Plešavost: Odkrili beljakovino, ki daje upanje, kdaj dobimo zdravilo?

I. K., 23. september 2022
LasjeZdravje
Foto: Profimedia

Kar 40 odstotkov moških in 20 odstotkov žensk trpi zaradi izpadanja las.

Zdrave osebe imajo po ocenah strokovnjakov na glavi med 80.000 in 120.000 las. Študija iz leta 2017 je pokazala, da je 9 odstotkov lasnih mešičkov v vsakem trenutku v stanju mirovanja, kar pomeni, da so pripravljeni na to, da las izpade in se začne nov cikel, med katerim nam zraste nov las.

Gostota las je odvisna od števila lasnih mešičkov. Ko mešiček odmre, ga ne moremo več oživiti. Normalno je, da nam izpade med 50 in 100 las dnevno, ženskam, ki si urejajo pričeske, še več.

Lasje pa izpadajo tudi zaradi bolezni, najpogostejša je avtoimunska bolezen alopecia areta ali krožno izpadanje las.

Strokovnjaki že dalj časa poskušajo razviti zdravilo, ki bi odmrle lasne mešičke stimuliralo, kar bi zaustavilo izpadanja las in na golih predelih spodbudilo rast novih las. Nova študija iz Kalifornije daje upanje …

Znanstveniki so namreč identificirali beljakovino v lasnem mešičku, ki bo morda kmalu lahko pozdravila izpadanje las. Testi, opravljeni na gensko spremenjenih miših brez dlake, so pokazali, da je “SCUBE3” sposobna reaktivirati matične celice na lasišču, in tako stimulirati odmrle lasne mešičke, da začno spet delovati.

Dermalne papile, vrsta kožnih celic, uravnavajo tvorbo lasnih mešičkov in tako nadzirajo cikel rasti las. Uporabljajo jih pri presaditvi las, kjer prizadeti osebi vzamejo obstoječe celice, jih gojijo v laboratoriju in presadijo nazaj v plešaste predele glave.

Gre za veliko odkritje in čeprav je pot do zdravila še dolga, je to novo znanje lahko baza za nadaljnje terapije oseb, ki trpijo za kroničnim izpadanjem las.

Profesorica celične in molekularne biologije, Maria Kasper, s švedskega inštituta Karolinska Institute, na rezultate raziskave gleda pozitivno, poudarja pa, da je še prezgodaj za komentarje o uspešnosti terapij na podlagi teh novih dognanj. Morebitno prednost zdravljenja s to beljakovino strokovnjakinja vidi v stroških, ki bi bili bistveno nižji kot pri presaditvi las, bi bilo pa terapijo treba ponoviti dvakrat do trikrat na leto, da bi zagotovili stalno rast las.

Kasper poudarja, da potrebujemo še dodatne študije, ki bi pomagale v boju s plešavostjo. Po njenih besedah bi bila najpomembnejša ugotovitev ta, kako bi lahko v lasišču spodbudili nastanek novih lasnih mešičkov.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,017
21.09.2022. ob 09:06
287,340
26.09.2022. ob 18:08
110,619
28.09.2022. ob 03:31
Preberi več

New Report

Close