Pogrešamo jasne odgovore na nekatera pomembna vprašanja

Uredništvo, 19. april 2013.

Odmev na Forumovo odprto pismo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstvu za zdravje RS .

Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb (v nadaljevanju Forum) je želel z odprtim pismom Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstvu za zdravje RS opozoriti na nekatera ključna vprašanja, ki le dva meseca pred napovedano uvedbo terapevtskih skupin postavljajo pred vse nas – bolnike, zdravnike, farmacevte, farmacevtsko industrijo in tudi ZZZS – veliko nejasnosti in potencialnih tveganj.

Verjamemo, da bi morali biti zdravniki in farmacevti s strokovnim znanjem in svojimi izkušnjami, pridobljenimi pri vsakodnevni obravnavi bolnikov, upoštevani in aktivno vključeni v proces določanja terapevtskih skupin zdravil ter odločati v kakšni meri je podobna zdravila smiselno vključevati v enotno skupino in kakšen doprinos ter vpliv imajo inovativna zdravila na posameznega bolnika, ter kako ga ovrednotiti.

Zaradi številnih nejasnosti, kako bo potekala metodologija razvrščanja zdravil in izračunavanj doplačil, v tem trenutku nihče ne more zagotoviti bolnikom, da doplačil ne bo, ne farmacevtska podjetja, ne Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Po pogovorih s strokovnjaki iz medicinske in farmacevtske stroke ter tudi s predstavniki društev bolnikov smo ugotovili, da nobena od teh skupin v nobeni fazi priprave novega sistema ni bila ne ustrezno obveščena, ne vključena v odločanje, kar je strokovno in etično vprašljivo. Verjamemo, da je uvajanje takšnega sistema brez jasnih odgovorov in pričakovanih rezultatov napačno in na to opozarjamo s svojim odprtim pismom.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v svojem odzivu na naše odprto pismo ne podaja nikakršnih odgovorov, kar bi moralo skrbeti vse – bolnike, zdravnike, lekarniške delavce, farmacevtska podjetja in ne nazadnje celotno družbo. Vsekakor ne more biti odgovor na vsa ta vprašanja “pristranski interes”, saj se interesi vseh, vključno z interesom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v posameznih točkah razlikujejo. Ne glede na to, pa moramo vsi iskati rešitve, ki bodo omogočile, da bolnik dobi optimalno zdravilo za svojo bolezen.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,432
05.08.2021. ob 15:07
284,558
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 15:22
Preberi več

New Report

Close