Posvojitev ali nakup psa: Kaj morate vedeti?

T. Š., 07. junij 2021.
Powered by:

Če razmišljate, da bi se vaši družini kmalu pridružil še pasji član, imate kot bodoči pasji vodniki na voljo dve možnosti – psa lahko kupite ali pa ga posvojite iz zavetišča. Razlike med eno in drugo možnostjo pojasnjujejo Jure Pribičevič iz Alfakana, Neža Stanonik, dr. vet. med., iz Klinike Loka in osebje iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana.

Po psa v zavetišče za pse 

Ne glede na to, ali se boste odločili za posvojitev ali nakup psa, obe odločitvi zahtevata res tehten premislek, če si psa lahko privoščite in res želite.  

Če imate ustrezne pogoje – tj. dovolj prostora, časa pa tudi denarja, da postanete pasji vodnik – a ne veste točno, za katero pasmo bi se odločili, katera bi vam najbolj ustrezala glede na vaš življenjski stil ali pa vam je vseeno, potem je posvojitev psa iz zavetišča dobra ideja. Zakaj?  

V Zavetišču Ljubljana pojasnjujejo, da lahko v zavetišču najdete psa, ki bo ustrezal vašemu življenjskemu slogu, saj gre ponavadi za odrasle pse, ki imajo že jasno izražen karakter. 

Profimedia

Če še niste imeli psa, lahko tako posvojite takšnega, ki je že vzgojen, bolj miren, navajen socializacije in zato mogoče bolj primeren za bodoče vodnike psov brez izkušenj. Spet drugi psi pa so morda bolj primerni za izkušenejše vodnike. 

V Alfakanu ob tem dodajajo, da je dobro, da psa pred posvojitvijo res dobro spoznate, ga peljete nekajkrat na sprehod in se v zavetišču dobro pozanimate o njegovem karakterju. 

Osebje zavetišča vam bo lahko tudi svetovalo, kakšen pes bi bil najbolj primeren za vas glede na vaše želje, predvsem pa na vaš način življenja in to, koliko časa boste lahko posvetili psu,” pojasnjuje Jure Pribičevič. 

Tako kot si vi želite psa, ki bi ustrezal vašim željam in vašemu življenjskemu slogu, si tudi psi zaslužijo vodnika, ki bo odgovoren in skrben. V Zavetišču Ljubljana kot glavni izziv, s katerim se srečujejo pri posvojitvah, izpostavljajo prav iskanje primernih posvojiteljev za značajsko bolj zahtevne pse in starejše pse. “Ti psi na žalost pogosto ostanejo spregledani, saj bodoči lastniki navadno ne želijo psa, ki bo z njimi dlje časa in za katerega so pričakovani večji veterinarski stroški,” še dodajajo. 

Profimedia

A s starejšim psom boste dobili najboljšega družabnika oz. prijatelja, ki bo vdan, priden, učljiv in neizmerno hvaležen. 

Za posvojitev psa se je odločila tudi Alfakanova inštruktorica Sanja Marić, ki pravi, da je želela s tem z ulice oz. iz azila rešiti vsaj enega psa in mu omogočiti lepše življenje. 

Posvojitve sem se lotila premišljeno, z iskanjem čim več informacij, branjem knjig in člankov, predvsem pa sem največ znanja črpala iz kvalitetne šole za vzgojo psov Alfakan. Posvojitev psa je lepa, a nanjo je treba biti pripravljen. Zavedati se moramo, da zahteva precejšen finančni, čustveni in časovni vložek. Poleg vsega naštetega pa se lahko pojavijo še številni drugi izzivi, na katere prvotno nismo bili pripravljeni (npr. operacije zaradi poškodbe ali bolezni, reaktivni psi z veliko vedenjskimi težavami, ki so posledica slabe socializacije ali težkih pogojev bivanja). A tudi s temi smo se kot odgovorni pasji vodniki dolžni soočiti in jih rešiti,” pojasnjuje. 

Na kaj vse pa morate biti pozorni, če boste psa kupili in kdaj je lahko ta možnost bolj primerna kot posvojitev? Več o tem v nadaljevanju članka.>> 

O avtorju

T. Š.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,276
15.06.2021. ob 19:35
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več