Pitje alkohola: Nasveti, ki preprečijo mačka

Veseli december je tu, božično novoletne zabave se vrstijo ena za drugo. Nazdravljanje se spodobi, a zmerno z alkoholom. Kaj pa, če ga bo preveč? V prispevku najdete nasvete, ki vam lahko zelo pomagajo!

Slovenci smo pač takšni, da mnogokrat zabavo in druženje povezujemo tudi z alkoholom. Tega je včasih preveč. Nazdravimo s sodelavcem, pa z nadrejenim, mimo pride še znanec, ki ga dolgo nismo videli in jezik se nam začne zapletati. Ko pa enkrat zavore popustijo, se zna zgoditi, da se naslednji dan prebudimo s težko glavo, zmedenimi mislimi in (moralnim) mačkom.

Da do tega ne bi prišlo, se pripravimo že prej. Preberite nekaj nasvetov, ki se jih splača držati.

Prazen žakelj ne stoji pokonci, pravi stari ljudski rek. Če pa vanj zlijemo še nekaj kozarčkov alkohola, pa bo zagotovo padel. Nikoli ne pijte alkohola na prazen želodec. Tisto šilce žganja za pogum, vam lahko naredi veliko škode. Alkohol bo hitreje prešel v kri in zavore bodo popustile, še preden bo konec novoletne večerje.

Preden nazdravite, jejte. Priporočena je močna, mastna hrana. V usta dajte vsaj kak košček sira, orehov, nekaj oliv ali skute. Te jedi bodo malce ublažile učinke alkohola.

Ko nazdravite, ni treba vsebine kozarca popiti na dušek. Naredite požirek, nato odložite kozarec in posezite po vodi.

Da morate poleg alkohola piti vodo, še kako drži. Alkohol povzroči dehidracijo, zato na vodo ne smete pozabiti. Ko popijete požirek alkohola, čez popijte dva požirka vode.

Ne mešajte pijač. Če boste pili žganje, vino, pivo, potem bo naslednjega dne šele hudo. Če imate torej namen piti alkohol, se držite ene alkoholne pijače.

Izogibajte se mehurčkom. Pijače, ki vsebujejo mehurčke, povzročijo, da se alkohol še hitreje absorbira. Če boste nazdravili s kozarčkom penine, ne bo večje škode, če pa boste ves večer poleg alkohola pili še pijače, ki vsebujejo mehurčke, boste naslednjega dne imeli hud glavobol.

Še nasvet strokovnjakinje za prehrano Mojce Cepuš, ki pravi, da hrana pri prevelikih količinah alkohola ne bo pomagala kaj dosti:

»Vsi smo že slišali nasvet, da se je dobro, preden gremo piti, pojesti nekaj mastnega«.

Pa to res deluje? Kratek odgovor je ne. Presnova alkohola je odvisna od vsakega posameznika in sicer kako ima aktiven encim akloholdehidrogenaza. Tako mastna hrana ne bo pomagala, da bi alkohol hitreje ali bolj učinkoviti presnovili. Takšna sestava obroka lahko celo povzroči ali poveča simptome zgage ali refluksa.

Ne gre pa zanemariti, da mastna hrana upočasni praznjenje želodca in s tem absorpcijo alkohola. To pomeni, da boste počasneje postali pijani, ne pa tudi, da se boste učinkom alkohola v popolnosti izognili.

Še nasvet za zmanjšanje simptomov mačka: Pripravite si smothie iz banane in arašidovega masla. Kalij in natrij bosta pomagala povrniti elektrolitsko razmerje v telesu, sladkor in maščoba, pa bosta prispevala nekaj energije za boljše počutje.

Če imate torej namen piti alkohol, naj vas spremlja zmernost. Saj veste, nihče ne posluša rad nekoga, ki se mu zapleta jezik in ki se guga sem ter tja. Zavedajte se tudi, da prekomerno pitje zelo škoduje vašemu telesu in lahko pusti trajne posledice. Hujši od telesnega, pa je moralni maček. Želimo vam, da ju naslednjega jutra ne bi bilo.


Avtorica: L.P.L.

O avtorju

Uredništvo