Nočna mora: Bralka med spanjem prazni hladilnik

M. Ć., 03. april 2024
Žensko zdravje
Foto: Profimedia

V tišini noči se mnogi soočajo s skrivnostno silo, ki jih vleče iz postelje k hladilniku. Anda, Karmen in mnogi drugi se spopadajo z neukrotljivo lakoto, ki jim ponoči jemlje spanec in prinaša jutranjo krivdo. Kaj se skriva za to nočno obsedenostjo s hrano?

Se kdaj zbudite sredi noči s krči v želodcu zaradi lakote, ki je ni mogoče prezreti? Ali še huje, zjutraj odkrijete dokaze nekontroliranega prehranjevanja, ki se je zgodilo med spanjem? To niso le redki izpadi samokontrole, ampak manifestacije resnih motenj, ki lahko močno vplivajo na zdravje, dobro počutje in samopodobo.

Nočna mora številnih

Bralka Anda se že dve leti spopada z mučno skrivnostjo. Vsako noč se med polnočjo in drugo uro zjutraj zbudi v primežu neukrotljive lakote. Kruh s sirom, sladkarije, sadje – nič ni varno pred njeno neukrotljivo lakoto. Zjutraj se zbuja z občutkom krivde in sramu, obsedena z mislijo, da se mora te navade rešiti.

Še ena bralka, ki se že dlje časa se sooča s težavo nočnega prenajedanja. “Ponoči se pogosto zbujam (tudi do 5-krat) in jem velike količine hrane. To me močno moti in vpliva na moje počutje čez dan. Poskusila sem že nekaj stvari, da bi se znebila te težave, vendar do sedaj brez uspeha.”

Tudi Karmen muči podobna težava. Čez dan živi zdravo – redno telovadi in se prehranjuje uravnoteženo. Vendar pa jo vsako noč obsede neobvladljiva želja po hrani, ki jo pripelje do nekontroliranega praznjenja hladilnika. Pogosto se niti ne spomni, kaj je jedla, posledice pa so vidne šele zjutraj, ko se zbudi obkrožena z drobtinami.

Te zgodbe so sicer sorodne, vendar obstajajo ključne razlike. Prvi dve uvrščamo med motnje hranjenja, medtem ko zadnja sodi med motnje spanja.

Pri prvi gre za sindrom nočnega hranjenja (v nadaljevanju NES – Night Eating Syndrome) pri drugih dveh pa za motnjo prehranjevanja med spanjem (v nadaljevanju SRED – Sleep-Related Eating Disorder).

žennka, pomfri, hrana

Skrivnostna nočna lakota

Sindrom nočnega prenajedanja (NES) je prehranjevalna motnja, ki prizadene mnogo ljudi. Za NES je značilno zavestno nočno prehranjevanje, ki se pogosto ponavlja in lahko resno vpliva na telesno in duševno zdravje. Čeprav se NES morda zdi kot občasen nočni prigrizek, je v resnici veliko več. Ljudje z NES se ponoči zbujajo z močno željo po hrani in se počutijo nemočne, da bi se ji uprli. To lahko privede do prenajedanja in občutka krivde, sramu in obupa.

Sindrom so podrobneje začeli raziskovati konec devetdesetih let. Leta 2013 je bil uvrščen v Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj. Znanstveniki so ugotovili, da je NES lahko posledica sprememb v cirkadianem ritmu spanja in budnosti, hormonskih sprememb in stresa. NES ni le fizična težava, ampak ima tudi velik vpliv na duševno zdravje. Ljudje z NES pogosto trpijo za depresijo, tesnobo in nizko samopodobo.

Simptomi in znaki

  • Nočno prenajedanje, neodvisno od lakote, pri kateri se vsaj 50 % celodnevnega vnosa hrane zaužije po večernem obroku.
  • Uživanje prigrizkov med nočnimi prebujanji.
  • Zmanjšan apetit zjutraj.
  • Nočno hranjenje je prisotno vsaj tri mesece.
  • Nespečnost in motnje spanja.
  • Čustvene težave, kot so krivda ali depresija zaradi nočnega prehranjevanja.

Prenajedanje med spanjem

SRED je motnja spanja, pri kateri posamezniki nezavedno jedo med spanjem. Ljudje z SRED se lahko zbudijo, pojedo nenavadne ali neprimerne stvari in se zjutraj tega ne spominjajo. Za razliko od NES, pri SRED ni zavestnega odločanja o prehranjevanju. SRED se lahko razvije postopoma ali se hitro začne z nočnimi prehranjevalnimi epizodami. Je dolgotrajna motnja, ki se s časom ne zmanjšuje in lahko vodi v depresijo zaradi občutkov sramu in neuspeha pri nadzoru prehranjevanja. Nekateri posamezniki se lahko izogibajo dnevnemu prehranjevanju ali pretirano telovadijo, da bi preprečili pridobivanje teže.

Simptomi in znaki

  • Jedo med spanjem brez spomina na to: Ljudje s SRED se ponoči prebujajo in jedo, vendar se tega zjutraj ne spomnijo. Lahko se zbudijo z ostanki hrane v postelji, umazanimi oblačili ali občutkom polnosti.
  • Uživanje nenavadnih ali nevarnih stvari: Ljudje s SRED lahko med spanjem jedo nenavadne ali nevarne stvari, kot so surove sestavine, pokvarjena hrana ali celo neprehrambeni predmeti.
  • Zmedenost ali dezorientiranost ob prebujanju: Ljudje s SRED se lahko ob prebujanju zdijo zmedeni ali dezorientirani. Morda se ne spomnijo, kaj so počeli ponoči, ali pa se ne spomnijo, da so jedli.
  • Možne fizične poškodbe: Ljudje s SRED se lahko med spanjem poškodujejo, na primer pri pripravi hrane ali uživanju nevarnih pred

Obe motnji lahko vodita do številnih težav, vključno s prekomerno telesno težo, motnjami prehranjevanja, slabšo kakovostjo spanja in duševnimi zdravstvenimi izzivi. Pri SRED so možne tudi fizične poškodbe zaradi priprave hrane ali uživanja nevarnih predmetov v nezavednem stanju.

Prepoznavanje in zdravljenje

Razumevanje razlik med NES in SRED je ključno za prepoznavanje in obravnavo teh kompleksnih stanj. Čeprav se morda zdita kot nenavadne nočne navade, sta NES in SRED resni motnji, ki zahtevata celosten pristop k zdravljenju. Pravočasna intervencija in podpora lahko pomagata tistim, ki se soočajo s temi izzivi, najti pot k boljšemu spancu in zdravju.

žnska, prenajdenje, hamburger

Pomembno je omeniti, da je za učinkovito obravnavo NES ključno celostno razumevanje posameznika, vključno z njegovimi prehranjevalnimi navadami, vzorci spanja, čustvenim stanjem in morebitnimi osnovnimi vzroki za motnjo. Zravljenje predvideva interdisciplinarni pristop, ki vključuje prehransko svetovanje, psihoterapijo in po potrebi farmakološko zdravljenje, se je izkazal za najbolj učinkovitega pri obravnavi.

Ne pozabite: Niste sam!

Mnogi se soočajo s podobnimi težavami. Spletni forumi so lahko dragocen vir pomoči in olajšanja. Seznam forumov za pomoč v duševnih stiskah.

Viri:

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,824
14.04.2024 ob 09:48
1,538
03.04.2024 ob 18:19
911
18.04.2024 ob 19:20
Preberi več

Več novic

New Report

Close