Pomlajevanje nožnice

Uredništvo, 16. november 2017.

Intimne težave slabšajo kakovost življenja. Veste, kako jih odpraviti?

Intimne težave slabšajo kakovost življenja. Veste, kako jih odpraviti?

Obstajajo teme, ki so za večino žensk tabu in o njih ne želijo govoriti, pa čeprav dokazano vplivajo na nizko samozavest, slabo samopodobo in prav tako na kakovost življenja.

Vsako življenjsko obdobje pusti na ženskem organizmu določene posledice; nosečnost in porod, menopavza, izguba kilogramov ali večji in dolgotrajni fizični napori ter staranje organizma in tkiva so poškodbe, kjer se stara tudi kolagen v ženskem spolovilu, natančneje nožnični steni. Zaradi tega nožnica lahko izgubi elastičnost, rezultat pa so težave, ki marsikateri ženski še kako zagrenijo vsakdan. Zaradi uhajanja urina ob popolnoma vsakdanjih opravilih, kot so smeh, hoja po stopnicah, tek, poskoki, ples ali kašelj, se lahko velikokrat znajdejo v precej neprijetnem položaju. Prav tako suha in ohlapna nožnica vplivata na kakovost spolnih odnosov, ki so lahko neprijetni in boleči.

Z razvojem estetske medicine imajo ženske na voljo različne posege, ki povrnejo samozavest, uživanje v spolnosti in predvsem pa vplivajo na dvig kakovosti življenja.

Uhajanje vode

Urinska inkontinenca v Sloveniji prizadene 13,6 % žensk; po nekaterih ocenah se z njo srečuje vsaka peta ženska po 35. letu in vsaka tretja po 55. letu starosti. S starostjo pa se poslabšuje in tako pomembno vpliva na kakovost življenja. Mnoge ženske se težav sramujejo, zato velikokrat ne poiščejo strokovne pomoči. Čeprav to zanje predstavlja socialno, higiensko in finančno težavo in jih omejuje pri vsakdanjih opravilih, zaradi česar trpi kakovost njihovega življenja. Težava se kaže v nehotenem uhajanju urina pri čisto običajnih vsakodnevnih aktivnostih, kot so hoja po stopnicah, kihanje, kašljanje, tek ali smeh … Vzrok uhajanja urina je v oslabelosti zapiralnega mehanizma sečnice zaradi popuščanja tonusa mišice zapiralke in drugih mišic medeničnega dna. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena ali pa tudi kot posledica porodov, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov, dvigovanja težkih bremen in čezmerne telesne teže.

Suha nožnica

Suhost nožnice se lahko pri ženskah pojavi v vseh starostnih obdobjih in ne samo ženskam v menopavzi. Najpogostejši vzrok za suho nožnico so hormonske spremembe oziroma pomanjkanje hormonov, predvsem estrogena. To je hormon, ki ženskemu organizmu pomaga ohranjati zdravo tkivo in zadostno navlaženost sluznice. Zaradi znižanja ravni estrogena se po nekaterih podatkih s to težavo sooča tudi približno 75 % žensk v menopavzi, več kot 45 % žensk pa se vsaj enkrat spopade s suho nožnico. Suhost nožnice lahko povzročajo tudi alergije (npr. na hrano), umivanje z agresivnimi mili in stres. Posledica so boleči spolni odnosi in zmanjšanje spolne sle, kar pri ženskah slabša samopodobo.

Ohlapna nožnica

S staranjem ženskega telesa se stara tudi nožnica, ki zaradi upada kolagena postane manj elastična, bolj ohlapna. Sindrom ohlapne nožnice je posledica različnih vplivov na steno nožnice, kot posledica prekomernega raztezanja nožnice ob porodu, dvigovanja težkih bremen, dolgotrajnega kašlja, zaprtosti, prirojene genetske slabosti vezivnega tkiva in procesa staranja. Pa tudi kajenja in pomanjkanja vitamina C in nekaterih mineralov v prehrani.

O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni enak, da ohlapnost vpliva na manjše trenje pri spolnem odnosu ter spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno, kar vpliva na kakovost spolnih odnosov, ženska pa je bolj izpostavljena vnetjem in manj občutljiva za užitke pri spolnih odnosih.

To lahko privede tudi do urinske inkontinence ter nelagodja pri športnih dejavnostih, kar pomembno vpliva na kakovost življenja.

Lepši videz spolovila s korekcijo

Odločitvi žensk za poseg pomlajevanja nožnice, ne botruje samo soočanje s težavami z uhajanjem urina, suho ali ohlapno nožnico. Mnogo žensk je namreč nezadovoljnih z videzom zunanjega spolovila, zato si ga predvsem mlajše ženske morda preprosto želijo le polepšati in s tem zagotoviti več užitkov pri spolnih odnosih sebi in partnerju.

Velike, asimetrične ali nepravilne oblike spolovil so prirojene ali pa se razvijejo kot posledica rojevanja, hormonov ali starosti. Pri ženskah lahko to povzroča nelagodje, sram, slabšo samopodobo, ali pa jih ovira pri različnih športnih aktivnostih in spolnih odnosih. Rešitev je korekcija spolovila.

Obstaja rešitev

Za vse naštete težave pa vendarle obstaja rešitev. In sicer z metodo Thermal Therapy Physio Vag oz. pomlajevanjem nožnice, ki jo izvajajo v Zdravilišču Radenci. Metoda je neinvazivna in nekirurška ter poteka pod nadzorom zdravnika: zdravnik s posebno napravo segreva nožnično tkivo s pomočjo elektromagnetnih valov, zaradi česar to postane bolje prekrvavljeno in čvrsto. Rezultati so očitni že po prvem tretmaju, saj se nožnici povrne tonus in poveča elastičnost, s čimer spet postane bolj prožna, kar omili in sčasoma tudi odpravi težave pri uhajanju urina. Metoda prav tako vrača nožnici hidracijo in vlažnost, zaradi česar se bodo uredili tudi spolni odnosi. Rezultat tretmajev je tudi estetski, kar ženskam povrne samozavest in uživanje v spolnosti.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
15.06.2021. ob 19:35
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več