Miomi maternice, odstranitev ni edini način zdravljenja

anonimni uporabnik, 08. junij 2017
Ostalo

Metod zdravljenja miomov je z napredkom sodobne medicine vedno več in prav je, da smo ženske z njimi seznanjene.

Raziskave so pokazale, da ima več kot 70 % žensk vsaj enkrat v življenju enega ali več miomov. Kljub navidez zastrašujočem podatku ni razloga za pretirano skrb, saj sodobna medicina ponuja mnogo rešitev za lajšanje težav, ki jih povzročajo miomi. Veliko miomov ne povzroča nobenih motečih težav, zato v takih primerih miomov ne zdravimo.

Miomi maternice so nerakave tvorbe v maternici, ki so zgrajene iz gladkih mišic maternice. Nastanejo pod vplivom hormonov  tako, da se začne posamezna gladkomišična celica naglo razmnoževati in kopičiti. Tako ustvari skupek mišičnih celic, ki se lahko nahaja kjerkoli v steni maternice. Miomi niso povezani z rakom oziroma ne povečujejo verjetnosti za nastanek rakavega obolenja maternice. V veliki večini niso nevarni zdravju, lahko pa povzročajo moteče simptome. Ti so podaljšana in boleča menstruacija, izvenmenstrualne krvavitve, bolečina, pritisk na druge organe v trebuhu.  Zaradi večjega izločanja krvi lahko pride tudi do slabokrvnosti oziroma anemije. Problematičen pa je lahko miom med nosečnostjo. Nekateri miomi se takrat povečajo in posledično  spremenijo obliko maternice ali pritiskajo na plod  in s tem povzročijo splav.

Načinov zdravljenja je veliko, izbira pravega za vas pa je odvisna od števila, velikosti, lege, razširjenosti miomov ter želje po zanositvi. Nekatere načine, kot je operativno zdravljenje poznamo že dolgo, vendar pa se, če je le mogoče, pred izbiro operativnega zdravljenja se poizkusimo poslužiti manj invazivnih postopkov. Najnovejši od predstavljenih načinov zdravljenja je zdravljenje z ulipristalacetatom v obliki tablet, ki že dosega visok odstotek uspešnosti in je primeren za vse ženske, ne glede na starost, morebitne predhodne nosečnosti lego, obliko in razširjenost. Seveda pa je potrebno poudariti da v kolikor pa miom ne povzroča težav, ga ne zdravimo.

Če vam miomi povzročajo težave, vam bo ginekolog svetoval enega od naslednjih načinov zdravljenja.

1. Zdravljenje miomov z zdravili

Pri hormonski terapiji, ta povzroči skrčitev miomov ali pa zmanjša jakost krvavitev, ki jih povzročajo miomi. Ponavadi je najbolj moteč znak mioma ravno povečana menstruacijska krvavitev. Ob menstruaciji poleg normalne krvavitve pride tudi do krvavitve, zaradi mioma-tako pride do povečane količine izločene krvi. V to skupino zdravil spada hormonska kontracepcija, ki ureja mesečni ciklus ter posebna skupina zdravil, ki zmanjša izločanje estrogena.

Zdravila z neposrednim delovanjem na miome. V zadnjih letih je na voljo novo zdravilo, ki spada v skupino selektivnih modulatorjev progesteronskih receptorjev in imajo zelo malo neželenih učinkov, bolnice pa jih dobro prenašajo. Takšno zdravilo je ulipristalacetat, v obliki 5-miligramskih tablet, in se jemlje enkrat dnevno 3 mesece pred načrtovanim operativnim posegom ali pri podaljšanem zdravljenju. Zdravljenje z ulipristalcetatom tudi začasno prekine ali zmanjša menstrualne krvavitve, izboljša morebitno slabokrvnost in tako vpliva na splošno boljše počutje. Trimesečni ciklusi jemanja ulipristalacetata se lahko z vmesnimi prekinitvami tudi večkrat ponovijo. To zdravljenje je sodeč po raziskavah in ambulantni praksi uspešno v več kot 80 %.

Zdravljenje s to vrsto zdravil  pride v poštev, kadar se ginekolog odloči za dolgotrajno zdravljenje simptomov miomov pri ženskah, ki želijo ohraniti plodnost, želijo zanositi, pri ženskah  pri katerih je operativno zdravljenje povezano s povečanim tveganjem zaradi spremljajočih bolezni in ženskah pred menopavzo, ker bi se tako lahko izognili nepotrebnemu posegu v telo.  Največja prednost tovrstnega zdravljenja je ravno visok odstotek uspešnosti, ne glede na starost, lego in velikost miomov.

2. Zdravljenje miomov z minimalno invazivno operacijao

Operacija z minimalno invazivnimi postopki je zelo pogosta izbira pri zdravljenju miomov, saj združuje visok odstotek uspešnosti ter minimalno poseganje v žensko telo.

Laparoskopska miomektomija je operativni postopek, pri katerem ginekolog kirurg z inštrumenti, ki jih vstavi skozi majhne luknjice, ki jih naredi na trebušni steni odstrani miome. Ta postopek pride v poštev pri tistih bolnicah z manjšimi miomi.  V nekaterih primerih se miomektomija opravlja tudi prek vstopa kirurških inštrumentov skozi nožnico in maternični vrat.

3. Zdravljenje miomov z invazivnimi operativnimi postopki

Operacija je na žalost še vedno prepogosta izbira zdravljenja pri bolnicah, pri katerih bi morda pomagalo že manj invazivno operativno zdravljenje ali zdravljenje z zdravili v obliki tablet.

Abdominalna miomektomija je postopek, ki je upravičen ob pojavu velikih in globoko vraščenih miomov. V tem primeru vaš zdravnik skozi trebušno steno vstopi v maternico in izreže miome. Najhujša posledica tega postopka je brazgotinjenje maternice in posledična neplodnost.

Histerektomija-odstranitev maternice vam bo ginekolog priporočil v primeru obsežnih miomov, ki pritiskajo na druge organe, motijo uriniranje in povzročajo zelo močne krvavitve s hudimi bolečinami. Histerektomija je edini 100 % uspešen način za odstranjevanje miomov, zaradi invazivnosti pa zahteva daljše okrevanje in povzroča nekatere težave. Seveda ni primerna za mlajše ženske, ker ženske pahne v menopavzo..

Metod zdravljenja miomov je zahvaljujoč napredku sodobne medicine vedno več in prav je, da smo ženske z njimi seznanjene.

Če sumite oziroma veste, da miom imate, se o izbiri načina zdravljenja posvetujte s svojim ginekologom. Ta vam bo še bolj podrobno predstavil načine zdravljenja, odgovoril na vaša vprašanja in skupaj bosta izbrala pravi način, ki vam bo najbolj ustrezal.
Viri:

PubMed (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/ ).

MayoClinic (http://www.mayoclinic.org/)

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
30.03.2024 ob 10:27
297,311
16.06.2024 ob 19:07
113,004
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close