Pepelka – baletna pravljica za otroke

Uredništvo, 05. marec 2013.
Pepelka

Čarobnost baletnih korakov v pravljici Pepelka s pravimi čarovnijami in srečnim koncem.

Kaj je Čarobna dežela?

V Čarobni deželi želimo približati otrokom v vrtcih in osnovnih šolah oblike glasbenih, plesnih in uprizoritvenih umetnosti, ki jih v Sloveniji redko zasledimo.

Operna in baletna zvrst je bila otrokom vedno predstavljena skozi predstave za odrasle, ki jih otroci niso razumeli, zato navdušenje nad opero in baletom ni bilo najbolj navdihujoče.

Z opernimi in baletnimi predstavami, ki prihajajo iz Čarobne dežele želimo na prijazen, enostaven in interaktiven način navdušiti otroke za operno in baletno umetnost, ki so prek znanih opernih in baletnih del prirejena za njih. Posebnost nad katero se navdušujejo otroci in ki predstave še dodatno loči od drugih je, da so v večini predstav kot motivacijski element uporabljene prave čarovnije za lažje spremljanje predstav.

NOVA PREDSTAVA baletna pravljica PEPELKA

Z vzgojno-izobraževalno interaktivno priredbo baletne predstave Pepelka odpiramo nov sklop predstav, v katerem bomo otrokom približati balet. Naslednja baletna predstava nosi naslov »Beli labod« in je nadaljevanje, kar so otroci izvedeli o baletu v Pepelki.

Baletno pravljico Pepelka smo izbrali zaradi njene izredne priljubljenosti, saj je znana po vsem svetu, in kar je najbolj pomembno, poznajo jo vsi otroci.

Pravljico smo priredili za otroke, saj želimo v predstavi predstaviti tudi nekatere dogodke, ki so se v zgodovini v resnici zgodili. Kralj Ludvik XIV. (1638-1715), imenovan tudi Sončni kralj, je namreč povabil na svoj grad največje učitelje, koreografe in plesalce ter zapisal prve plesne korake in s tem začel razvoj klasičnega baleta. V sami predstavi otroci poleg izobraževalnega elementa spoznavanja klasičnega baleta in ostalih plesov kot so: pavana, španski ples, arabski ples, ..doživijo tudi čisto prave čarovnije. Osrednji lik dvornega čarovnika tvori povezovalno in interaktivno figuro, ki jo otroci obožujejo. Baletna pravljica Pepelka je prava paša za oči za obiskovalce od tretjega leta dalje.

Iz vsebine:

PepelkaDvorni Čarovnik s pravimi čarovnijami pozdravi vse povabljene na gradu, kjer Princ, Ludvik XIV., priredi slovesni dogodek, da si bo izbral nevesto. Med dvornim plesom, imenovanim Pavana, se Princ zagleda v prelepo damo, ki zapleše čudoviti ples, ki ga Princ ne prepozna. Ko se ji hoče približati, mu gospodična zaradi pozne ure uide. Zaljubljeni Princ poskuša na vsak način najti neznano plesalko (Pepelko), zato se po pomoč zateče k dvornemu Čarovniku. Princ si žal ni zapomnil prelepih plesnih korakov, zato ne zna opisati skrivnostnega plesa. Čarovnik mu pomaga, toda zaradi napačnega Prinčevega opisa so plesi napačni. Zlobna sestra poskuša ves čas z lažjo omrežiti Princa in mu s prevaro zatrjuje, da je ona tista, ki je plesala na plesu, toda ko Princ zahteva, da mora zaplesati na konicah prstov, ji to nikakor ne uspe. Čarovnik na koncu s pomočjo velike čarovnije in čarobnih čeveljcev pomaga Princu, da najde svojo izbranko, da skupaj zaplešeta in se poročita ter srečno v plesu živita do konca svojih dni.

Predstava traja 45 minut.
Za otroke od 3. leta starosti

Nastopajo:
Princ: Luka Žiher in Damjan Mohorko in Gregor Guštin
Pepelka: Metka Beguš in Eva Gašparič in Karmen Kobe
PepelkaČarovnik: Matej Rotovnik
Sestra 1: Ajda Šegula in Ksenija Kovač
Sestra 2 – Pianistka: Irina Milivojević in Darja Mlakar Maležič

Režija: Ksenija Kovač in Matej Rotovnik
Koreografija: Ksenija Kovač
Scenarij: Matej Rotovnik
Izbor glasbe: Irina Milivojevič
Scenografija: Ksenija Konvalinka
Producent: KD Anubis in KD Plan B
Izvršni producent: Matej Rotovnik

Pepelka, baletna pravljica za otroke, je 16.3.2013 ob 17:30 uri že razprodana.
Zaradi izjemnega zanimanja za ogled predstave, je na voljo dodaten datum in sicer v torek, 19.3.2013 ob 17.00 uri, v Linhartovi dvorani, Cankarjev dom.

Pepelka  Pepelka

www.carobnadezela.si

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,506
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close