkimi ščetinami, da ni preširoka. Različne elektronske ščetke za majhne otroke niso primerne.

Po vsakem umivanju zob je potrebno ščetko temeljito splakniti in postaviti v lonček, stojalo ali omarico z ročajem navzdol. Vse ščetke morajo biti v zračnem prostoru, da se lahko hitro in dobro posušijo. Le dobro splaknjena ščetka (to je brez ostankov hrane in zobne paste), ki se hitro posuši, je zagotovilo, da se na njej ne bodo razmnoževali mikroorganizmi. Tako negovana ščetka ne bo ogrožala zdravja ali vzbujala odpora, njena življenjska doba pa bo daljša.

Pri hranjenju in uporabi zobne ščetke pazimo, da se ščetke med seboj ne dotikajo ali da si jih otroci med seboj ne zamenjujejo.

Izredno pomembna je tudi redna menjava zobne ščetke, ki pripomore k ohranjanju stalno visokega nivoja ustne nege. Klinične raziskave celo kažejo, da lahko nova zobna ščetka odstrani do 30 % več zobnih oblog kot tri mesece stara zobna ščetka. Zato se priporoča menjavanje zobne ščetke po 4-8 tednih uporabe.

– zobna pasta: Otroku začnemo čistiti zobe z zobno pasto takoj po izrasti prvega mečnega zoba. Svetujemo uporabo zobnih past s fluoridi. O vsebnosti fluoridov v zobni pasti se pogovorimo z zobozdravnikom, ki svetuje kakšno koncentracijo fluorida naj zobna pasta vsebuje, kajti le-ta je odvisna od starosti otroka. Otroške zobne paste so najrazličnejših okusov in barv, zato izbiro okusa lahko prepustite otroku, saj si bo tako še raje umival zobe.

– zobna nitka: z njo lahko natančno očistimo medzobne prostore, ki jih z običajno zobno ščetko ne dosežemo. Medzobne prostore začnemo otroku čistiti z zobno nitko najpozneje po izrastu šestic – ki so prvi stalni zobje.

TEHNIKA ČIŠČENJA ZOB

906569F4-7A53-11E1-B322-4FAE65B94067

Zobe vedno čistimo z gibi zobne ščetke, ki potekajo od dlesni proti zobu (»od rdečega k belemu«). Torej zgornje zobe čistimo s potegi krtačke od zgoraj navzdol, spodnje zobe pa od spodaj navzgor. Po enem mestu vedno potegnemo vsaj 10-krat. Pri tem moramo paziti, da očistimo prav vse zobe iz vseh strani.

OTROCI ALI STARŠI?

Zavedati se moramo, da je čiščenje zob motorično zelo zahteven postopek, ki zadeva določeno ročno spretnost, ki pa je majhen otrok še nima. Ščetka je na začetku predvsem predmet za igro in grizenje, zobke pa morajo otroku čistiti starši. Pri treh letih je otrokova motorika že toliko razvita, da si zmore z vodoravnimi gibi očistiti grizalne površine. Nežni krožni gibi pa so še vedno naloga staršev vsaj do vstopa otroka v šolo. Kasneje pa naj svoje otroke pri čiščenju spodbujajo, nadzorujejo in po potrebi dopolnjujejo, tako da predele, ki jih otroci težko očistijo, dodatno očistijo sami.

KAKO POGOSTO?

Bolje enkrat temeljito kakor večkrat površno! Če smo pri čiščenju temeljiti, zadošča čiščenje zob 2-krat na dan. Zlasti je pomembno večerno čiščenje zob. Po opravljeni večerni ustni higieni otroci ne smejo zaužiti ničesar več (razen vode)!

  • Stanka Herman, dr. dent. med., spec. zobne in čelj. ortopedije
  • Irena Veninšek Perpar, dr. med., specialistka epidemiologije
  • Prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič, dr. dent. med
  • Jurka Korenini Kavšeč, dr. dent. Med.,spec. Pedontolog

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 20:20
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close