Plenični izpuščaj lahko postane nočna mora

Uredništvo, 20. maj 2021.
Zdravje

»Plenični izpuščaj doleti vsako ritko.« Se strinjate s to izjavo, vsesplošno prisotno v svetu starševstva? Plenični izpuščaj je res pogosta nadloga dojenčkov, včasih pa postane že prava nočna mora.

Zato mnogi starši menijo, da je treba storiti vse, da ga preprečimo, saj mora biti otrokova koža vedno suha in gladka. Drugi pa plenični izpuščaj jemljejo kot nekaj povsem normalnega. Kam spadate vi? Da se boste lahko pametno odločili, se najprej dobro informirajte. Pri tem vam bo pomagal tudi ta članek.

Kaj povzroča plenični izpuščaj?

Vrhnje plasti kože pri dojenčku še niso dovolj razvite, zato so dovzetnejše za zunanje vplive. Eden takih vplivov je tudi vlaga, do katere pride zaradi urina in blata v plenici. Vlaga in posledična razdraženost kože sta glavna vzroka pleničnega izpuščaja in nista povsem nenevarna, saj lahko daljša izpostavljenost vlagi spodbudi razvoj bakterijske in glivične okužbe. In prav glivični izpuščaj je ena hujših oblik pleničnega izpuščaja.

Glavna vzroka pleničnega izpuščaja sta torej preredko menjavanje plenic in neustrezno čiščenje kože pod plenicami. Vendar pa se lahko pojavi tudi pri dojenčkih, ki jim redno menjavamo plenice in njihovo kožo primerno negujemo. Nekateri imajo namreč bolj občutljivo kožo, ki se burno odzove na vsako spremembo. Ali pa ste morda izbrali manj kakovostne plenice, take, ki slabše vpijajo vlago ali pa so izdelane iz materiala, ki ne ustreza koži vašega dojenčka. Nikar kar takoj ne krivite sebe.

Do pleničnega izpuščaja lahko pride tudi zaradi alergijske reakcije na vlažilne robčke ali otroško kozmetiko. To ni nič čudnega, saj lahko v otroški kozmetiki najdemo parabene, parfume in druge agresivne sestavine, ki zlahka prodrejo skozi še vedno tanko dojenčkovo kožo.

Še eden izmed razlogov je prehrana: dojenček po nekem živilu dobi drisko, zato v njegov jedilnik uvedemo gosto hrano, s tem pa se poveča kislost blata. To razdraži dojenčkovo kožo in izpuščaj je tu.

Različne vrste izpuščaja – različni simptomi

Opažate, da je koža pod plenicami pordela, pikasta, razdražena ali že vneta? Je na dotik topla in odebeljena? Vse to so znaki pleničnega izpuščaja. Da je res prisoten, se boste prepričali, če najdete rdeče izpuščaje na področju spolovila in pregibov na nogah. Če gre za bakterijsko okužbo, je videti majhne gnojne mozoljčke, običajno pa ima dojenček tudi povišano telesno temperaturo. Glivični izpuščaj pa boste prepoznali po rdečkastorožnatih ali belih gnojnih oteklinah, obdanih z rdečimi madeži.

Kaj lahko storimo?

Ste se odločili, kam spadate? Plenični izpuščaj večinoma ne povzroča resnih zapletov – vseeno pa ga je bolje preprečiti. Kako?

• Plenic ne izbirajte po svojih željah, temveč preizkusite več vrst in izberite tisto, ki koži vašega otroka najbolj ustreza.
• Plenice menjajte pogosto, vsekakor pa takoj po tem, ko se otrok pokaka.
• Ob menjavi plenice pustite otroka nekaj časa brez pleničke, da se bo njegova koža dodobra osušila.
• Ob menjavanju plenic temeljito očistite otrokovo kožo, dišeče vlažilne robčke pa uporabljajte le, če res ne gre drugače.
• Ne pretiravajte s kremo za nego otrokove ritke – zadošča tanek sloj.
• Ko otroku nadenete plenico, je ne zategnite, temveč naj bo malce ohlapna, da bo lahko zrak krožil in boste preprečili vlago.

Če se pleničnega izpuščaja ne morete rešiti, poiščite pomoč pri zdravniku. Zapleti se večinoma kažejo v obliki glivičnega ali bakterijskega izpuščaja, ki ga je treba ustrezno zdraviti.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,835
12.06.2021. ob 11:03
6,943
08.12.2021. ob 07:17
19,853
17.01.2022. ob 15:15
11,979
18.01.2022. ob 11:44
139,607
18.01.2022. ob 16:02
Preberi več

New Report

Close