Povejte, kako spite in vedeli bomo, kako seksate

intimna spolnost

Spanje in seks sta povezana bolj, kot si morda mislimo

Najverjetneje boste zdaj pomislili na marsikatero neprespano noč, v kateri ste se nekoč predajali spolnim užitkom. In tudi ugotovili, da vam telo takšne odtegnitve spanca ni zamerilo. Najverjetneje ste imeli po noči strasti celo več energije, kot če bi jo prespali. To seveda ni pravilo, ki bi trajalo. Tako obdobja strasti, kakor tudi obdobja kakovostnega spanca pridejo in minejo. Vseeno pa je to naveza, ki se ji splača nameniti kar nekaj pozornosti. Namreč, ko sodelujeta seks in spanje, koristita drug drugemu in celostno nam samim.

Na prvo misel vsi povezujemo spanje in seks s posteljo. Postelja največkrat ni glavni krivec, da je moten naš spanec ali da šepa naše spolno življenje. Je pa prostor, ki združuje ti dve pomembni področji naših življenj.

Poglejmo si 10 preprostih dejstev:

1) Pomanjkanje spanja je rabelj strasti. To pomeni: če smo naspani, potem imamo tudi željo po seksu, če smo utrujeni, pa naše telo željo po spolnosti odstrani in hrani energijo za bolj poglavitne naloge telesa.

2) Želja po seksu je torej vedno dober kazalnik, da je v nas dovolj zdrave življenjske energije, ki jo potrebujemo za zdravo in uravnovešeno vsakodnevno delovanje.

3) Če razvrstimo, kaj bolj ali manj deluje pri izboljšanju vašega spanja, je vrstni red naslednji: samozadovoljevanje, samozadovoljevanje z orgazmom, seks, seks z orgazmom.

Umologija

4) Seks je nasploh kontra učinek vsem negativnim in žalostnim občutkom in stanjem, ki so tudi pogosti krivci za slabšanje našega spanja.

5) Po seksu zaspimo hitreje in imamo bolj kakovosten spanec.

6) Seks je dosegljiv, prijeten, brezplačen in pozitiven način uravnavanja spanja, ki mimogrede izvrstno vpliva tudi na vaš odnos s partnerjem ter izboljšuje vašo samopodobo.

7) Tudi če je začetek uvajanja tega rituala težak, boste sčasoma pridobili kondicijo. Treba je samo začeti in vztrajati. Užitek je zgolj bonus.

Umologija

8) Vsako uro, ko spimo več in bolje, se za kar 40 % poveča možnost, da bomo seksali tudi naslednji dan.

9) Ko doživimo orgazem, pride do osvobajajoče sprostitve energije iz telesa. Orgazem nas osvobodi napetosti in naš dan zvečer zaokroži z oznako »uspešno dokončano«.

10) Spodbujanje varne spolne aktivnosti pred spanjem lahko ponudi novo vedenjsko strategijo za spodbujanje spanja.

Dejstvo je, da ne glede na to, kako kakovosten je vaš spanec, zagotovo ga lahko izboljšate tudi z uvedbo rituala seksa. Tudi če smo zvečer utrujeni in nenaspani, se nam splača potruditi in si zagotoviti orgazem.

Orgazmi namreč v nas ustvarijo pravi biokemični koktajl, ki vključuje oksitocin, endorfin in prolaktin. Vse našteto je čarobna kombinacija, ki nam pomaga, da se počutimo zadovoljni in sproščeni. Tako lažje in hitreje zaspimo tudi zaradi ustvarjene koristne miselnosti in občutkov. Zahvaljujoč hormonom se počutimo pozitivno, sproščeno in varno, kar je točno tisto, kar potrebujemo za dober spanec. Pa seveda tudi ščepec fizične telovadbe.

Umologija

Spolna aktivnost je torej odličen način, da uravnamo svoj spanec. Da pa si seksa sploh želimo, je ključen spanec. Vseeno je torej, kje prekinemo ta začarani krog in zaradi katere tegobe bomo preizkusili podan nasvet.

Pomembno je, da boste na ta način lahko rešili kar oboje hkrati. Spanje in seks. Vse ostale prednosti, kot so odlična samopodoba, trden odnos s partnerjem, pridobljena kondicija itn., pa so še dodane vrednosti, ki govorijo o pomembnosti in učinkovitosti te teme.

Zadeva je torej zelo preprosta: za boljši spanec si privoščite seks z orgazmom in za boljši seks kakovosten spanec. Pa sladko noč!

Avtor
Piše

Tjaša Ravnikar

Mag. Tjaša Ravnikar je predavateljica in avtorica zbirke Umologi. Izobražuje in organizira tečaje, predavanja in delavnice. Je ustanoviteljica Umologije®, RTT terapevtka ter mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani in CSD-jih po Sloveniji. Deluje na področju medicine misli in je pobudnica novih pristopov v duševnem zdravju in osebnostnem razvoju, otrok, mladih in odraslih.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,462
28.05.2023. ob 15:21
29,529
29.12.2022. ob 00:02
439
01.02.2023. ob 16:07
Preberi več

Več novic

New Report

Close