Povečanje prsi

Vsadki imajo doživljenjsko garancijo, kar ne pomeni, da vsadek ne more počiti, pomeni le, da proizvajalec v tem …

Povečanje prsi je še vedno najpogostejša operacija v estetski kirurgiji.

Prsi se še vedno najpogosteje poveča z vsadki. Vsadki , ki se jih uporablja so silikonski. Uporablja se čvrstejše vsadke kot pred desetletji. Starejši vsadki so bili polnjenji s tekočim silikonom, novejši pa so polnjenji z silikonskim elastomerom, ki ni tekoč. Drži obliko tudi v primeru razpoka zunanjega ovoja.

Vsadki imajo doživljenjsko garancijo, kar ne pomeni, da vsadek ne more počiti, pomeni le, da proizvajalec v tem primeru nadomesti vsadek brezplačno.

16_2

Operacija praviloma poteka v splošni anesteziji (narkozi), tako je sam postopek za pacientko neboleč. Lahko se naredi pristop skozi gubo dojke ali pa ob kolobarju. Pristop skozi pazduho je postal zelo nepriljubljen zaradi pogostejših zapletov. Najpogosteje se uporabi pristop skozi gubo. Po končanem celjenju, se brazgotine skoraj ne opazi. Pristop ob kolobarju se uporabi , če je nekoliko širši ali v primeru, ko je potrebno kolobar nekoliko zmanjšati ali pa istočasno narediti še dvig prsi. Brazgotina e po tem posegu nekoliko bolj opazna, saj predstavlja novo mejo med kolobarjem in kožo. Se pa to brazgotino lahko kasneje tetovira ( na sliki vidna tetovaža z modro barvo).

[see url=”https://med.over.net/clanek/pomlajevanje-obraza-in-dekolteja/”]Pomlajevanje obraza in dekolteja[/see]

Uporablja se lahko vsadke različnih oblik in velikosti. Okrogli vsadki bolj napolnijo zgornji del (dekolte), nudijo nekoliko bolj umetni videz, obstaja večja verjetnost nagrbančenosti ovojnice, okoli vsadka. Kapljičasti pa nudijo večjo izbiro, oblika je nekoliko bolj naravna, manjša verjetnost nagrbančenosti ovojnice. Obstaja pa nevarnost zasuka vsadka, česar pri okroglih ni. Zasuk kapljičastega vsadka, naredi opazno deformacijo prsi.

Pri izbiri velikosti, pa je potrebno ujeti simetrijo s telesom. Pri ženskah s širokimi boki se izbere širše vsadke, pri tistih z ožjimi boki , pa ožje, saj bi izbira širših v tem primeru privedla do videza širših ramen.

Vsadke se lahko vstavi pod (t.i. dual plane) ali nad mišico. To se izbere glede na debelino tkiva in želje pacientke. Vsaka ima svojo prednost in pomanjkljivost.

bruststraffung u. vergros. vorher (2)

Slika4

Rehabilitacija je pri vstavitvi pod mišico nekoliko daljša, prav tako so bolečine večje. Prsi pa na otip nekoliko bolj čvrste. Je pa vsadek tudi po več letih manj opazen in tipen.

Po operaciji se svetuje dva tedna počitka, odsvetuje se dvigovanje bremen težjih od pet kilogramov.

Možni zapleti, ki so zelo redki, pa so :

  • po operativna krvavitev (zato se svetuje počitek)
  • infekt vsadka ( vsadek se ognoji).Na  srečo, zelo redek zaplet. V tem primeru se vsadek odstrani, novega pa se lahko vstavi šele čez pol leta.
  • asimetrija- večinoma posledica pred operativne asimetrije.
  • neobčutljivost bradavice na dotik:- pri izbiri velikih ali zelo širokih vsadkov se poškoduje živec, ki daje občutek za dotik v bradavici.
  • grdo celjenje brazgotin- zelo redko
  • nastanek čvrste ovojnice (kapsule) okoli vsadka- ovojnica nastane v vsakem primeru in okoli vsakega tujka v telesu. Praviloma je zelo tenka in komaj opazna. V določenem odstotku, pa telo bolj burno odreagira na vsadek in nastane močna in debela ovojnica, ki začne tudi boleti.

POGOSTA VPRAŠANJA:

Ali lahko po povečavi normalno dojim?

Povečava prsi ne prepreči ali onemogoči dojenja.

Ali je pri rezu okoli kolobarja večja verjetnost neobčutljivosti bradavic?

Pristop ob kolobarju ali pod gubo nima nobene veze z občutkom v bradavici. Živec, ki je pomemben za občutek v bradavici, poteka drugje.

Ali mi bo po operaciji žal, da nisem izbrala večjih vsadkov?

Takoj po operaciji zgledajo prsi nekoliko večje zaradi otekline. Prav tako je prisoten prvi šok, ob pogledu na povečane prsi. V nekaj tednih pa se na velikost navadite, prav tako popusti tudi oteklina in prsi se malenkost zmanjšajo in » uležejo«. Če bi si izbrali večje vsadke, bi bil po operativni potek popolnoma enak. Oteklina in prvi šok ob velikosti, ki bi po nekaj tednih izzvenela. Potrebno se je odločiti po pameti. Saj  to ni operacija, ki bi jo človek izvajal vsako leto. Večji kot so vsadki, bolj bodo z leti opazni, bolj se bo tanjšala koža…

Kdaj lahko začnem s telovadbo?

Po treh tednih lahko začnete z postopnimi obremenitvami ( sobno kolo, vaje za noge, trebušne mišice…). Pri vstavitvi pod mišico, se dva meseca odsvetuje vaje za jačanje mišic ramenskega  obroča.

Več informacij o estetskih posegih najdete na forumu Estetsko preoblikovanje telesa, na katerem na vprašanja odgovarja asis. Andrej Testen dr. med.

Obiščite tudi spletno stran Estetika Testen.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več