Postavite meje (krizi) v srednjih letih

Zakaj se mnogo žensk in moških s t. i. krizo srednji let sooča tako, da korenito spremeni življenjske navade …

… in kako lahko pretiravanje s športom v srednjih letih škoduje? Pojasnjujeta psihoterapevtka Dr. Veronika Podgoršek in športni psiholog Aleš Vičič.

V srednjih letih se dogajajo spremembe, ki od posameznika zahtevajo ovrednotenje stanja, v katerem je, in hkrati tudi prilagoditev na nove razmere, v katere vstopa. To obdobje se zato pri marsikaterem kaže kot t. i. kriza srednjih let. Ta naj bi bila le ena od kriz, s katerimi se človek spopade v življenju, pojasnjuje psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek.

Meje krize srednjih let so po besedah strokovnjakinje tako pri moških kot ženskah postavljene zelo široko: »Pri nekaterih se to obdobje pojavi pri 30 letih, pri drugih pri 40 letih, pri nekaterih veliko kasneje.«

Čeprav si različni strokovnjaki niso enotni, kako bi opredelili ta pojem, ena od medicinskih razlag krizo srednjih let opisuje takole: »Je obdobje osebnih čustvenih pretresov in izzivov, s katerimi se srečujejo nekateri ljudje, ko dosežejo srednja leta svojega življenja. V tem obdobju jih spremlja želja po spremembah v njihovih življenjih. Povzročita jo zaskrbljenost in strah pred staranjem.«

Na tem prestopu se zato nekateri poleg drugih sprememb, ki jih uvajajo v svoje življenje, usmerijo tudi v iskanje zdravega življenjskega sloga, ki ga povežejo z novimi športnimi aktivnostmi.

Rekreacija da, a ne za vsako ceno

Športni psiholog Aleš Vičič opaža, da se v zadnjih letih med rekreativci srednjih let pojavljata dve vrsti najranljivejših skupin. Na eni strani so to t. i. profesionalni rekreativci, ki šport vzamejo izjemno resno, dnevno rekreacijo poimenujejo treningi in pri tem tudi večkrat pretiravajo.

Na drugi strani pa so t. i. navdahnjeni rekreativci, ki si šport postavijo za izziv: »Športno so aktivni malo za šalo, malo zares, a ker se zaženejo z vso močjo, je to večkrat škodljivo za njihovo telo.«

Po 20. letu starosti se začnemo starati, predvsem naše telo. Zato je regeneracija počasnejša, elastičnost mišic manjša, ljudje pa so veliko bolj dovzetni za poškodbe.

Psiholog krizo srednjih let opredeljuje kot podaljšano obdobje nekoliko slabšega počutja in prikritega stresa, ki pa se večkrat razvija popolnoma nezavedno. Kadar se takšna oseba ukvarja z rekreacijo, mora biti zelo previdna, da ne preseže zdrave meje.

Kako se kriza srednjih let odraža pri ženskah in kako pri moških? Kje so skrita tveganja? Je lahko športne aktivnosti preveč? Lahko športna aktivnost preraste v odvisnost? Odgovore na ta in še druga vprašanja o krizi srednjih let in dokazovanju v športu boste našli v nadaljevanju članka na portalu Vse bo v redu. >>

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 18:07
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več