Praktični nasveti za doječe matere

Uredništvo, 23. december 2013.

Dojenje je v vsej svoji kompleksnosti čudovit, vendar hkrati tudi zahteven proces, ki zahteva individualiziran pristop.

Dojenje je v vsej svoji kompleksnosti čudovit, vendar hkrati tudi zahteven proces,ki zahteva individualiziran pristop. Zato vsaka doječa mati izoblikuje svoj način ravnanja z otrokom. Kljub temu obstajajo številni drobni triki, ki ji lahko olajšajo vsakodnevno skrb za otroka. Koristno je, če so takšne izkušnje na voljo tudi bodočim mamicam ali ženskam, ki so ravnokar postale matere, saj si lahko le-te na ta način znatno olajšajo prve tedne in mesece dojenja, ko še ne razpolagajo s samozavestjo, pridobljeno iz lastne izkušnje.

Štorklja

A329915E-3DDC-11E1-AC4A-898366B94067Tako imenovana “štorklja” je na poseben način sešit kos blaga, ki omogoča takšen način nošenja dojenčkov, ki je zelo podoben tistemu v nekaterih tradicionalnih družbah. Čedalje bolj postaja priljubljena tudi v sodobnem svetu, saj mamice spoznavajo njeno priročnost. Otroka lahko namreč nosijo v njej v obdobju od njegovega rojstva do treh let. Z lahkoto gredo z otrokom v njej pravzaprav kamorkoli: na sprehod, v trgovino, k zdravniku… Marsikaj lahko postorijo po stanovanju, ne da bi otroka prikrajšale za telesno bližino. Mati ga lahko v njej tudi podoji ali uspava.

Za uporabo “štorklje” je treba malo vaje, da se starši naučijo položiti otroka vanjo na različne načine (glede na otrokovo starost in potrebe), ki so ortopedsko neoporečni in udobni za oboje. Najbolje je, če uporabo te priprave demonstrirata izkušena mama ali oče.

“Štorklja” mora biti narejena iz kakovostnega blaga, dovolj velika, po možnosti ustrezno oblazinjena, z možnostjo reguliranja dolžine in z varnostno zaponko. “Štorklja” naj bo kratka, tako da bo otrok tesno ob telesu starša in ga ne bo treba dodatno podpirati z rokami.

Dojenje izven doma

Mati, ki doji, gre lahko z dojenčkom skoraj kamorkoli. Ob ustreznem pristopu drugi ljudje skorajda ne opazijo, če mati v javnosti doji oz. se marsikomu to zdi povsem naravno in pohvale vredno. Če se mati kljub temu počuti nelagodno in jo skrbi diskretnost dojenja v javnosti, lahko le-to vadi doma pred ogledalom. Z malo spretnosti je lahko dojenje za druge zelo neopazno. Za diskretno dojenje so najbolj praktična dvodelna oblačila, tako da mati dvigne majico ali pulover od spodaj. Če je oblekla bluzo z gumbi, je bolj neopazno, če odpne spodnjih nekaj gumbov. Jopica ali npr. ogrnjena odejica ali večja ruta pa lahko povsem skrijejo dojenje pred tujimi pogledi. Obstajajo tudi posebej prirejena oblačila, ki so namenjena prav dojenju.

V pomoč pri diskretnem dojenju je lahko tudi prej omenjena “štorklja”, kar potrjujejo matere, ki so z njeno pomočjo dojile celo, ko so npr. čakale v vrsti pred blagajno.

Iztekanje mleka

Matere v prvih tednih pogosto začutijo ščemeč občutek v dojkah, ki je lahko tudi boleč, pri čemer lahko obenem izteka mleko. Govorimo o refleksu izcejanja mleka, ki ga sproži dojenčkovo sesanje, lahko pa samo njegov jok ali celo že sama materina misel na dojenčka. Če začne iztekati mleko iz nasprotne dojke, medtem ko mati doji, lahko s pleničko, ki jo ima pripravljeno v ta namen in za podiranje kupčkov, izcejeno mleko enostavno prestreže. Če se sproži omenjeni refleks v nelagodni situaciji (npr. v trgovini ali pri zdravniku), je najenostavnejši način, da mati prekriža roke in z nasprotnima dlanema pritisne direktno na bradavici. Drugi način za ustavitev iztekanja mleka je takšen, da materina brada počiva na dlaneh, medtem ko z nadlahtema pritisne na bradavici.

V nedrček si lahko mati podloži posebne vpojne blazinice za enkratno ali večkratno uporabo. V ta namen lahko služi tudi zlikan robček ali kos bombažne plenice. Doječa mati naj bo pozorna še na to, da bodo bradavice na suhem, da se bodo zračile, saj je to ob pravilnem pristavljanju najboljša preventiva pred vnetimi bradavicami.

Pitje

2249824A-5008-11E1-B756-E45F66B94067Doječa mati naj ima tekočino vedno na dosegu rok. Popije naj je toliko, kot ji narekuje žeja. Če se ji pogosto dogaja, da zaradi skrbi ali prezaposlenosti pozabi piti, si lahko vsakič, preden začne dojiti, pripravi kozarec tekočine. Da bo vedela, ali dovolj pije, lahko opazuje, kolikokrat gre na malo potrebo. Dober znak je, če gre večkrat na dan, pri čemer je urin svetle barve in blagega vonja. V primeru temno obarvanega urina z močnim vonjem, ob čemer se lahko pojavi tudi zapeka, naj mati vsekakor poveča količino zaužite tekočine.

Prehrana

Mati naj se prehranjuje pestro in zdravo (več o tem v katerem od prihodnjih člankov). Ker je lahko zaradi izgube kalorij ob dojenju pogosto lačna, lahko pride do skušnjave, da bi segla po visoko kaloričnih in vitaminsko praznih prigrizkih, ki so hitro pri roki. Bolj zdravo je, da si za tisti dan pripravi nekaj hrane že vnaprej (npr. narezan polnozrnat kruh, kocke sira, očiščeno in narezano korenje ter drugo zelenjavo ali sadje) in jo shrani v škatlah za živila ali v plastičnih vrečkah.

Gospodinjska opravila

Za mater je koristno, da sprejme vsako pomoč, ki ji jo kdo ponudi. Naj ji ne bo nelagodno, če drugi kdaj pa kdaj poskrbijo zanjo in za dela, ki jih sicer opravi sama. Tako ji bo ostalo več moči za dojenčka in za druge družinske člane. Marsikatera mati si olajša življenje, če spusti merila, kaj je po njenem mnenju pospravljeno (čisto ni isto kot pospravljeno), če neha primerjati svoje stanovanje z drugimi in če se neprestano zaveda, da so ljudje (tudi ona sama) pomembnejši od stvari.

Nakup sušilnega stroja je prinesel številnim materam veliko olajšanje, saj jim ni samo olajšal obešanja in sušenja perila, pač pa je bilo s kupi umazanega perila mnogo hitreje in lažje opravljeno. Če si družina to lahko privošči, lahko občasno najame tudi koga za pomoč v gospodinjstvu.

Skrb zase

Mati naj bo pozorna na to, da ne bo vsakič, ko bo dojenček zaspal, začela tekati po stanovanju in pospravljati ter kuhati. Če ima starejšega otroka, se lahko v takšnih mirnejših trenutkih posveti njemu. Potrebuje pa tudi čas zase: za počitek, branje, hobije ali miren klepet s prijateljico po telefonu.

Na mater blagodejno vpliva tudi moževa pripravljenost, da prevzame otroka za kakšne pol urice in odide z njim npr. na sprehod. V tistem, za mater kar nenavadnem miru, se bo lahko vsaj enkrat v miru najedla, potelovadila ali se skopala.

Tudi družabnega življenja naj mati ne zanemari. Dobrodošla so srečanja mamic, kamor pridejo skupaj z otroki in kjer izmenjujejo svoja mnenja in izkušnje (v Sloveniji so to npr. srečanja skupin La Leche League Slovenije, Naravnih začetkov…).

Skupno spanje

B8FAC632-5007-11E1-A560-E45F66B94067Izkušnje mater kažejo, da je najenostavnejša skrb za dojenčka ponoči, če v družini uvedejo t.i. družinsko posteljo oz. skupno spanje družinskih članov. Na ta način je zadovoljena otrokova potreba po materini bližini, hkrati pa se mati najbolje spočije, saj se pri zadovoljevanju otrokove potrebe po hranjenju običajno sploh popolnoma ne prebudi.

Kotiček za dojenje

Doječa mamica preživi prve tedne in mesece dojenčkove starosti precej časa ob dojenju. Zato je koristno, da si v stanovanju v ta namen uredi poseben kotiček. Tam lahko med dojenjem počiva, obenem pa ima vse potrebno pri roki. Osrednji del tega kotička je udoben naslanjač ali kavč, morda tudi pručka, kamor lahko mati nasloni noge. Dobrodošle so tudi blazine, s katerim lahko podpre sebe ali dojenčka in mizica, kjer je vedno plenička za podiranje kupčkov, kakšna revija ali knjiga, s katero si bo mati krajšala čas, medtem ko se bo dojenček umirjal pri njenih dojkah. Nepogrešljiv je tudi kozarec s pijačo in kakšen polnovreden prigrizek.

Irena Dvojmoc Kotnik, univ. dipl. psih. in svetovalka za dojenje pri La Leche League

Vabljeni na forum Dojenje, kjer se lahko posvetujete s strokovnjakinjami LLL Slovenija, Slovensko društvo za podporo in pomoč doječim materam.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close