Potovalna slabost: od zdravil do alternativnih metod

Ženski v avtu je slabo
Foto: Profimedia

Nasveti farmacevtke o tem, kako zmanjšati težave, ki jih povzroča potovalna slabost.

“Potovalna slabost je posledica vzdraženosti ravnotežnega organa v notranjem ušesu zaradi premikanja. Pojavi se, kadar signali iz ravnotežnega organa ne ustrezajo vidnim zaznavam. Osrednje živčevje se na nastalo situacijo odzove tako, da spodbudi središče za slabost v možganih. Povzroča lahko le rahlo slabost, v hujših primerih pa tudi bruhanje in omedlevico. Zaradi predvidljivega vzroka se jo tako lahko najbolj zanesljivo prepreči z nefarmokološkimi ukrepi, torej, najbolj zanesljivo se ozdravi tako, da se prekine gibanje, ki povzroča težave, vendar to vselej ni mogoče,” pravi farmacevtka Patricija Dolinar, mag. farm., iz Gorenjskih lekarn.

Antiemetiki

“Če se potovalna slabost pojavlja pogosto, se lahko pol ure pred začetkom potovanja zaužije zdravila proti potovalni slabosti (t.i. antiemetike, denimo zdravilo z učinkovino dimenhidrinat). Ti slabost umirijo tako, da zmanjšajo občutljivost živcev v notranjem ušesu, ki zaznavajo gibanje. Antiemetični učinki nastopijo 15 do 30 minut po zaužitju in trajajo tri do šest ur. Če do pol ure po zaužitju oseba tableto izbruha, ne bo učinkovala, ker se ni docela vsrkala v telo,” razloži farmacevtka.

Dimenhidirnat je primeren za otroke starejše od dveh let dalje. Odmerjanje:

  • 2-5 let: 12,5 -25 mg /6-8 ur; največ 75 mg v 24h;
  • 6-11 let: 25-50 mg/6-8h; največ: 150 mg v 24h;
  • 12 let (odrasli): 50- 100 mg/4-6h; največ : 400 mg v 24h.

Najpogostejši neželeni učinek dimenhidrinata je zaspanost, zato se odsvetuje jemanje pred oziroma med vožnjo avtomobila ali upravljanjem drugih strojev. Prav tako se je treba ob uporabi  dimenhidrinata izogibati pitju alkoholnih pijač, ker lahko alkohol okrepi učinek zdravila.

Alternativne možnosti

Po besedah sogovornice, si pri potovalni slabosti lahko pomagamo tudi z alternativnimi možnostmi – z zdravilnimi rastlinami. Ingver se lahko pije kot čaj ali zaužije v obliki kapsul; slednje so primerne tudi za nosečnice.

“Ingver nevtralizira želodčno kislino, pospešuje izločanje sline, pozitivno vpliva na prebavni trakt in povečuje izločanje sokov v želodec. Ker nima uspavalnega delovanja (kot dimenhidrat), je primeren tudi za voznike. Posebej primerne proti slabosti za otroke stare nad štiri leta so tudi lizike z ekstraktom ingverja in mete,” pravi Patricija Dolinar.

ingver, limona, imunski sistem
Foto: Profimedia

Obstajajo pa tudi zapestni trakovi proti slabosti, ki delujejo na osnovi akupunkture: stimulira akupresurno točko na vsakem zapestju (bolj znano kot Nei-Kuanova točka), še pove sogovornica. “To točko najdemo tako, da položimo srednje tri prste na notranjo stran zapestja tako, da je rob tretjega prsta tik pod prvo zapestno gubo. Točka se nahaja pod kazalcem (prvi prst), med obema zapestnima tetivama.

Kot še kažejo izkušnje farmacevtke, pa ljudje čedalje pogosteje zase ali ta svoje otroke, ki imajo težave s potovalno slabostjo, v lekarni poiščejo nasvet pri magistru farmacije s specialnimi znanji iz homeopatije. Ta jim po poglobljenem pogovoru svetuje homeopatski pripravek, ki bi bil zanje ustrezen.

Previdnost pri uporabi dimenhidrinata

Sogovornica opozori, da je pri uporabi dimenhidrinata potrebna previdnost: pri bolnikih z epilepsijo in pri tistih, pri katerih bi določeni neželeni učinki zdravila, na primer suha usta, zaprtje, zastajanje urina, višji srčni utrip poslabšale osnovno bolezen, denimo glavkom zaprtega zakotja, hipertrofijo prostate, bronhialno astma. “Poleg tega dimenhidrinat vpliva na delovanje nekaterih zdravil – na nekatere antidepresive, antibiotike, antipsihotike … zato se je treba pred nakupom o njegovi varnosti pogovoriti z zdravnikom ali farmacevtom,” svetuje Patricija Dolinar. Opozori, da morajo starejši zaradi potencialnih neželenih učinkov zaužiti najnižji priporočeni odmerek za odrasle ter zdravilo uporabljati čim manj časa.

Če nastopi slabost med potovanjem …

“Če je mogoče, se je najbolje uleči na hrbet in zapreti oči, saj se s tem odstrani vidne zaznave, ki ne ustrezajo dražljajem iz ravnotežnega organa. Pri tem se je priporočljivo osredotočiti na dihanje, ki naj bo globoko,” pravi sogovornica. Doda, da naj osebe, ki jim je pogosto slabo, sedijo tam, kjer se gibanje najmanj čuti: na sprednjem sedežu avtomobila, v sredini ladje ali v kabini na sprednjem delu ter nad krili letala. Prav tako lahko občutek slabosti poveča če na vlaku ali trajektu sedimo tako, da gledamo v nasprotni smeri vožnje, ter gledanje v mobilni telefon.

Ukrepi, ki lahko pomagajo proti slabosti:

  • Dihanje svežega zraka: lahko se odpre okno ali vklopi prezračevanje.
  • Glava naj bo čim bolj pri miru, da se ravnotežni organ čim manj premika.
  • Oči naj bodo zaprte ali uprte na nek oddaljen in mirujoč predmet.
  • Pri nekaterih lahko tudi slušne zaznave slabšajo situacijo; take osebe naj med vožnjo ne poslušajo glasbe ali se pogovarjajo.

Kaj pred potjo jesti in česa ne

Pred potovanjem je bolje zaužiti manjši prigrizek, še posebej ljudje, ki jim je na poti pogosto slabo, naj se na pot ne odpravijo s polnim želodcem, poudarja sogovornica. “Ob sebi je treba imeti dovolj pijače, ker sveži napitki lahko omilijo občutek slabosti in ker z zadostnim zaužitjem tekočine preprečujemo dehidracijo, ki lahko nastopi zaradi bruhanja. Pred in med potovanjem je treba uživati lahke obroke, denimo krekerje, banano, riž brez dodatkov, , izogibati pa se je treba močno začinjeni in pekoči hrani, mastni hrani (slanina, klobase, palačinke), in hrani, ki ima močan vonj in okus. Tudi pitje gaziranih pijač, alkohola in kajenje lahko povečata slabost. Kavo pa naj se uživa v zmernih količinah, ker lahko pri nekaterih povzroči slabost, poleg tega pa povzroča tudi dehidracijo.

Kdaj se zaradi potovalne slabosti posvetovati z zdravnikom?

Kot še pravi Patricija Dolinar, je smiselno na posvet k zdravniku, če se potovalna bolezen pojavlja že pri krajših potovanjih (nekaj deset kilometrov), ob premikanju doma ali če zdravila, ki so na voljo v lekarni brez recepta in drugi ukrepi ne pomagajo. Zdravnik bo poiskal vzrok teh težav oziroma predpisal na recept zdravila, ki bi lahko pomagala – obliže ali tablete proti slabosti.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close