Porast okužb med mladimi: Nekako smo vedeli, da se bo to zgodilo

U. L., 15. september 2022
AktualnoZdravje
Profimedia

Kot kažejo številke, v ponedeljek je bilo potrjenih kar 3482 primerov okužb, je trend okužb v porastu in glede na letni čas, lahko pričakujemo še višje številke.

Po podatkih Covid sledilnika je trenutno največji porast okužb v starostni skupini od 5 do 14 let. Bi za to lahko bilo krivo novo šolsko leto?

Pozitiven test? Kakšna so trenutna navodila?

Za nekatere je Covid-19 šel v pozabo, nekateri se ponovno ali prvič soočajo z okužbo. K sreči je trenutni potek bolezni pri večini blag in brez resnejših zapletov. Virus je in bo z nami še kar nekaj časa, z njim smo se naučili živeti.

Kljub vsemu pa simptomov ne prezrite in se ob sumu na koronavirus, samotestirajte. Če to ni mogoče, vas lahko po posvetu osebni zdravnik napoti na HAGT brezplačno. Ravno tako so simptomatske osebe upravičene do brezplačnega HAGT.

Kam na test?

Testiranje s HAGT in PCR (samoplačniško) se v okviru ZD Ljubljana izvaja na vstopni točki, na parkirišču P+R Stanežiče (sistem drive-in), vsak dan, razen nedelje med 7. in 10. uro. Čakalna doba je približno 30 do 40 minut, nam je sporočila bralka.

S seboj prinesite kartico ZZZS in osebni dokument, osebe s pozitivnim rezultatom na samotestiranju s seboj prinesejo tudi dokazilo oziroma fotografijo testa s priloženim osebnim dokumentom. Obvezna je uporaba zaščitne maske.

Je treba v karanteno ali izolacijo?

Oseba s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 mora ostati v izolaciji, ne karanteni. Predvidoma se zaključi po 7 dneh, če je oseba zadnjih 24 ur brez simptomov in znakov bolezni. 7. dan je treba opraviti hitri antigenski test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen. V primeru pozitivnega izida, oseba nadaljuje z izolacijo, testiranje lahko ponovi 10.dan. Po tem času se izolacija prekine brez opravljenega testa HAG.

Kaj storiti, če ste bili v stiku?

V tem času je pomembno, da omejite stike za naslednjih 7 dni. Če je mogoče, opravljajte delo od doma in pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Ne pozabite na ohranjanje razdalje, uporabo zaščitne maske v skupnih prostorih ter umivanje in razkuževanje rok.

Če je oseba s potrjeno okužbo SARS-CoV-2 v vašem gospodinjstvu, je priporočeno samotestiranje v obdobju sedmih dni od zadnjega tesnega stika.

Avtor

U. L.

New Report

Close