Poznate razliko med dermatitisom in kontaktnim dermatitisom?

Profimedia

Koža je največji človeški organ, ki nam pa tudi zelo hitro pove, ko nekaj ni vredu…

Dermatitis

Sam izraz Dermatitis zajema vsa kožna obolenja, ki imajo značilne znake vnetja. Po navadi gre za reakcije, ki se pojavijo ob dejavnikih, ki delujejo v  koži ali ob stiku s škodljivimi snovmi. Najpogostejši simptomi so srbečica, rdečica kože ter izpuščaji, pri kratkoročnih obolenjih se lahko tudi pojavijo mehurčki. Pri dolgotrajnih obolenjih kože pa lahko pride do papul oz. lihenifikacijo (sivkastorjav, hudo srbeč predel kože).

Dermatitis se deli na:

 • atopijski dermatitis,
 • alergijski kontaktni dermatitis,
 • iritativni kontaktni dermatitis,
 • zastojni dermatitis.

Pri večini oblik dermatitisa ostane vzrok za pojav le-tega nepojasnjen. Leta 2015pa  je dermatitis prizadeval približno 245 milijonov ljudi po svetu, zato je pomembno, da znate ravnati, ko se pojavi.

Alergijski kontaktni dermatitis

V okviru našega meseca alergij, pa se bomo osredotočili na alergijski dermatitis ter kako ga prepoznati in zdraviti.

Kot pove že ime, se alergijski kontaktni dermatitis pojavi na mestih, ki so bila v neposrednem stiku z alergenom. Tako kot pri vseh alergijah gre za pretiran imunski odziv na telesu neškodljive snovi. Najpogosteje so to alergije na kovino, kozmetične preparate, izdelke za osebno higieno, detergente, usnjenimi izdelki ipd.

Na mestu stika se v roku nekaj minut ali ur pojavijo rdečkasti in srbeči izpuščaji, ki pa lahko trajajo tudi do nekaj tednov. Pomembno pa je, da znate razlikovati med alergijskim in iritativnim kontaktnim dermatitisom. Pri iritativni obliki ne gre za specifični vzročni dejavnik in alergijski reakcijo nanj, ampak zgolj za odziv kože na dražeče dejavnike. Simptomi so blažji in se po navadi pojavijo v obliki suhe kože, mehurjev, natekanja, občutka ‘trde’ kože in razjed.

Simptomi alergične reakcije pa so:

 • suha koža, ki se lušči,
 • koprivnica,
 • mehurji, ki puščajo,
 • rdečica,
 • potemnela, usnjata koža,
 • pekoč občutek na koži,
 • močna srbečica,
 • občutljivost na sonce,
 • otekanje, predvsem okoli oči, obraza in dimelj.

Pri alergijskem kontaktnem dermatitisu nastane t. i. celično posredovana hipersenzitivna reakcija IV. tipa, ker gre za dve fazi: senzibilizacijo na določen alergen in nato odziv na ponovno izpostavljenost temu alergenu. Simptomi pa se lahko pojavijo tudi na mestih, kjer ni bilo kontakta. Alergija se pojavlja pogosteje pri ženskah in ljudeh, ki so dedno nagnjeni k alergijam. Nekateri pa alergijo razvijejo zaradi pogostega kontakta z določenim snovmi (frizerji, kozmetičarke, cvetličarstvo…).

Zdravljenje

Primarno je potrebno odpraviti stik z alergeno snovjo. Pri tej obliki alergije se desenzibilizacije ne da odpraviti, zato se lahko zdravijo samo simptomi. Priporočljivi so hladni obkladki, antihistaminiki, katranski pripravki, šele kasneje pa koritikosteroidne kreme.

Profimedia

Alergijo se diagnosticira s tako imenovanim ‘patch’ testom, kjer se na neprizadeto kožo nanese alergen v neškodljivi količini. Rezultati se pokažejo v 48-72 urah.

Najboljša preventiva je skrbna nega kože, uporaba nevtralnih mazil in izogibanje alergenim snovem.

O avtorju

M. V.

New Report

Close