Pozor, nevaren pasji iztrebek!

Uredništvo, 09. april 2018.

Uvidevni in odgovorni lastniki psov se na sprehod s svojim hišnim ljubljenčkom zagotovo odpravite z vrečkami za pasje iztrebke v žepu. Izločke svojega kužka poberete, saj se zavedate, da njihova podoba ne prispeva k urejenemu videzu okolice.

Okužbe, ki pretijo ljudem

Ob stiku s pasjim iztrebkom se lahko ljudje okužimo s tako imenovanimi zoonozami. Gre za nalezljive bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka. V človeško telo zaidejo na različne načine: z vdihavanjem, zaužitjem, skozi kožo …

»Med pogoste zoonoze, ki jih najdemo pri psih in mačkah, sodi tako imenovana toksokarioza, ki jo povzroča glista Toxocara canis. Glistavi domači ljubljenčki z iztrebki izločajo številna mikroskopsko majhna jajčeca glist,« pojasnjuje Zlata Čop, doktorica veterinarske medicine iz Veterinarske klinike Lesce. Sogovornica dodaja, da so tovrstnim okužbam izpostavljeni zlasti naši najmlajši.

»Iztrebki so zelo moteči kjer koli v okolju, še posebej pa na otroških igriščih, saj se tam zadržujejo otroci. Tem zaradi njihove starosti včasih ne moremo dopovedati, da vse, kar najdejo na tleh, res ni za v usta,« pojasnjuje lastnica kužka Nina Golob. Odkar je tudi sama postala mama, je opazila, da so psi v bližini otroških igrišč pogosto nezaželeni prav zaradi njihovih neodgovornih lastnikov.

Se pa s to boleznijo seveda lahko okužijo tudi odrasli, na primer ob zaužitju slabo očiščene hrane ali s pitjem vode, ki je bila v stiku s pasjimi iztrebki.

»Po zaužitju se v prebavilih razvijejo ličinke, ki potujejo v različne organe, kot so jetra, pljuča, lahko tudi oko. To nato privede do lokalnih vnetij, oteženega dihanja, resnih motenj vida …,« posledice okužbe opisuje veterinarka.

Okužbe, ki jih prenašajo pasji iztrebki, lahko preprečite z redno osebno higieno in s temeljitim očiščenjem hrane, ki bi lahko bila v stiku z iztrebki.

Za ljudi pa je lahko nevarna tudi pasja trakulja, ki povzroča mehurjavost. Pes, okužen s trakuljo, z iztrebki izloči tudi jajčeca trakulje. Okužba se na človeka prenese ob stiku z iztrebki ali z okuženo hrano, zlasti tako, ki jo naberete v naravi (npr. regrat in čemaž).

»Po zaužitju se v prebavilih razvijejo ličinke, ki potujejo po telesu in povzročajo mehurnjake na različnih delih, zlasti v jetrih, pljučih in trebušni votlini. Ti v večini primerov sicer ne povzročajo vidnih zdravstvenih težav, lahko pa resno ogrožajo življenje ali celo povzročijo smrt,« pojasnjuje dr. Zlata Čop.

Poleg tega, da so nevarni za zdravje ljudi, so nevarni tudi za zdravje živali, še posebej pašne, škoda za rejce pa je lahko nemajhna. Ste vedeli, da imamo Sloveniji približno 250.000 psov, ki v povprečju izločijo med 0,3 in 0,4 kilograma blata na dan. Dnevno je to 87,5 tone iztrebkov, na leto pa skoraj 32 tisoč ton. Kako se s pasjimi iztrebki spopadajo po različnih mestih, preberite v nadaljevanju. >>

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več