Plenični izpuščaj

Uredništvo, 05. maj 2016.

Plenični izpuščaj je posplošen izraz za draženje kože (ne glede na vzrok), ki se pojavi na področju, ki ga …

Kaj je plenični izpuščaj?

Plenični izpuščaj je posplošen izraz za draženje kože (ne glede na vzrok), ki se pojavi na področju, ki ga pokriva plenica. Medtem ko obstaja več vzrokov za plenični izpuščaj, je draženje najpogostejši krivec. Plenični izpuščaj večinoma povezujemo z dojenčki in malčki, ki nosijo plenice, nanj pa niso imuni tudi odrasli, ki uporabljajo plenice (inkontinenca).

Zakaj se pojavi plenični izpuščaj?

Plenični izpuščaj je lahko posledica uvedbe novega živila v prehrano dojenčka, njegov urin …

Najpogostejši vzroki so:

Mokrota/vlažnost

Tudi najbolj vpojne plenice prepuščajo nekaj vlage na kožo vašega otroka. Ko se otrokov urin meša z bakterijami iz njegovega blata, se tvori amonijak, kar lahko povzroči precej težav. Plenični izpuščaj je pogostejši predvsem pri otrocih, ki pogosteje odvajajo blato ali imajo drisko.

Čeprav je več verjetnosti, da se bo plenični izpuščaj razvil pri otroku, ki nosi dlje časa umazano plenico, se le- ta lahko razvije pri otroku z občutljivo kožo, ne glede na to, kako pogosto ga previjajo.

Drgnjenje ali preobčutljivost

Plenični izpuščaj je lahko tudi posledica drgnjenja plenice na nežno in občutljivo kožo otroka, še posebej, če je občutljiv na morebitne dišave v plenicah za enkratno uporabo ali praške za pranje perila in mehčalce, s katerimi perete bombažne plenice. Vzrok je lahko tudi krema ali puder v prahu, ki ga uporabljate pri menjavi plenic.

[see url=”https://med.over.net/clanek/previjanje-naj-bo-zabavno/”]Previjanje naj bo zabavno![/see]

Nova živila

Za večino otrok je značilno, da se ob uvajanju goste hrane in novih živil, lahko pojavi izpuščaj. Vsaka nova hrana spreminja sestavo blata. Kisline v nekaterih živilih, kot so jagode in sadni sokovi, so lahko še posebej problematične za nekatere otroke. Nova živila lahko povečajo tudi frekvenco izločanja blata pri otroku. Če dojite, se otrok prav tako odzove na novo hrano, ki jo pojeste vi.

Okužba

Področje, ki ga pokriva plenica, je toplo in vlažno, kar je idealno območje za razvoj bakterij in glivic, zlasti v razpokah in gubah. Posledično se pojavi plenični izpuščaj.

Antibiotiki

Otroci, ki so na terapiji z antibiotiki (ali otroci doječih mater, ki jemljejo antibiotike) so precej bolj dovzetni za vnetja, saj antibiotiki zmanjšajo število zdravih bakterij. Povzročijo pa lahko tudi drisko, ki pripomore k razvoju pleničnega izpuščaja.

diaper-501333_960_720

Preprečevanje pleničnega izpuščaja

Najboljši način, da se plenični izpuščaj prepreči, je, da ohranjate otrokovo kožo  suho in čisto, kot je le mogoče in pogosto menjate plenice, da blato in urin ne dražita kože

Da bi preprečili plenični izpuščaj:

  • Pogosto menjajte plenice in temeljito očistite pregibe
  • Občasno očistite otrokovo ritko pod tekočo mlačno vodo med menjavo plenic
  • Otrokova koža naj bo popolnoma suha, preden namestite novo plenico
  • Z mehko krpico nežno obrišite (ne drgnite) otrokovo kožo
  • Plenico namestite bolj ohlapno, da preprečite drgnjenje

Če uporabljate bombažne plenice za večkratno uporabo, jih po pranju še temeljito sperite, da odstranite morebitne ostanke praška za pranje perila. Izogibajte se uporabi mehčalca, ki lahko draži kožo.

Zdravljenje

Pravilna nega kože je eden od najpomembnejših dejavnikov zdravljenja pleničnega izpuščaja. Naslednje tehnike lahko pomagajo omiliti ali skrajšati trajanje izpuščaja:

  • Plenice menjajte pogosteje kot običajno
  • Kožo umivajte z blagim milom in je ne drgnite
  • Po umivanju naj se koža posuši na zraku, če je mogoče, naj bo otrok nekaj časa brez plenice
  • Nosi naj oblačila iz naravnih materialov
  • Izogibajte se živilom, ki bi lahko poslabšala stanje

Če je izpuščaj posledica stika ali alergijskega dermatitisa, prenehajte z uporabo novih mil, praškov za pranje perila, ki bi lahko povzročila izpuščaj.

Zelo učinkovite so kreme s cinkovim oksidom.

Če je stanje slabo, se posvetujte s farmacevtom ali pediatrom.

Iz foruma:

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 10:11
110,158
19.06.2021. ob 09:43
Preberi več