Potresno zavarovanje ne krije le nevarnosti potresa

Krije tudi morebitno posledično škodo, ki jo povzroči potres, kot sta požar ali eksplozija. Morda ocenjujete, da potres vašega doma zaradi načina gradnje ne more poškodovati do te mere, da bi vas to lahko resno ogrozilo. Vendar potres ne uničuje le zgradb, lahko denimo poškoduje plinsko napeljavo, zaradi česar lahko zagori.

Če tovrstna škoda nastane kot posledica potresa, je  zavarovalnica ne bo krila iz požarnega zavarovanja, če ni sklenjeno tudi potresno zavarovanje.

Glavna naloga potresnega zavarovanja je kritje katastrofalne škode

Namen potresnega zavarovanja je pokritje katastrofalnih škod, ki jih povzroči potres in vas lahko resno ekonomsko ogrozijo. Na primer poškodba hiše v tej meri, da jo morate zrušiti in zgraditi ponovno. A kot že omenjeno, so v to kritje vključene tudi posredne škode, ki lahko nastanejo zaradi potresa. 

Morda se vam ob zapisanem poraja vprašanje, ali bi sploh dobili izplačano škodo, če bi potres tako močno prizadejal številne objekte? Tudi za zavarovalnico potres predstavlja veliko tveganje, saj se lahko v eni geografski regiji poškoduje ali uniči veliko število zgradb in premičnin v njih. Ob tem običajno nastane velika posredna škoda, npr. zastoji v obratovanju podjetij.

Zato se zavarovalnica za nevarnost potresa oziroma za presežek škod, ki jih sama ne bi zmogla poravnati, zavaruje pri pozavarovalnicah po vsem svetu, tako da je rizik maksimalno razpršen.

Pokritje škod tudi ob rušilnem potresu tako ni vprašljivo.

Kako lahko proti potresu zavarujem svoj dom?

Potresno zavarovanje je mogoče skleniti kot razširitev kateregakoli paketa paketnega zavarovanja DOM in velja za stanovanjsko hišo in samostoječo garažo. V zavarovalno kritje je avtomatično vključeno tudi kritje škod na stanovanjskih premičninah.

Posebnost potresnega zavarovanja je, da ne krije škode na pomožnih objektih, ki so sicer v sklopu paketa DOM vključeni v polico in zavarovani za temeljne požarne nevarnosti. To velja denimo za nadstreške, vrtne lope, pasje ute, pesjake in druge podobne objekte. 

Potresno zavarovanje lahko sklenete tudi kot dodatno posamično zavarovanje, če imate že sklenjeno požarno zavarovanje, zavarovanje stanovanjske opreme ali zavarovanje računalnikov. Potresno lahko zavarujete tudi zgolj stanovanjske premičnine, brez kritja za zgradbe.

Zavarovanja za primer potresa lahko k svoji zavarovalni polici za dom dodate kadarkoli, ne samo ob obnovi obstoječega zavarovanja.

Več o posebnostih potresnega zavarovanja ter o tem, kaj vse vpliva na ceno zavarovanja, preberite v članku.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
25.06.2021. ob 10:05
Preberi več