Pravi cilji – osnova pri boju z odvečnimi kilogrami

Uredništvo, 31. maj 2016.

Po zadanih ciljih je dobro, da kljub vsemu obdržimo prijazen odnos do sebe in da pazimo, da se ne ujamemo v past …

Področje izgube telesne teže je za mnoge večen boj, začaran krog, pri katerem manjšim uspehom spet sledijo obdobja vračanja na stara pota, razočaranje in obup. Eden od pogostih razlogov, zakaj ta boj izgubljamo vedno znova, je tudi zastavitev napačnih ciljev.

[see url=”https://med.over.net/clanek/psihodieta-nahranimo-custva-znebimo-se-odvecne-teze/”]Psihodieta – nahranimo čustva, znebimo se odvečne teže[/see]

[see url=”https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=10236987″]S foruma: Kako shujšati v roke[/see]

Pomembno je, da so naši cilji:

  • Realni: shujšati 5 kg na zdrav način v enem tednu na zdrav način ni realen cilj, premislimo torej, kaj je zares možno.
  • V skladu z našim siceršnjim življenjskim slogom: če nam zmanjkuje časa za vsakodnevne obveznosti in smo stalno utrujeni, si ne zastavimo še dodatnih dejavnosti, ampak najprej poskusimo z reorganizacijo časa in obveznosti.
  • Konkretno opredeljeni: ne zastavimo si preveč splošnega cilja, kot je na primer »Shujšal bom do poletja«, temveč: »Ne bom več kupoval čokolad« ali »Vsak dan bom šel peš do službe«.
  • Takšni, na katere imamo vpliv mi sami: cilji, ki so neodvisni od drugih in ne cilj, ki je verjetno obsojen na neuspeh, kot na primer: »Telesno bom  aktiven, ko bo aktiven moj partner«.
  • Naši, ne nekaj, kar od nas pričakuje, ali si želi kdo drug: če hujšamo zato, ker si tega želi naš partner in ne mi sami, je večja verjetnost, da ne bo uspeha.
  • Osnovani na potrebah in željah in ne na strahu ali jezi: če se hujšanja lotimo le zaradi strahu, da nas bo v nasprotnem primeru zapustil partner, je velika verjetnost, da je glavna težava v našem odnosu s partnerjem in ne v naših kilogramih.

Po zadanih ciljih je dobro, da kljub vsemu obdržimo prijazen odnos do sebe in da pazimo, da se ne ujamemo v past »vse ali nič«. Če se kdaj ne držimo našega načrta stoodstotno, je narobe, če se zaradi tega obtožujemo ali pa se v celoti odpovemo svojemu cilju. Pomembno je, da pogumno nadaljujemo po začrtani poti, kljub oviram.

[see url=”https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=9618914″]S foruma: Kako shujšati[/see]

[see url=”https://med.over.net/clanek/ne-ucinkovitost-shujsevalnih-diet/”](Ne) učinkovitost shujševalnih diet[/see]

alja_fabjanČe želite pridobiti več informacij o postavljanju pravih ciljev, raziskati vzroke za neuspešnost dosedanjih poskusov izgubljanja odvečnih kilogramov ter spoznati povezavo med telesno težo in psihološkimi dejavniki, se vključite v program »Psihodieta«, o katerem si lahko več preberete na http://www.terapija.si/sl-SI/PsychoterapeuticDiet, za vsa dodatna vprašanja pa pišete na [email protected] ali pokličete na 041880933. Pričakuje vas Alja Fabjan.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več