Pogovor s strokovnjakom: Ali strije lahko odpravimo?

Strije so lahko rožnate, rdeče, rjave, črne, srebrne ali vijolične barve. Običajno so na začetku temnejše in sčasoma zbledijo. Profimedia

Ste tudi vi že kupili kremo proti strijam, na katero ste polagali vse upe, misleč, da se boste le znebili strij?

Strije običajno sčasoma zbledijo, redko pa popolnoma izginejo.

Številne kreme in losjoni obljubljajo, da preprečujejo, zmanjšujejo, ali celo odstranjujejo strije, vendar je zelo malo dokazov, da delujejo.

Obstaja nekaj načinov zdravljenja, ki lahko pripomorejo k boljšemu videzu strij, popolnoma znebili pa se jih žal ne bomo.

O vzrokih za nastanek strij, o tem, kaj so ter metodah zmanjšanja pojavnosti strij ter odstranjevanja smo povprašali Lauro Sardinšek, mag. kozm., dipl. m.s.

Laura, zaupajte nam, kaj je glavni vzrok za nastanek strij?

Številne študije pravijo, da je glavni krivec za nastanek strij genetika, saj ta določa kakovost kože in vezivnega tkiva, dodaten vpliv pa naj bi imela povečana telesna masa in spremembe med nosečnostjo. Pogosto se pojavijo tudi zaradi hitre rasti v času adolescence. V nekaterih primerih je lahko njihovo nastajanje posledica določenih obolenj, pri katerih prihaja do prekomernega izločanja določenih hormonov (kortikosteroidov, estrogena) ali jemanja zdravil, ki takšne snovi vsebujejo. Prav tako lahko nastanek strij povzroči nekontrolirana uporaba lokalnih zdravilnih pripravkov, ki vsebujejo kortikosteroide, saj ti povzročajo okvaro kolagenskih in elastinskih vlaken.

Pojavnost strij je odvisna tudi od barve kože. Najnovejše raziskave namreč kažejo, da se strije pogosteje pojavljajo pri ženskah s svetlo do svetlo rjavo barvo kože (tip kože III/IV po Fitzpatrickovi lestvici), najredkeje pa pri ženskah s temnejšo barvo kože (tip kože V/VI po Fitzpatrickovi lestvici).

Za nastanek strij so odgovorne spremembe v usnjici (dermisu) kože, ki so lahko posledica mehanskega raztezanja kože, hormonskih sprememb ali naravne strukturne motnje kože. Na območju nastanka pride do preureditve in pomanjkanja kolagenskih ter elastinskih vlaken. Ta vlakna omogočajo, da se v primeru rasti ali pridobivanja telesne teže koža razteza. Ob nenadnem in prekomernem raztezanju kože se ta vlakna raztrgajo, kar v usnjici povzroča brazgotinjenje tkiva in nastanek razpok, kar opazimo kot strije. Njihovo začetno obliko imenujemo striae rubrae. Gre za rdeče ali vijolično obarvane linearne linije, saj skozi kožne razpoke sevajo spodaj ležeče žile. V nekaterih primerih so rahlo dvignjene in srbeče. Ko se sčasoma žile skrčijo in brazgotine zbledijo ter se vbočijo, preidejo v kronično fazo strij, t. i. imenovano striae albae. Pri tej obliki strij so linje bolj nagubane in hipopigmentirane.

Barva strij veliko pove o času njihovega nastanka. Ta podatek je pri njihovi obravnavi strij zelo pomemben, saj je odpravljanje strij uspešnejše pri novonastalih spremembah, medtem ko na videz starejših strij vplivamo veliko težje.

Ali sploh lahko preprečimo njihov nastanek?

Pojavnost strij lahko zmanjšamo z izogibanjem hitrega porasta ali izgube telesne teže (hujšanje sicer ne povzroča strij, vendar pa lahko v tem primeru postanejo opaznejše), z normalno telesno aktivnostjo, pozitiven vpliv naj bi imela tudi določena hrana (hrana, bogata z beljakovinami, vitaminoma C in A ter cinkom). Za preprečitev nastanka pa je potrebna tudi ustrezna hidratacija z vodo.

Strije so lahko iz estetskega vidika precej moteč pojav, zato se ljudje zatekajo k različnim načinom njihovega odstranjevanja.  Ne glede na izbor metode, pa najboljše rezultate dosežemo, če se strijam posvetimo takoj, ko se pojavijo. Najpogostejša nega kože s strijami je uporaba kozmetičnih izdelkov. Če strije začnemo negovati v njihovi začetni fazi, obstaja večja verjetnost odprave le-teh. V kroničnem stanju je potrebna predvsem redna nega kože, ki pa ni nujno, da bo učinkovala. Zato je nego kože pogosto smiselno dopolnjevati z aparaturnimi metodami, ki se lahko med seboj tudi kombinirajo, kar pripomore k doseganju boljših rezultatov. Te metode vključujejo predvsem uporabo svetlobnih naprav, laserjev, mikrodermoabrazije in microneedlinga. Edina zanesljiva in trajna metoda za odstranitev strij je odstranitev s kirurškim posegom, ki pa prav tako za sabo pusti nove brazgotine na koži.

Kaj pravzaprav so strije?

Strije so kožne lezije, s katerimi se soočajo predvsem ženske, ne izognejo pa se jim niti moški. Pojavljajo se lahko pravzaprav kjerkoli na koži, najpogosteje prizadenejo predele z največjim raztezanjem kože, in sicer na trebuhu, prsih, bokih, stegnih ter zadnjici, zasledimo jih pa lahko tudi na zadnjem delu hrbta, pod pazduhami in nadlakteh.

Do 90 odstotkov žensk strije dobi med nosečnostjo. Profimedia

Katere kozmetične izdelke priporočate za preprečevanja nastanka in zmanjšanja pojavnosti strij?

Najbolj učinkovito nego kože proti strijam predstavlja preventivna nega, saj z njo preprečimo ali zmanjšamo nastanek strij. Kozmetične aktivne sestavine, ki se najpogosteje uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za zmanjšanje nastanka strij, lahko razdelimo v različne skupine glede na njihov mehanizem delovanja, in sicer v kozmetične sestavine za stimulacijo tvorbe kolagena, kozmetične sestavine za spodbujanje celične proliferacije, kozmetične sestavine s protivnetnim delovanjem in kozmetične sestavine z vlažilnim delovanjem. Zavedati se moramo, da nobena od kozmetično aktivnih sestavin ne odpravi popolnoma strij, lahko pa omili njihov videz in zmanjša njihovo širino. Na podlagi rezultatov kliničnih raziskav so najbolj učinkovite sestavine za preventivno nego kože pred strijami ali za njihovo omilitev izvleček azijskega vodnega popnjaka, izvleček lupina, ekstrakt rastline Centella asiatica, vitamin B3, hialuronska kislina, kolagensko-elastinski hidrolizati, vitamin E, olje granatnega jabolka, mandljevo olje, avokadovo olje, arganovo olje ter silikoni. Za željen učinek je kožo priporočljivo negovati enkrat do dvakrat dnevno, pri tem pa ne smemo pozabiti na nežno masažo kože. Učinkovite so lahko tudi različne oblike pilingov, npr. piling s sadnimi kislinami, dermatolog pa vam lahko predpiše tudi retinoide (npr. tretinoin).

Ali obstajajo aparati, ki uspešno odpravljajo strije, je to sploh mogoče?

Med kozmetične aparaturne metode za odpravljanje strij uvrščamo diamantni piling oziroma mikrodermoabrazijo, s katero nežno in postopoma odstranimo vrhnjo poroženelo plast kože s  pomočjo diamantnih konic in vakumom, ki med samim izvajanjem posega odstrani vse odmrle kožne celice ter pospeši mikrocirkulacijo ter tvorbo novih celic v povrhnjici. Diamantni piling lahko kombiniramo tudi z drugimi kozmetičnimi postopki, kot so IPL in radiofrekvenca, pri katerih dosežemo regeneracijo in obnovo tkiva v globljih plasteh kože in vzpodbudimo fibroblaste k povečani tvorbi kolagenskih in elastinskih vlaken. Koža postane bolj čvrsta in napeta, videz strij se zmanjša.

Za izboljšanje videza strij se uporabljajo tudi številni laserski posegi, s katerimi lahko varno in učinkovito zmanjšamo videz tako novonastalih kot tudi starejših strij. Pri laserskem odstranjevanju strije tretiramo z različnimi laserji: ablativnimi laserji (CO2 laser, Er-YAG laser) in neablativnimi laserji (Nd-YAG laser, pulzni dye laser). Za neablativne laserje je značilno, da povrhnjih plasti kože ne poškodujejo, zato je poseg manj boleč, medtem ko je za posege z ablativnim laserjem značilno, da so agresivnejši, saj se med posegom odstranijo zgornje plasti kože. Po posegu postanejo strije svetlejše, se skrčijo, zmanjšajo ter postanejo manj moteče, tiste manj izrazite pa lahko celo izginejo. Za dosego želenih učinkov je običajno treba opraviti več posegov.

Medicinski microneedling velja za eno izmed najučinkovitejših terapij, ki uspešno odpravljava in zmanjšuje strije. Med terapijo ustvarjamo na tisoče drobnih mikro vbodov v koži, s čimer stimuliramo proces celjenja in sprožimo intenzivno regeneracijo kože. Istočasno povečamo tudi absorpcijo serumov in koktejlov, ki jih nanašamo na kožo med izvajanjem terapije, s čimer še povečamo učinkovitost terapije. Na ta način spodbujamo izrazito izločanje rastnega faktorja ter posledično sintezo novega kolagena ter izgradnjo normalne, zdrave mreže vezivnih vlaken. Prednost medicinskega microneedlinga v primerjavi z uporabo laserja je v tem, da predstavlja manjše tveganje za spremembo pigmentacije kože – nastanek madežev. Za učinkovito odpravo strij je treba postopek večkrat ponoviti v 4–6 tedenskih presledkih.

  • Koža je največji telesni organ in ima izjemno sposobnost, da se po potrebi širi in krči. Je močna in elastična, vendar se kožna tkiva s pretiranim ali prehitrim raztezanjem poškodujejo.
  • Hitro raztezanje kože lahko povzroči nastanek strij. Do 90 odstotkov žensk dobi strije med nosečnostjo.
  • Strije prizadenejo ljudi skoraj vseh starosti in tipov kože.
  • Pogosto se pojavijo v obdobjih rasti in telesnih sprememb, kot so znatno povečanje telesne teže, puberteta, nosečnost in ekstremno povečanje mišične mase.

Čeprav kozmetična in estetska industrija obljubljata čudeže pri odpravi strij, pogosto popolna odstranitev le-teh, tudi z uporabo najrazličnejših preparatov in najmodernejšimi aparaturnimi tehnologijami, ni možna, lahko pa v veliki meri izboljšamo njihov videz ali zmanjšamo možnost za njihov nastanek. A kljub temu, da strij ne moremo popolnoma odstraniti, obstaja način, kako se kljub strijam počutiti samozavestno v svoji koži – sprejmite in vzljubite jih, saj predstavljajo zgodbo vašega življenja.

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 10:18
110,537
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close