Poškodbe na zasneženih in poledenelih površinah

Bodite previdni, saj lahko zimsko idilo hitro zaznamujejo padci in poškodbe na zasneženih in poledelenih površinah.

Zimski čas prinaša kratke in hladne dneve, sneg in led. Zato lahko zimsko pravljico hitro zaznamujejo poškodbe na zasneženih in poledenelih površinah. Če je mogoče, raje več časa preživite v notranjih, ogrevanih prostorih, ob toplih napitkih in prigrizkih.

Tveganje za padec ali zdrs je v mrzlih dneh mnogo večje, saj so pločniki prekriti z ledom. Ob cestišču pogosto ostanejo manjši kupi snega zaradi pluženja, ki lahko poledenijo in tako nevarno ovirajo prečkanje ceste. Na tleh ali na stopnicah pred vhodi stavb je pogosto stopljen sneg, led ali pesek, na katerih nam hitro spodrsne, prav tako pa je nevarno znotraj trgovin, bank in drugih stavb, če vanje zanesemo stopljeni sneg in led, ki odpade s čevljev. Nevarnosti prežijo na nas tudi z višine, ledene sveče lahko namreč povzročijo hude poškodbe.

Lovimo ravnotežje

Pozorni bodimo predvsem zjutraj, ko je poledica najhujša; hodimo počasi in opazujmo pot pred seboj. Delajmo majhne korake in hodimo s celim stopalom; če se ne moremo izogniti poledeneli površini, jo prečkajmo z drobnimi koraki, pokrčenimi koleni in telesom, nagnjenim naprej. Kadar so tla spolzka, ne spreminjajmo nenadno smeri hoje. Vso pozornost usmerimo v hojo, zato ne brskajmo po žepih in ne uporabljajmo mobilnega telefona. Preden vstopimo v stavbo ali se povzpnemo po stopnicah, stresimo sneg s čevljev. Mrzli čevlji ali podplati čevljev, na katere se je prijel sneg ali led, postanejo namreč v topli stavbi spolzki. Na stopnicah, ki so spolzke, se vedno držimo za držalo stopniščne ograje.
In čeprav nas zebe, rok ne tlačimo v žepe: tako so vseskozi proste, da lahko z njimi lovimo ravnotežje. Z ustreznimi oblačili ohranjajmo ustrezno temperaturo telesa. Pomembna je tudi obutev, podplat z globokim gumijastim profilom za boljši oprijem.

Preprečimo padce

Pozimi smo telesno precej manj aktivni, zaradi česar se nam telesna teža navadno poveča, a ne na račun povečane mišične mase, kar bi si sicer želeli in kar bi v zimskih mesecih morda potrebovali še bolj, kot v toplejšem delu leta.

V zimskih mesecih telo ogrožajo spolzka tla, na katerih nam lahko zdrsne. Zdi se, da se, ne glede na to, kako previdni in pazljivi smo, padcev ne da preprečiti. Pa vendar ni čisto tako. Pomembna je dobra telesna pripravljenost in kako priporočljivo je imeti močno in zdravo telo, da se lahko naše telo pravilno odzove ob nepredvidljivih položajih, kot je na primer zdrs na spolzkih, poledenelih tleh. Mišična moč in ravnotežje sta zelo povezana z zmanjševanjem pogostosti padcev na spolzkih tleh.

Z redno vadbo za izboljšanje mišične moči, ki vključuje različne vaje za krepitev posameznih mišičnih skupin in različnih telesnih delov, ohranjamo svoje telo močno in pripravljeno za večje napore.

Vaje za boljšo reakcijo telesa

S specifičnimi vajami izboljšamo reakcijo telesa v nepredvidenih situacijah, kot je zdrs na spolzkih tleh ter tako tudi preprečimo padec.

Večja raznolikost vaj bo ob rednem izvajanju pripomogla k bolj skladnemu gibanju, boljšemu izkoristku energije pri vsakodnevnih opravilih in nas »reševala« v nepredvidenih situacijah, saj bo telo ohranila v uravnoteženem položaju in preprečila padec, udarec ali poškodbo.

Včasih se padcu ni moč ogniti

Tudi če redno vadimo, pa se padcu včasih ne moremo ogniti. Posledice tega so vsekakor manjše, če imamo večjo mišično moč, s katero lahko ublažimo sile, ki nastanejo ob stiku našega telesa s tlemi. Te sile lahko povzročijo različne poškodbe (zlom kosti, zvin sklepa, natrganje ali strganje mišice, kite ali ligamenta itn.), zaradi katerih navadno najprej poiščemo zdravniško pomoč, nato pa je potrebna rehabilitacija, s katero poškodovani del telesa povrnemo v stanje pred poškodbo.

zima in poledica na plocniku

Nekaj vprašanj smo zastavili tudi Sašu Rebolju dr.med., spec. druž. med., direktorju Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik:

  1. Kolikšno je povečanje poškodb ali padcev v času sneženja in poledenelih površin? In koliko primerov ste v tem zimskem času že obravnavali?

“V zimskem času se močno poveča število poškod zaradi padcev. Deloma gredo na račun poškodb pri zimskih športih, precej več pa na račun padcev na spolzkih in poledenelih površinah. Pri nas (NMP Kamnik) sicer ločene statistike za padce zaradi zimskih razmer ne vodimo in z natančnimi podatki ne razpolagam. Ker pa se v zimskem času zaradi pogosto slabega vremena manj ljudi giblje zunaj, je porast poškodb nekoliko manjši, kot bi bil sicer. Se pa povečanje precej bolj pozna pri starejši populaciji.”

  1. Katere so najpogostejše poškodbe v takih razmerah?

“Najpogostejše so površinske poškodbe, kot so udarnine, ki pogosto niti ne potrebujejo zdravniške pomoči. Med ostalimi se pojavljajo zvini gležnja in zapestja, udarnine kolen, komolcev, pa tudi zlomi različnih kosti v okončinah. Pojavljajo se tudi poškodbe glave vse od razpočnih ran kože pa do pretresa možganov in redkeje hujših notranjih poškodb. Najhuje jo ponavadi skupijo starejši od 65 let, tako zaradi slabše gibljivosti, slabšega ravnotežja, ob padcu pa zaradi mnogo bolj krhkih kosti. Pogosti so zlomi kolka, ki so pri mladih izrazito redkejši, pa tudi poškodbe glave, kosti goleni, zapestij, podlahti. Večina poškodb pri otrocih je posledica padcev pri zimskih aktivnosti kot so sankanje, drsanje, smučanje.”

  1. Lahko kako preprečimo padce?

“Previdnosti v zimskih razmerah nikakor ne gre zanemariti, saj nas ogrožajo spolzka tla, na katerih nam lahko zdrsne. Posebno previdni morajo biti starejši, saj so poškodbe praviloma hujše in okrevanje mnogo daljše. Ko sta na tleh sneg in led, naj starejši ljudje ne hodijo po opravkih, če ti niso nujni, naj raje prosijo za pomoč sosede ali sorodnike. Če že morajo nujno od doma, naj upoštevajo nasvete za varno hojo pozimi. Pozorni bodimo predvsem zjutraj, ko je poledica najhujša: hodimo počasi in opazujmo pot pred seboj. Pomembna je dobra telesna pripravljenost, saj sta za zmanjšanje pogostosti padcev na spolzkih tleh pomembna mišična moč, spretnost in ravnotežje. Pomembna je primerna obutev s podplatom z dobrim oprijemom, koristna je lahko uporaba pripomočkov (“mini derezic”), ki se nataknejo na čevlje in izrazito zboljšajo oprijem v snegu in ob poledici.”

 

Ker nesreča nikoli ne počiva, lahko na spolzkih, poledenelih tleh pade vsak, a boljša fizična kondicija pred poškodbo lahko ne le zmanjša resnost poškodbe, ampak tudi pomembno skrajša rehabilitacijo.

Več o tematiki lahko najdete na forumu Urgenca, kjer vam bo moderator Sašo Rebolj dr. med., spec. družinske medicine z veseljem odgovoril na vprašanje.

Vir: NIJZ, Doktor24

O avtorju

Uredništvo