Poroka po koronakrizi: Kako izgleda in kakšni so trendi?

Powered by:
Image: 107602963, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia

Marsikaterimu paru je koronakriza v zadnjem letu tudi po večkrat prekrižala načrte.

Nekateri pari so se kljub strogim ukrepom poročili, čeprav to morda ni bila sanjska poroka, ki so si jo predstavljali. Drugi so dogodek prestavili tudi po večkrat in iz meseca v mesec upali na sproščanje ukrepov. Če se je letošnja poročna sezona na splošno začela bolj klavrno, pa trenutno poroke že množično potekajo in mladoporočenci so z iztekom na koncu v glavnem zadovoljni. Vse kaže, da so pred nami končno svetli meseci, ko se bo možno dokaj “normalno” poročiti. Že komaj čakate?

Kakšni ukrepi in omejitve veljajo trenutno pri organiziranju poroke?

Kako izgleda poroka po koronakrizi? Od preklica epidemije 15. junija so napovedi glede porok bolj optimistične in pozitivno naravnane. Vlada je na seji 17. junija sicer podaljšala nekatere omejitve za preprečevanje širjenja Covida-19 in izdala odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, ki velja do 27. junija, vendar nam trendi upadanja okužb dajejo upanje za še več sproščanja ukrepov.

Zaenkrat velja, da zasebno zbiranje oziroma zbiranje na neprijavljenem dogodku dovoljuje druženje do 50 ljudi, seveda ob upoštevanju omejitev iz odloka. Na organiziranih javnih prireditvah je še vedno veljaven pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), ki ga ni treba izpolnjevati osebam, mlajšim od osemnajst let, ki se zbiranja udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Velja omejitev enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov površine, razdalja med udeleženci, ki niso iz istega gospodinjstva, pa mora biti vsaj 1,5 metra.

Če se prireditev dogaja v zaprtem prostoru, je obvezna uporaba zaščitnih mask. Če organizirate poročno slavje v gostinskem obratu, morate vedeti, da je lahko tam toliko oseb, kolikor jih glede na velikost prostora lahko sedi za mizami. Pri tem se upošteva, da lahko za eno mizo sedijo največ štiri osebe (z izjemo oseb, ki še niso dopolnile 18 let). Velja obvezna razdalja 3 metre med robovi miz. Za vsa morebitna vprašanja glede informacij o protikoronskih ukrepov pa je do 30. junija podaljšano tudi delovanje klicnega centra.

Kakšna je zasedenost poročnih ponudnikov?

Veliko parov je poroko zaradi koronakrize prestavilo ali celo odpovedalo, podatki iz statističnega urada kažejo, da se je v obdobju od aprila do junija 2020 sklenilo za 51,4 odstotkov manj zvez kot v istem obdobju leto prej. Nič drugače ni bilo tudi letos na začetku poročne sezone, čeprav so lanske napovedi govorile, da naj bi bilo zaradi omejenih porok v letu 2020 toliko več porok v letu 2021. Marsikdo je poroko prestavil, premišljeno čakal na letošnje poletje, da se ukrepi začnejo sproščati, veliko pa je takih, ki še vedno čakajo, da se ukrepi popolnoma sprostijo. Ravno zato lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo večjo zasedenost poročnih ponudnikov.

Poroke na prostem so lahko zelo romantične, prav zagotovo pa so nekaj posebnega.

Ogromno porok poteka že zdaj v juniju, Martina Čižman, vodja salona Mod’Art, napoveduje zgoščene poroke tudi v septembru, piše Mična. Če razmišljate, da bi bilo lahko to poletje ali pa naslednje leto pravi čas, da končno dahnete usoden ‘da’, vam svetujemo, da se čimprej pozanimate o zasedenosti poročnih ponudnikov. Sploh, če imate kakšne posebne želje, kakšna naj bi bila vaša poroka. Kaj vam še manjka? Morda poročna torta, fotograf, obleka, pogostitev, živa glasba? Obrnite se na Omisli.si/poroko, kjer so zbrani vsi preverjeni poročni ponudniki. Tako boste prihranili ogromno časa in denarja, ki bi ga sicer izgubili z iskanjem ponudnika na lastno pest. Vse, kar morate narediti, je, da oddate povpraševanje in poročni ponudniki vas bodo kontaktirali sami. Tako boste dobili občutek o zasedenosti in nato v miru načrtovali svojo sanjsko poroko.

Poroka 2021: So se trendi kaj spremenili?

Koronakriza je spremenila nekatere ustaljene prakse in nobena skrivnost ni, da je pustila svoj pečat tudi na porokah. Kako izgleda poroka 2021?

Skromne poroke

Marsikateri par je ugotovil, da v resnici ne potrebuje tako razkošne poroke, ki si jo je morda zamislil leto ali dve nazaj. Poroke postajajo vse bolj skromne in preproste, parom je bolj pomembno, kaj poroka pomeni in ne toliko, kako izgleda.

DIY make up

Čeprav se za poročni make up splača najeti profesionalca, se več nevest npr. odloči, da se bodo naličile kar same. Udeležijo se spletnih tečajev ali se ravnajo po YouTube nasvetih in poskusijo svojo srečo. Če se vam zdi, da niste preveč nadarjeni za to ali pa preprosto nočete tvegati, lahko ponudnika za poročni make up najdete tukaj.

Poroka na prostem

Še en trend, v katerega so nas prisilili protikoronski ukrepi, a se je izkazal kot prikupen in unikaten. Poroke na prostem so lahko zelo romantične, prav zagotovo pa so nekaj posebnega. Če ne veste, kakšno poročno lokacijo bi si želeli, lahko pregledate ponudbo na Omisli.si.

poroka

Poroke na prostem so lahko zelo romantične, prav zagotovo pa so nekaj posebnega.

Manjša poroka v krogu najbližjih

Protikoronski ukrepi so nas prisilili, da smo zožili krog ljudi, s katerimi vsakodnevno ohranjamo stike in posledično so se skrčile tudi poroke. Poroka, kjer je manjše število gostov, ki so najbližji sorodniki in prijatelji mladoporočenev, so zagotovo eden največjih letošnjih trendov.

Ponovitev poroke oziroma prestavljanje poročnega slavja

Marsikdo se je med koronakrizo odločil, da se bo kljub vsemu poročil v krogu najožjih, hkrati pa ima namen poroko (oziroma poročno slavje) ponoviti, ko se bodo ukrepi popolnoma sprostili. Tudi zato lahko pričakujemo ogromno povpraševanja po poročnih ponudnikih.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,663
09.02.2024 ob 16:26
3,898
23.02.2024 ob 17:06
33,795
10.02.2024 ob 23:58
1,233
12.02.2024 ob 11:11
567
09.02.2024 ob 19:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close