Piki os in čebel: Je treba mesto vboda greti ali hladiti?

Powered by:
Foto: Belupo

Pomlad in poletje sta čas, ko zaradi lepega vremena in daljših dni veliko več časa preživljamo v naravi, a hkrati prav tam na nas prežijo nekatere nevšečnosti, kot so piki žuželk. Poleg vbodov komarjev so med najpogostejšimi piki os in čebel. Kako pravilno ravnati ob piku? Je treba mesto vboda greti ali hladiti? Preverite v nadaljevanju.

Pika ose in čebele se razlikujeta v tem, da čebela v koži pusti svoje želo, medtem ko ga osa ne. Tudi sestava njunega strupa je drugačna, a obe žuželki sprožita pri ljudeh nemuden imunski odziv oziroma alergično reakcijo. Ta se razlikuje od posameznika do posameznika.

V večini primerov gre za blažjo kožno alergijsko reakcijo, ki se kaže z rdečico, blago oteklino in bolečino na mestu vboda. Je torej lokalno omejena in ni nevarna, običajno traja nekaj ur, včasih celo več dni. Spremljajo jo lahko (poleg prej omenjenih simptomov) tudi blagi mravljinci ali občutek omrtvičenosti v prizadetem predelu.

A pri rednih posameznikih se lahko pojavi resnejša, tako imenovana sistemska alergijska reakcija, kjer se po piku žuželke pojavijo simptomi po celem telesu in kjer so lahko hudo prizadeta obtočila in dihala. V tem primeru je nujna takojšnja zdravniška pomoč.

Triki, s katerimi boste hitro in pravilno oskrbeli pik

Osebe, ki po piku doživijo lokalno omejeno in blažjo reakcijo, si lahko pomagajo same. Po piku čebele je prvi korak ta, da iz kože odstranite želo. A pozor, to naredite čim bolj nežno kar z nohti, s topim nožem, plastično kartico ali kakšnim drugim topim predmetom, ki ga imate pri roki.

Žela ni priporočljivo odstranjevati s pinceto, saj le-ta želo še dodatno stisne ali ga celo prebode in posledično iz njega pod kožo iztisne še večjo količino čebeljega strupa.

Ko želo odstranite, je čas, da kožo pravilno oskrbite. Postopek je od tod dalje enak za vbode vseh žuželk: ose, čebele, čmrlja …

  • Če imate pri roki tekočo vodo, mesto vboda umijte z mlačno vodo in milom ter ga osušite.
  • Nanj nato položite mrzle obkladke (krpo z mrzlo vodo, lahko tudi led – a leda nikar ne dajajte neposredno na kožo) in nikakor ne vročih obkladkov. Hlad je namreč tisti, ki zmanjša vnetno reakcijo ter upočasni prodiranje strupa v krvni obtok.
  • Strup, ki vam ga je insekt vbrizgal pod kožo, lahko pomagajo nevtralizirati tudi nekateri naravni pripravki, kot so soda bikarbona, limonin sok ali kis. Zato lahko na mesto vboda položite krpo, namočeno v kis, ali ga pokapljajte z limoninim sokom oziroma nanj nanesite sloj sode bikarbone.
  • Zelo učinkovita pri lajšanju simptomov ob piku žuželk so tudi mazila, ki so vam na voljo brez recepta v lekarnah. Če ga imate pri roki (in v času, ko so ose, čebele in drugi insekti na pohodu, bi ga bilo priporočljivo imeti ves čas s sabo), ga vsekakor uporabite.
  • Kadar je reakcija na pik vendarle bolj izrazita ali traja več dni, si lahko pomagate tudi s sistemskim antihistaminikom v obliki tablet, ki je prav tako na voljo brez recepta v lekarnah.
Foto: Belupo

Pri roki je dobro imeti mazilo za lajšanje simptomov pikov

Geli in kreme, ki so namenjeni lajšanju simptomov lokalne alergijske reakcije ob pikih žuželk, večinoma vsebujejo antihistaminike, ki blažijo vnetno reakcijo, in sicer na način, da zavirajo delovanje histamina, ki ga telo sprošča pri alergijskih reakcijah. Nekateri geli imajo tudi blag lokalen anestetični učinek, zaradi česar občutek bolečine in srbečice na mestu vboda hitreje izzveni.

Takšen je tudi gel Metida, ki je v spletnih in fizičnih lekarnah ter specializiranih prodajalnah na voljo brez recepta. Uporablja se lahko za kratkotrajno lajšanje srbečice pri kožnih boleznih (dermatozah), kot sta kožni izpuščaj in urtikarija (koprivnica), ter pri pikih žuželk, pri sončnih opeklinah in pri površinskih opeklinah prve stopnje (rdečica na koži). Potem ko gel dobro prodre v kožo, srbenje in draženje mineta v nekaj minutah. Bister in brezbarven homogen gel ne pušča mastnih madežev.

Foto: Belupo

Preventiva je boljša od kurative

Z nekaj preprostimi ukrepi lahko sicer skušate možnost pika žuželk zmanjšati tudi sami.

  • Če je le možno, sladke hrane ne jejte na prostem, prav tako se izogibajte pitju sladkih pijač.
  • Če vendarle obedujete v naravi, naj bodo hrana in pijača pokriti.
  • Ne nosite oblačil živih barv, ne uporabljajte parfumov in odišavljenih krem.
  • Nosite hlače s čim daljšimi hlačnicami in majice s čim daljšimi rokavi.
  • Uporabljajte repelente in pripomočke (kot so sveče ali kadila), ki so namenjeni odganjanju insektov.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,653
26.05.2023. ob 23:16
3,858
27.05.2023. ob 21:16
1,220
21.05.2023. ob 09:09
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

Več novic

New Report

Close