Porabljajte kalorije in se zabavajte ob kolesarjenju

Kot vsak šport tudi kolesarjenje prinaša določena tveganja, vendar jih prednosti krepko prekašajo. Seznanite se s koristmi kolesarjenja tudi z zdravstvenega vidika.

Predstavljajte si bivanje v skrivnem kotičku neokrnjene narave ob žuborenju potoka, petju ptic in vonju sveže, bistre vode. Če radi kolesarite, boste dokaj zlahka našli take naravne, nedotaknjene kraje, za katere sicer sploh ne bi vedeli. To so kotički, ki vam zbistrijo misli, vas zdravijo, krepijo in vam dajejo energijo. Kolesarjenje je lahko prav zares zanimiv šport, saj vam odpira številne možnosti, poleg tega pa ga ni težko vključiti v vsakdanje življenje in prilagoditi svojim navadam, zanimanjem in potrebam. S kolesom ne porabljate niti goriva niti denarja, temveč kalorije. Kolesarjenje pomeni, da ste v nenehnem gibanju in vadite tako intenzivno, dolgo in pogosto, kolikor ustreza vašim sposobnostim in trenutnemu stanju vašega telesa. Kolesarite lahko sami ali v družbi – kakor vam je pač v danem trenutku ljubše. V dobri družbi in ob prijetnem pogovoru je lahko zmerno kolesarjenje prava terapija proti stresu. S kolesom ohranjate svoje zdravje – pa tudi zdravje svojega okolja. Zakaj ga ne bi izbrali in izkoristili za doseganje svojih ciljev in navsezadnje za zdravo življenje? Kolesarjenje je modno! Pridružite se tudi vi, kolesarite, porabljajte kalorije, se znebite vse negativne energije in se zabavajte!

Kolesarjenje je zdravo

Poleg porabljanja kalorij in uravnavanja telesne teže kolesarjenje dolgoročno zagotavlja številne zdravstvene prednosti. V nasprotju s tekom in podobnimi športi ne obremenjuje sklepov, zlasti kolen in gležnjev, ker zaradi sedečega položaja ne nosijo celotne teže telesa. Usklajeni gibi mišic krepijo noge ter učvrstijo in oblikujejo mišice celotnega telesa, zlasti stegenske in zadnjične mišice pa tudi trebušne in hrbtne mišice. Vožnja s kolesom krepi odpornost in vzdržljivost celotnega organizma, še posebej pa kardiovaskularni sistem. Zmerna vožnja s kolesom izboljša delovanje srca, niža visok krvni tlak in raven holesterola v krvi ter tako pomembno zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. S kolesarjenjem razgibavamo predvsem spodnje okončine, kar posredno pozitivno učinkuje na pretok krvi, elastičnost žilnih sten in manjšanje oteklin. Kolesarjenje izboljšuje kapaciteto pljuč in prispeva k učinkovitejšemu dihanju.

Kolesarjenje zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni, možganske kapi, depresije in raka. Vožnjo s kolesom vse pogosteje priporočajo kot učinkovit način zmanjšanja utrujenosti med zdravljenjem raka in po njem.

kolesarjenje gibanje narava zrak

Med kolesarjenjem spodbujamo izločanje serotonina in endorfina, s čimer blažimo napetost, se otresemo stresa in spodbudimo dobro razpoloženje, občutek ugodja in sproščenosti. Izločanje hormonov in posledično dobro počutje nas spet motivirata in spodbudita k dejavnosti. Ob vsem tem smo zdravi in zadovoljni.

Kolesarjenje v naravi ali sobno kolo?

Če ne morete kolesariti v naravi, to ne pomeni, da morate misel na kolo opustiti. Odlična zamenjava je sobno kolo. Posebej primerno je za osebe, ki se morajo zaradi zdravstvenih težav izogibati določenim vremenskim razmeram, torej za osebe z boleznimi srca in ožilja, bronhitisom ali sezonskimi alergijami.

Kot vsak šport tudi kolesarjenje prinaša določena tveganja, vendar jih prednosti krepko prekašajo. Po mnenju strokovnjakov so zdravilni učinki kolesarjenja vsaj devetkrat večji od tveganja.

 

Foto: Pexels

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,391
13.06.2021. ob 13:25
284,258
17.05.2021. ob 12:55
110,153
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več