Pospešimo celjenje zlomljene kosti

Uredništvo, 04. februar 2016.

Človek ima več kot 200 kosti, ki dobijo svojo pravo strukturo oz. zakostenijo konec pubertete. Kosti so zelo čvrste …

Človek ima več kot 200 kosti, ki dobijo svojo pravo strukturo oz. zakostenijo konec pubertete. Kosti so zelo čvrste, saj jih v notranjosti sestavlja mnogo majhnih vodoravnih in navpičnih prečk – trabakul, ki dajejo kostem njihovo silno trdnost in veliko elastičnost. Zato morajo na določenem delu delovati velike sile, da se kost zlomi. Pa vendar v bolnišnicah beležijo veliko zlomov kosti, pri starejših in mladih.

Pri zlomu kosti se sliši trenje kostnih delov, občutijo se bolečine, nastopi oteklina, izgubi se moč. Zdravniki zlomljeno kost naravnajo, če je potrebno tudi utrdijo z žeblji, pritrdijo s ploščicami in žicami. Vse to, da bi se kost čim hitreje zacelila. Pri tem zelo uspešno pomaga  magnetna terapija, s katero lahko pričnete takoj, kljub mavcu. S tovrstno terapijo se lahko zlom zaceli kar za eno tretjino hitreje, znatno se olajša bolečina in tudi oteklina.

Hitrejše celjenje kosti

K hitrejšemu celjenju zlomljene kosti magnetna terapija pripomore  zaradi piezoelektričnega učinka (nastanek električnega naboja, polja in napetosti zaradi mehanske obremenitve), ki spodbudi nastajanje kalusa, tako imenovane nove kosti. Znanstveniki so že pred približno pol stoletja odkrili, da se med telesnim gibanjem na kosteh ustvarja pravilno električno polje (Wolffov zakon).

Po izsledkih meritev blazina Magus ustvarja podoben  peizoelektrični efekt kot telesno gibanje, to pomeni, da v daljšem časovnem obdobju omogoča obnovitev kostnega tkiva.  Kost je sposobna transformirati mehanski stres v električno napetost. Izvor piezoelektričnosti je gibanje elektrolitov, ki je posledica mehanskega pritiska na hrustanec. Ta pritisk nastopi npr. ob hoji ali vadbi.

Če si razložimo enostavneje: pri terapiji na blazini Magus se ustvarja enak piezoelektrični efekt kot pri telesnem gibanju, kar pri daljšem časovnem obdobju omogoča hitrejšo obnovitev kostnega tkiva.

Regeneracija pri športnikih

Profesionalni kolesar Kristijan Koren si je med kolesarsko dirko po Franciji zlomil levi komolec. Ker je hitra regeneracija poškodb športnikov, še toliko večjega pomena, je Kristijan blazino Magus uporabljal trikrat na dan.

Ugotovil je tudi druge pozitivne učinke magnetne terapije:

»Koristi mi za počitek, za regeneracijo. Da kar največji spim, ena od funkcij pa je tudi za lajšanje takih poškodbah. Blazina ima tudi različne druge funkcije. Pomaga pri glavobolih, bolečinah. Za komolec naredim tri terapije, po pol ure.«

Po izsledkih študije na University of Hawaii School of Medicine se po šestih tednih rednih terapij pri bolnikih z zmanjšano gostoto kosti ta zviša v povprečju za 5,6 odstotka.

Blazina Magus

V petletni študiji so proučevali vpliv magnetne stimulacije na celjenje zlomljenih kosti, ki se niso hotele zarasti. Izvedli so dvojno slepo raziskavo, kjer so paciente naključno razdelili v dve skupini:

V prvi so pri zdravljenju uporabljali magnetno terapijo, v drugi skupini pa te terapije niso bili deležni (uporabljali so identično napravo, ki pa ni delovala). V prvi skupini se je po 6 mesecih zlomljena kost zarasla pri 16 od skupno 19 pacientov (89 odstotna uspešnost), v drugi skupini pa se je kost zarasla pri 8 od 16 pacientov (50 odstotna uspešnost).

Pozitivno delovanje magnetne terapije na zlom kosti je neizpodbitno in jo lahko uporabljajo otroci, mladostniki in odrasli kot tudi starejši ljudje. Pri uporabi Magus blazine beležimo uporabnike, ki imajo zlom kosti, kot športno posledico, starostnike, ki jim počijo vretenca od posedanja ali osteoporoze, ter zlome pri delovnih nesrečah.

Vsebino omogoča podjetje Magus

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,298
21.06.2021. ob 13:57
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več