Poslanstvo lokalnih ponudnikov: zagotoviti kakovostno slovensko hrano

Oglasno sporočilo, 17. marec 2023
Aktualno
Powered by:

Mleko in mlečni izdelki predstavljajo pomemben del naše trajnostne prehrane. Pot od mleka do vrhunskih mlečnih izdelkov na naših mizah vodi prek marljivih lokalnih kmetov do skrbnih predelovalcev, ki proizvajajo kakovostne mlečne izdelke. Ste vedeli, da so ponekod kmetje tudi predelovalci mleka, tako kot mlekarne?

Lokalni mlečni izdelki pomenijo kakovostno, domače in okusno živilo. Svojo zgodbo o predelavi kakovostnega mleka so nam zaupali na kmetiji Pr’ Birtovih, v Loških mlekarnah in Sirarni Čuš ter poudarili pomembnost potrošnika kot zadnjega člena v mlečni verigi.

Na kmetiji Pr’ Birtovih imajo 15 krav molznic, živali pa se od konca aprila do pozne jeseni prosto pasejo na neokrnjenih kraških pašnikih. »V tem času krave molzemo na pašniku, da so živali kar najmanj pod stresom. Letno predelamo okoli 18.000 litrov mleka v različne mlečne izdelke, kot so mladi, poltrdi in trdi siri, probiotični, navadni in sadni jogurti, sadne kremne skute, maslo, albuminska skuta, skutni štruklji, njoki in cmoki,« razlaga Domen Benčina, mladi prevzemnik kmetije.

Medtem ko na kmetiji našega sogovornika v okusne mlečne izdelke predelujejo lastno mleko, veliko pridelovalcev mleko oddaja okoliškim predelovalcem. Med temi so tudi Loške mlekarne. Loška zadruga, katere del je Loška mlekarna, dnevno odkupi okrog 35.000 litrov mleka od kmetov v loškem okolišu. Vodja Loških mlekarn mag. Cecilija Valič Lukančič izpostavlja: »Mleko, iz katerega proizvajamo svoje izdelke, je toplotno obdelano samo toliko, da ustreza higienskim in mikrobiološkim standardom. Sestavine ohranjamo, kolikor je le mogoče. Čeprav mlekarno neprestano posodabljamo, želimo obdržati tradicionalne in kakovostne postopke domače predelave mleka.«

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Izdelki višje kakovosti nosijo posebno oznako

Številni pridelovalci in predelovalci mleka so vključeni v nacionalno shemo kakovosti živil »izbrana kakovost«. Potrošniki izdelke, ki so proizvedeni skladno s standardi te sheme, prepoznamo po znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in različici znaka s pripisom »kmečki«. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« najdemo na vseh izdelkih Loških mlekarn. Označba pomeni, da so mlečni izdelki pridelani in predelani iz slovenskega mleka ter imajo zagotovljeno kontrolo kakovosti in porekla.

Prednosti surovin lokalnega izvora prepoznavajo tudi v Sirarni Čuš. »Danes predelamo približno 2500 litrov mleka dnevno. Mleko, ki ga predelujemo, je odkupljeno od treh lokalnih kmetij, ki so od naše sirarne oddaljene največ 12 kilometrov. Naši izdelki so označeni z znakom ‘izbrana kakovost – Slovenija‘ s pripisom ‘kmečki‘ razlaga Marko Čuš.

Pripis »kmečki« poleg znaka »izbrana kakovost – Slovenija« označuje pridelavo in predelavo na kmetiji. Pri tem je pogoj uporaba lastnega mleka oziroma tistega, ki je odkupljeno od največ 15 sosednjih kmetij, ki niso oddaljene več kot 25 kilometrov od mesta predelave. Poleg tega izdelke odlikujejo tradicionalni postopki izdelave. Siri, ki nosijo ta znak, so narejeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Skrb za preskrbo potrošnikov s kakovostnimi mlečnimi izdelki

Naši sogovorniki s svojim predanim delom dokazujejo, da so mlečni izdelki iz lokalnega mleka kakovostno in okusno domače živilo, ki mu potrošniki lahko zaupamo. Pri opisovanju svojih prihodnjih načrtov vsi izpostavljajo skrb za kakovost izdelkov, ki bodo še naprej razveseljevali kupce.

Z nakupom lokalnih mlečnih izdelkov potrošniki ne poskrbimo samo za vrhunska živila na svoji mizi in korak naprej k trajnostnemu prehranjevanju, ampak podpiramo tudi slovenske pridelovalce in predelovalce mleka. Vsak kupljen lokalni mlečni izdelek pomeni podporo mlekarski panogi, razvoju podeželja, slovenskega gospodarstva in ohranjanju delovnih mest. Ostanimo zvesti slovenski kakovosti.

O projektu

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za izbrano kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski živilski industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Advertisement

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close