Potrebe in vzgoja ter učenje učinkovitih načinov vedenja za zadovoljevanje potreb

Uredništvo, 03. junij 2014.

Najboljše, kar lahko starši naučijo svojega otroka: kako biti odgovoren za svoje vedenje.

Kdaj smo zadovoljni? Kdaj se počutimo dobro?

Zadovoljni smo takrat, ko uspemo učinkovito zadovoljevati svoje potrebe. Ko vzpostavimo ravnovesje v življenju in skrbimo za zadovoljstvo na družinskem, poklicnem in osebnem področju življenja.

Kaj pomeni, da učinkovito zadovoljujemo svoje potrebe?

Predstavljajte si obdobje, ko: imate dobre odnose z bližnjimi, se počutite povezane z njimi, sprejete, upoštevane, ste kompetentni pri tem, kar počnete, občutite notranjo moč, samozavest, avtonomnost, se zabavate, uživate ob raziskovanju, odkrivanju novega, ste zdravi in imate občutek varnosti, stabilnosti. Kako se počutite v takem obdobju?

Odlično, kajne?

Hkrati se vsi zavedamo tega, da to ni enostavno. Zato, da smo zadovoljni v življenju, je potrebno nekaj/marsikaj narediti. Pomislite, kako se odrasli trudimo in kaj vse počnemo, pri vseh svojih znanjih in izkušnjah, da bi bili zadovoljni in se počutili dobro. Pomislite, kakšen izziv imajo šele otroci, ko se morajo še vsega naučiti.

Otroci imajo enake potrebe kot mi odrasli, vendar bistveno manj znanj in izkušenj, kako te potrebe učinkovito zadovoljiti. Tako kot mi potrebujejo zdravje, občutek varnosti, ljubezen, občutek sprejetosti in povezanosti, kompetentnosti, učinkovitosti, samostojnosti in zabave ob učenju novih stvari, odkrivanju in raziskovanju okolja. To so skupine potreb po Teoriji izbire, ki se delijo na potrebe po preživetju, pripadnosti, moči, svobodi, zabavi (več o tem si lahko preberete v knjigi A. Zadela: Tretji obraz). Pri tem je bistvena vloga odraslih, staršev, da otroku pomagajo učinkovito zadovoljevati potrebe v obdobju, ko je še dojenček. V kasnejših obdobjih pa, da so otroku v podporo pri pridobivanju izkušenj in učenju učinkovitih načinov zadovoljevanja potreb.

dojencek_joka

Dojenček ima le en način, da staršem sporoča o tem, kaj potrebuje. To je jok. Ker si dojenček sam ne more pomagati, mu starši nudijo tisto, kar potrebuje. Kmalu pa začne otrok preko izkušenj zadovoljevanja potreb ob starših razvijati lastne vzorce vedenja, s katerimi poskuša sam bolj ali manj učinkovito zadovoljevati svoje potrebe. Otrok se na primer lahko nauči, da se starši na jok hitro odzovejo in da lahko z jokom doseže tisto, kar najbolj potrebuje. Z razvojem govora tekom procesa vzgoje in socializacije pa se počasi tudi uči, da jok ni vedno učinkovit način; da je potrebno jasno povedati in prijazno vprašati.

Mi vsi in tako tudi naši otroci smo motivirani za zadovoljevanje lastnih potreb. Zakaj? Da bi se počutili dobro. Motivirani pa smo za vsa tista vedenja, za katera verjamemo, da nam bodo pomagala najbolje zadovoljiti potrebe. Otrok se teh vedenj šele uči preko neposredne izkušnje in preko opazovanja vedenja odraslih. S tega vidika mu je treba omogočiti učenje učinkovitih načinov vedenja za zadovoljevanje vseh potreb.

Otrok bo do pubertete pripravljen sprejeti najrazličnejše napotke, nasvete, želje staršev o tem, kako naj se vede. Ker takrat so mu starši najbolj pomembni in je še zelo odvisen od svoje družine. V obdobju mladostništva pa se stvari obrnejo. Zelo pomembni postanejo vrstniki in ugotovi, da lahko med vrstniki najde tisto, kar potrebuje. Napotki, nasveti staršev, poskusi nadziranja in ukazovanje postanejo soljenje pameti. Ob tem mladostnik ne vidi več možnosti, da bi lahko učinkovito zadovoljeval vse svoje potrebe v odnosu s starši. Zato v obdobjih otroštva ni pomembno to, kar starši mislijo, da je prav. Pomembno je, da se otrok preko izkušnje uči, kaj je zanj dobro, da se nauči, kako učinkovito zadovoljevati svoje potrebe v različnih odnosih, brez da bi pri tem drugim onemogočal zadovoljevanje njihovih potreb. To je odgovornost do svojega vedenja.

To je najboljše, kar lahko starši naučijo svojega otroka: kako biti odgovoren za svoje vedenje.

otrok-stars-sprehod

 

Pripravila: Ana Domenis Cankar, univ. dipl. psih.

Inštitut Corpus, Anima, Ratio
www.institutcar.si

Foto: Freepik.com

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close