Pravica do zdravljenja v tujini

Uredništvo, 23. april 2013.

Prav je, da poznamo, kako deluje sistem zdravstvenega varstva v Republiki Sloveniji.

Podatki o zdravljenju deklice (objavljeno v Slovenskih novicah 19. 4. 2013) so netočni in ne kažejo prave slike. Zaradi varovanja osebnih podatkov, podrobnosti ne navajamo. Dejstvo pa je, da diagnostika in zdravljenje v okviru Kliničnega oddelka za otroško onkologijo in hematologijo potekata v skladu z medicinsko doktrino. Klinični oddelek za otroško onkologijo in hematologijo Pediatrične klinike UKCL je primerljiv podobnim centrom v tujini in tudi zdravljenje poteka po najsodobnejših metodah in z zdravili, ki so v uporabi v najboljših centrih v svetu.

bolniske-postelje-1-640V medijih in na Faceboooku starši zbirajo denar za morebitno zdravljenje otroka v tujini.

Prav je, da poznamo, kako deluje sistem zdravstvenega varstva v Republiki Sloveniji, kjer imajo otroci do dopolnjenega 18. leta starosti urejeno zdravstveno zavarovanje po enem od staršev in brez doplačil koristijo vse, kar potrebujejo v procesu zdravljenja in tudi na področju preventive (zdravljenje, zdravila ipd).

Do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev so upravičene zavarovane osebe v primeru, če so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja in če je z zdravljenjem oz. pregledom v drugi državi možno utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja oz. preprečiti nadaljnje slabšanje.

Zahtevo za napotitev na zdravljenje v tujini vloži zavarovana oseba oz. njen zakoniti zastopnik ali pooblaščenec na naslov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za odločanje o napotitvi na zdravljenje v tujino je pristojen imenovani zdravnik Zavoda. Pred izdajo odločbe glede navedene pravice Območna enota Ljubljana Zavoda pridobi mnenje ustrezne klinike oz. inštituta. Ob upoštevanju navedenega mnenja ter na podlagi zdravstvene dokumentacije in morebitnega osebnega pregleda zavarovane osebe, pristojni imenovani zdravnik Zavoda z odločbo odloči o napotitvi na zdravljenje v tujino.

Če je na zdravljenje napoten otrok do 18. leta starosti, ima na potovanju in med zdravljenjem pravico do spremstva.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več