Ponavlja se zgodovina: desetletja lagali o povezavi z rakom

Foto: Profimedia

Zaradi dobička se spodbuja zasvojenost, ki bo imela dolgoročno škodljive vpliva ne globalno zdravje.

Tobačna industrija skuša skozi promocijo novih izdelkov ponovno normalizirati kajenje in ohranjati visoke dobičke, ne glede na vpliv na globalno zdravje ljudi. Tako je za NIJZ opozorila izr. prof. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., specialistka pulmologije in alergologije iz Klinike Golnik, ki je spomnila, da je “Tobačna industrija desetletja zanikala povezavo pljučnega raka s kajenjem, trdili so, da so varne cigarete s filtrom, da so manj škodljive cigarete z nizko vsebnostjo nikotina, oglaševali so ‘lahke’ cigarete, ipd. kljub temu, da je tobačna industrija globalno največji ubijalec. Necenzurirano oglaševanje preko družabnih omrežij, ki cilja predvsem na mlade, v zadnjem času še posebej na otroke, povzroča zasvojenost z nikotinom, ki bo zanesljivo imela hude dolgoročne vplive na globalno zdravje.

Tobačna industrija skuša prodati nikotin mladim v drugačni obliki, svoje izdelke trži z vabljivimi okusi, sladkimi in sadnimi. Očitno jim uspeva, saj med mladostniki narašča uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, kar je zelo zaskrbljujoče, opozarja NIJZ. Zasvojen mlad človek pa za industrijo predstavlja vseživljenjski dobiček.

Pri mladostnikih nikotin vpliva na razvoj možganov

Nikotin je snov, ki zasvoji zelo hitro, kot psihoaktivna snov pa vpliva tudi na razvoj mladih možganov. Čim mlajši pričnejo z njegovo rabo, tem večja je zasvojenost, ob tem ima celo vrsto negativnih vplivov na vse organske sisteme v telesu in lahko povzroča dolgotrajne in nepovratne zdravstvene posledice.

Raba nikotina v adolescenci lahko poškodujejo dele možganov, ki nadzorujejo pozornost, učenje, razpoloženje in nadzor nad impulzi . Vsakič, ko se ustvari nov spomin ali se nauči nova spretnost, se med možganskimi celicami vzpostavijo močnejše povezave – ali sinapse. Možgani mladih gradijo sinapse hitreje kot možgani odraslih. Nikotin spreminja način tvorjenja teh sinaps.

Preliminarni podatki iz raziskave na priložnostnem vzorcu dijakov 2. letnikov srednjih šol v Sloveniji, ki so jo na NIJZ izvedli v novembru 2023, so pokazali, da je vsaj enega od tobačnih ali nikotinskih izdelkov kadarkoli v življenju uporabilo 61 odstotkov anketiranih dijakov, v zadnjih 30 dneh pa 34 odstotkov, kar je več kot v predhodni raziskavi iz leta 2021.

Vsako leto 31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen preprečevanju vpliva tobačne industrije na otroke in mladostnike  in v Sloveniji poteka pod geslom ‘Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije‘.

Prepoved arom v elektronskih cigaretah

Slovenija uvaja vrsto ukrepov za nadzor nad uporabo tobaka, med katerimi je še posebej pomemben nov ukrep, ki se nanaša na prepoved arom v elektronskih cigaretah. Arome v teh izdelkih, kot so sadje, zelišča, alkohol, bomboni, mentol in vanilija, predstavljajo ključen razlog za njihovo priljubljenost med mladimi. Zato se je vlada odločila za naslednje ukrepe:

  • Od 24. maja 2024: Začnejo veljati omejitve za ogrevane tobačne izdelke. Vse značilne arome so prepovedane, kar je skladno z direktivo EU, ki cilja na zmanjšanje privlačnosti teh izdelkov, zlasti med mlajšimi uporabniki.
  • Do 24. aprila 2025: Prepoved uporabe arom v ogrevanih tobačnih izdelkih ostaja v veljavi. Elektronske cigarete in tekočine za polnjenje, bodisi z nikotinom ali brez, lahko še vedno vsebujejo različne arome.
  • Od 24. aprila 2025: Prepoved se razširi na vse elektronske cigarete in njihove tekočine. Ta širši nacionalni ukrep bo vključeval prepoved vseh arom, razen tobačnih, tako za izdelke z nikotinom kot brez. Ta korak označuje močno zavezo Slovenije k sledenju najstrožjim regulativam v Evropski uniji glede tobačnih izdelkov in izdelkov za vaping, s ciljem zmanjšati njihovo privlačnost in dostopnost za mlajše populacije.

Nikotinski izdelki niso pripomočki za opuščanje kajenja

“Različne nikotinske izdelke v vse višjem odstotku uporabljajo predvsem mladostniki in mladi odrasli, velikokrat tudi kot pripomoček za opuščanje kajenja. To seveda ne more biti, saj ti izdelki niso pripomočki za opuščanje kajenja, ampak izdelki za začetek zasvojenosti z nikotinom in vzdrževanje te zasvojenosti. Priporočamo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušene, varne in klinično testirane pripomočke,” navaja dr. Tomaž Čakš iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel pa je povedala: “Pomemben ukrep je tudi popolna prepoved vsakršnega oglaševanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov, vključno s prepovedjo prodaje preko spleta oziroma na daljavo. Ta ukrep je v Sloveniji v veljavi od leta 2017, vendar je za učinkovito izvajanje potreben enoten pristop po celotni EU. Zato se je Slovenija pridružila pobudi Latvije in v skupnem pismu s še enajstimi državami članicami pozvala Evropsko komisijo k strožjim skupnim ukrepom, vključno s prepovedjo arom v elektronskih cigaretah za vse države članice in prepovedjo čezmejne prodaje na daljavo ne samo za tobačne, temveč tudi za nove povezane izdelke po celotni EU. Le tako bomo lahko učinkoviteje zaščitili zdravje vseh, predvsem pa mladih, pred škodo, ki jo povzročajo novi tobačni in nikotinski izdelki,” je povedala.

Vir: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/31-maj-svetovni-dan-brez-tobaka-2/

Za pomoč pri opuščanju kajenja obiščite forum Kajenje.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,141
19.06.2024 ob 07:39
3,276
13.06.2024 ob 09:27
24,443
19.06.2024 ob 07:00
13,135
01.06.2024 ob 15:10
143,347
19.06.2024 ob 06:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close