Pozitivni odnosi na delovnem mestu

Uredništvo, 16. februar 2016.

Pozitivni odnosi v službi so pomembna komponenta za počutje, zato imejte do sodelavcev prijazen in spoštljiv odnos.

Pozitivni odnosi na delovnem mestu so pomembna komponenta uspešnosti v karieri. To ne pomeni, da morate biti popolnoma ekstrovertiran v vsaki situaciji, vendar pa pomeni, da se morate potruditi spoznati ljudi, s katerimi delate, njihove veščine in sposobnosti.

Čeprav ste v službi zato da delate, pa bo veliko bolj prijetna izkušnja, če boste poleg tega tudi uživali v družbi sodelavcev. Izraz, da ima vsak samo eno priložnost, da naredi prvi vtis, je popolnoma resničen, zato v vsakem danem trenutku in priložnosti poskrbite, da jo izkoristite za izgradnjo ali vzdrževanje dobrih odnosov na delovnem mestu.

Če vsak dan delate po vaših najboljših močeh, se bodo vaši sodelavci začeli zavedati, da se lahko zanesejo na vas, da dobro opravljate svoje delo. Čeprav je mogoče včasih težko in s težavo pridete na delovno mesto, pa vseeno poskusite imeti dober odnos na delovnem mestu. Nihče si ne želi delati z nekom, ki je ves čas negativen in se pritožuje nad vsako malenkostjo.
sodelavci

Ponujamo vam nekaj dodatnih nasvetov za spodbujanje pozitivnih odnosov na delovnem mestu:

  • Bodite prijazni in spodbujajte sodelavce.
  • Bodite odgovorni – če rečete, da boste nekaj naredili, to tudi storite. Če ne morete dokončati nalogo iz neznanega razloga, poskrbite, da vam ekipa sodelavcev pomaga in obvestite vpletene o zamudi.
  • Če delite pisarno s sodelavci, bodite obzirni. Ugotovite, kako vaši sodelavci delujejo in se vedite spoštljivo. Na primer, nekateri ljudje lahko delajo samo v popolni tišini, medtem ko drugi uživajo v spremljavi glasbe. Prepričajte se, da ne bi nehote vaše sodelavce obremenjevali z vašimi osebnimi navadami.
  • Razumite, da je vsak človek edinstven in poudarek dajte na njihove pozitivne lastnosti in ne njihove negativne kvalitete. Sprejemljivo je, da se z vsakim sodelavcem ne razumeš najbolje, vendar poskusite biti vsaj strokovni in prijateljski v vaših interakcijah.
  • Ne sodelujte v pisarniških čenčah in opravljanjih. Nihče si ne želi slovesa »glavnega opravljivca«.
  • Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte! Vaši sodelavci vam ne berejo misli, zato poskrbite, da dovolj komunicirate z njimi in svojim vodjem.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 10:13
284,312
24.06.2021. ob 10:34
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več