Pljučna embolija

Uredništvo, 23. januar 2018.

Pljučna embolija je zamašitev ene ali več pljučnih arterij, najpogosteje zaradi strdkov, ki pripotujejo iz globokih …

Pljučna embolija je zamašitev ene ali več pljučnih arterij, najpogosteje zaradi strdkov, ki pripotujejo iz globokih ven spodnjih okončin ali medenice, redkeje zaradi tumorske mase, kostnega delca ali zraka. Pljučna embolija je izredno nevarna bolezen, ki vodi do obstrukcije dotoka krvi v pljučno tkivo. Bolezen se lahko pojavi tudi pri predhodno zdravih posameznikih.

Vzrok bolezni

V večini primerov v pljuča embolizira strdek, ki izvira iz ven spodnjih okončin ali medenice, lahko tudi zgornjih okončin ali iz votlin desnega srca. Dejavniki tveganja so pogosto: rak, srčno popuščanje, dolgotrajno ležanje ali sedenje, nosečnost in obdobje po nosečnosti.

Simptomi

Pljučna embolija lahko nastopi neopazno, brez izrazitih predhodnih težav, lahko pa nastopi resno in življenjsko ogrožajoče stanje. Prizadeti zazna težko dihanje, prisotne so lahko tudi bolečine v prsnem košu in krvav izpljunek. Pri težji obliki nastopi hipotenzija, tahikardija, sinkopa in kardiorespiratorni zastoj.

Foto: Mayo Clinic

Diagnoza

Diagnoza je narejena na osnovi pulzne oksimetrije, EKG, rentgenske slike pljuč, perfuzijske scintigrafije, CT angiogramu in pljučne angiografije.

Potek bolezni

Približno 10 % bolnikov umre v 1 uri od nastopa pljučne embolije. Če je diagnosticiranje pravočasno in vključeno ustrezno zdravljenje, 90 % oseb preživi.

Zdravljenje

Bolnik, pri katerem obstaja sum za pljučno embolijo, mora mirovati. Obvezno je treba poklicati nujno medicinsko pomoč in bolnika opazovati, saj se stanje lahko hipoma spremeni in je treba začeti s postopki oživljanja. Zdravljenje zajema terapijo z antikoagulanti, trombolitiki ali kirurško-mehansko odprtje žile.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več