Pojasnila UKC Ljubljana glede programa otroške srčne kirurgije

Uredništvo, 03. junij 2014.

V UKC Ljubljana zagotavljajo, da novo zastavljeni program otroške srčne kirurgije izvajajo kvalitetno in da so bili vsi otroci oskrbljeni pravočasno in uspešno.

V UKC Ljubljana zagotavljajo, da novo zastavljeni program otroške srčne kirurgije izvajajo kvalitetno in da so bili vsi otroci oskrbljeni pravočasno in uspešno. Program v letu 2014 poteka v dobro vseh otrok s prirojeno srčno napako.

Želijo pa odgovoriti na netočne in zavajajoče informacije v nekaterih medijih in socialnih omrežjih, ki po nepotrebnem vznemirjajo slovensko javnost in temeljijo na treh spodaj navedenih napačnih izhodiščih.

Napačna izhodišča, na katerih temelji kampanja podpornikov programa Dr. Mishalyja in dr. Blumauerja:

1.   »V UKC Ljubljana ukinjajo odličen program.«

Trditev ne drži! Program je bil neustrezen, saj je potekal samo 2 do 3 dni na mesec, zato so se morali otroci prilagajati programu in ne obratno. Pomanjkljivosti dosedanjega programa so potrdili vsi doslej opravljeni notranji in zunanji nadzori.

2.   »V Sloveniji imamo usposobljenega kardiokirurga, ki lahko opravi večino operacij.«

Trditev ne drži! Notranja analiza je pokazala, da je ta kirurg po sedmih letih dodatnega šolanja sposoben opraviti samo eno tretjino operacij. Natančno analizo bo podala mednarodna komisija Zdravniške zbornice Slovenije.

3.   »Za otroke s prirojenimi srčnimi napakami ni poskrbljeno.«

Trditev ne drži! Trenutna rešitev je boljša kot katerakoli doslej. Otroci so oskrbljeni takrat in na način, ki je zanje najprimernejši. Rezultati izvajanja programa v letošnjem letu so v celoti potrdili pravilnost njihove odločitve.

Dokaz, da gre za neupravičeno negativno kampanjo, ki z bolnimi otroki nima nikakršne povezave, je opravičilo, ki ga je na zahtevo odvetniške pisarne Zidar-Klemenčič društvo VelikSrček.si moralo objaviti na spletni strani (priloga).

Vir: UKC Ljubljana

stestoskop-srce

Foto: Freepik.com

 

Na podlagi zahteve odvetniške pisarne Nine Klemenčič Zidar, ki zastopa 8 zdravnikov EIT objavljamo spodnje javno opravičilo društva VelikSrček.si:

V zvezi z objavami na spletni strani www.veliksrcek.si in na Facebook strani Podpora dr. Mishalyju se vsem osmim zdravnikom Enote intenzivne terapije (EIT), ki so podali ugovor vesti za sodelovanje v programu otroške kardiokirurgije, v obliki kot je potekal pod vodstvom prof. Geršaka v sodelovanju z dr. Mishalyem in v katerem se je izobraževal dr. Blumauer, iskreno opravičujemo za podane navedbe, da intenzivisti zavračajo delo in nimajo kaj delati, ker ne znajo delati ter da ne delajo nič, da so arogantni in leni ter da zavračajo sodelovanje pri pooperativni negi, da so nesposobni ter preprečujejo delo dr. Mishalyja. Prav tako se opravičujemo, da smo z objavo netočnih in zavajajočih informacij na spletu starše otrok s srčno napako strašili in odvračali od zdravljenja v EIT Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, čeprav zato nismo imeli nobenih argumentov ali osebnih izkušenj, in da smo z navedki o uveljavljanju ugovora vesti grobo posegli v odnos med zdravnikom in starši bolnih otrok, ki mora temeljiti na zaupanju.

Društvo Veliksrček

predsednik Mark Žitnik Strle

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close