Porodna dula – podpora bodočemu očku ali tretje kolo med porodom?

Uredništvo, 27. marec 2020.

Mnogo parov se ob misli na porodno dulo srečuje z zadržkom, da bi dula pri porodu izpodrinila vlogo partnerja ali pa bi se vmešala v njuno intimo, kot nekakšno tretje kolo.
Pa je res tako?
O tem, ali je dula med porodom res tretje kolo ali pa dragocena podpora ne samo za mamico pač pa tudi za bodočega očka, lahko preberete v spodnjem prispevku, napisanem ob svetovnem tednu dul.

Rojstvo otročka je zelo intimen dogodek. Kadar v pričakovanju tega dogodka par razmišlja o podpori dule, se nemalokrat kot eden od pomislekov glede sodelovanja z dulo pojavi tudi ta, ali dula ne bo morda nadomestila ali celo izključila partnerja ali pa bi med porodom delovala vsiljivo. Mnogo partnerjev, pa tudi nosečih mamic, tako skrbi, da bi bila dula med porodom kot nekakšno tretje kolo ali pa da bi zasenčila vlogo partnerja. Vendar pa iz pripovedovanj parov, ki so pri porodu imeli podporo porodne dule, lahko slišimo prav nasprotno.

Dobra dula se namreč zaveda, da je izkušnja rojstva izkušnja staršev in ne njena izkušnja. Dula je pri porodu zato, da podpira želje strašev in da paru pomaga ohranjati tako fizično in čustveno počutje, da porod skupaj doživita čimbolj pozitivno.

O podpori dule ponavadi najprej začnejo razmišljati noseče mamice, a niso vedno bodočki očki tisti, ki imajo pomisleke o sodelovanju dule pri porodu. Včasih je prav partner tisti, ki čuti, da bi bil pri porodu bolj sproščen, če bi takrat imel še dodatno podpore osebe, ki bi bila tam prav za njiju.

Če ima torej kateri izmed bodočih staršev pomisleke glede podpore porodne dule, je dobro, da se par o tem pogovori. Partnerja naj bosta iskrena glede svojih zadržkov. Morda si partner želi, da bi bil med porodom prav on glavna opora za mamico. In če ta razmišlja o duli, se partnerju morda zdi,  da mu partnerka ne zaupa, da jo bo med porodom uspel dovolj dobro podpreti. Običajno tak pomislek sploh ne drži, a je vseeno za par zelo pomembno, da se o tem pogovori. In mnogo partnerjev nato po porodu ugotovi, da so bili v porod, pri katerem so imeli izkušeno strokovno podporo dule, precej bolj aktivno vključeni, kot pa bi bili, če te podpore ne bi imeli (ali pa kot so bili pri morebitnem predhodnem porodu, kjer podpore porodne dule niso imeli).

Porodna dula je lahko zelo dobra odločitev tudi takrat, ko se partner počuti neudobno ob misli, da bi bil prisoten pri porodu, še sploh sam. Dula v takem primeru mamici zagotavlja nepretrgano podporo, partner pa je lahko v porod vključen glede na svoje osebne zmožnosti.

Kot vidimo, dule pri porodu vsekakor niso samo podpora ženski, pač pa so v veliko oporo tudi partnerjem, tako da:

  • vskočijo s svojo pomočjo, ko partner potrebuje krajši odmor (na primer, za kak prigrizek in toaleto). Porod je naporno delo – ne samo za žensko, pač pa tudi za osebe, ki jo med porodom podpirajo.
  • kadar so zaprošene, ponudijo predloge glede tega, kaj bi lahko olajšalo ali pomagalo, da bi porod potekal bolj udobno, lažje in hitreje.
  • ponudijo pomiritev in zagotovilo, da vse poteka v redu. Za partnerja je, še posebej če je pri porodu prisoten prvikrat, zelo pomirjujoče in spodbudno, da ima ob sebi nekoga, ki mu lahko da potrebne odgovore in ohrabrujoč nasmešek ter celotno dogajanje umesti v zanj razumljiv in pozitivno naravnan kontekst.
  • zagotavlja informacije in objektivno razmišljanje, ko je potrebno razčistiti kakšno vprašanje ali pa sprejeti kakšno odločitev.

Takole pa lahko poskrbimo za čimbolj prijeten odnos med mamico, očkom in dulo.

  1. Bodoča starša naj bosta med seboj iskrena in odprta glede tem, ki se nanašajo na porod in podporo dule. Pogovor je zelo pomemben, četudi se ne strinjata o vsem. Tudi starševstvo nam prinese izzive, pri reševanju katerih se ne strinjamo vedno z našim partnerjem.
  2. Ko se par sreča z dulo na spoznavnem srečanju, je zaželjeno, da z njo razčistita to, kakšna so pričakovanja para do dule oziroma kaj si od dule želita oziroma kaj ne. Zelo je pomembno, da se v tem prvem srečanju vloga dule pri rojstvu njunega otročka jasno opredeli. Konec koncev gre tu za izkušnjo para in rojstvo njunega otročka, zato je pomembno, da so temelji odnosa z dulo postavljeni tako, da bo njena podpora zares lahko v čim večji meri doprinesla to, kar si želita bodoča starša.
  3. Če partmer med porodom opazi, da dula na določen način pomaga mamici (na primer, z masažo, podporo pri določenem položaju) in se partnerju zdi, da bi na tak način svoji partnerki lahko pomagal sam, lahko partner dulo prosi, da mu pokaže, kako lahko enako svoji partnerki pomaga sam.
  4. Predvsem pa naj par nima nikakršnih zadržkov, da kadarkoli med porodom dulo prosi za trenutke zasebnosti in intime. Taki trenutki namreč pomagajo, da porod bolje napreduje. In ker dobra dula spoštuje potrebe para, ji taka prošnja ne bo niti namanj neprijetna.

Za konec pa še tole. Ko se rojeva otrok, se skupaj z otročkom rojeva tako mamica, kot tudi očka. Tudi on gre tekom poroda čez celo paleto občutkov, dvomov in vprašanj. Da lahko tudi on čim bolj sproščeno doživi rojstvo svojega otroka in ob tem sproščeno in ljubeče podpira svojo partnerko, tudi sam potrebuje podporo. Na ta način se lažje znajde s svojimi občutki, hkrati pa se ob podpori dule tudi praktično izkaže lažje in še bolje. To seveda pozitivno vpliva na mamico – tako med kot tudi po porodu. In seveda mu je za tako podporo še toliko bolj hvaležna. Porod ob podpori dule tako za oba postane izkušnja, ki ju poveže še globlje. In ta poglobljena povezanost med partnerjema je res čudovita popotnica za družino, ki se je pravkar rodila.

Obporodne spremljevalke (dule) v marcu, mesecu pomladi, ko se prebuja narava, praznujemo svoj praznik. Dule združenja MOJA DULA bomo z vami delile članke, filmčke in vam na Facebooku v živo odgovarjale na najrazličnejša vprašanja.

Pridružite se nam na spletni strani ter v Facebook skupini.

Povzeto in prirejeno po študijskem gradivu Childbirth International – Birth Doula

https://www.mir-na.si/obporodna_podpora

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več