Pogovoriva se o prvi menstruaciji

Uredništvo, 28. september 2018.
počitek najstnica zadovoljna brezskrbna

Vsako dekle postopno dozoreva in postaja ženska. Najstništvo prinaša celo vrsto sprememb; tako psiholoških kot telesnih. Vse to lahko mladim dekletom odpira nešteto vprašanj in dvomov. Številna praktična vprašanja se tako pojavijo že ob prihodu menstruacije.

Osnovna nega med menstruacijo

Menstruacija traja 3 do 7 dni, kako močna je, pa se od ženske do ženske razlikuje. Sestavljata jo kri in odluščena maternična sluznica (celotna količina izločene menstruacijske vsebine je od 50 do 200 ml). Lahko je v odtenkih rjavkaste do svetlordeče barve. Zadošča običajna intimna nega; prekomerno umivanje namreč lahko spodbudi rast bakterij in s tem pojav okužb. Šport je dovoljen, spolni odnosi so možni.

Uporabiti tampone ali vložke?

Kaj posameznici najbolj odgovarja, se odloči vsaka zase, pomembno pa je poznati osnovne napotke:

Vložek

  • Na voljo so vložki različnih velikost in debelin, tako da lahko izbirate glede na svoje potrebe (kako močne so krvavitve).
  • Večina vložkov ima na hrbtni strani lepljiv trak in krilca, ki omogočajo po odstranitvi zaščitne folije pritrditev vložka na perilo.
  • Vložek je potrebno zamenjati na 2–4 ure.

Tampon

  • Vstavi se globlje v nožnico.
  • Na pravem mestu je, ko ga ne čutite.
  • Velikost izberete glede na to, kako močne so krvavitve. (Skrbno preberite navodila! Tampone menjujte na 2–3 ure!)
  • Ne poškoduje himna.
  • Nikdar ne smete spati z vstavljenim tamponom.

Za umivanje intimnih predelov zadošča voda

In kakšna naj bo osnovna higiena intimnih delov? Uporaba navadnega mila lahko neugodno vpliva na naravno floro zunanjega spolovila in na nožnično floro. Zaradi tega se lahko pojavijo težave, na primer draženje, srbenje, srbeč izcedek ali okužba. Uporabljamo le prijetno toplo vodo ali ustrezne kozmetične izdelke za intimno nego.

Pomembno je vedeti, da se nožnice ne izpira, umivamo le zunanje spolovilo: sramne ustnice in predel med njimi ter predel okrog ščegetavčka. Intimne dele si je potrebno umiti vsaj enkrat na dan, le v času menstruacija si spolovilo umijemo dvakrat na dan.

Priporočljivo je, da se zunanje spolovilo umije po opravljeni veliki potrebi, s čimer se prepreči prenos bakterij v nožnico.

Gobe in kopalne rokavice lahko povzročijo drobne poškodbe na nežni in občutljivi površini nožnice. Zato ne uporabljamo gob in rokavic; pri umivanju intimnih delov zadošča, umivanje z roko, obrišemo pa se vedno z mehko brisačo, ki mora biti popolnoma suha, in je ne sme uporabljati nihče drug. Po dveh dnevih je potrebno brisačko za brisanje zamenjati s čisto.

 

Vir: Pogovorimo se o ženskih stvareh, informativna zloženka za dekleta, strok. rec. pregled doc. dr. Vilma Kovač. dr. med. spec. gin. in porod., Ljubljana, 2017

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 18:16
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več