Pazite na »ugodne« ponudbe

Uredništvo, 07. december 2015.

Še posebej v prazničnem decembrskem času lahko prodajalci v želji po večji prodaji ali pridobitvi novih kupcev…

Še posebej v prazničnem decembrskem času lahko prodajalci v želji po večji prodaji ali pridobitvi novih kupcev / uporabnikov ponujajo dobavo brezplačnih izdelkov (npr. vzorcev) ali brezplačno uporabo storitev v določenem obdobju. Tovrstne ponudbe so še posebej razširjene na področju kozmetike in izdelkov za zdravje, hrane in prehranskih dopolnil ter storitev kot so npr. ogledi video vsebin ali posredovanje zmenkov. Takšne ponudbe sicer niso sporne same po sebi, žal pa so med njimi tudi primeri, ko želi podjetje z navidezno brezplačnim izdelkom ali storitvijo potrošnika zvabiti v naročniško razmerje. Pomembno je, da se pri takih ponudbah kot potrošnik zavedate, na kaj morate biti še posebej pazljivi.

Ste po pošti prejeli paket nenaročenih voščilnic s priloženo položnico?

V tem primeru do pošiljatelja nimate nikakršnih obveznosti, kar med drugim pomeni, da vam blaga ni treba plačati, niti ga ni potrebno vračati pošiljatelju. V kolikor na ponudbo ne odgovorite pa se ne šteje, da ponudbo sprejemate.

Ste na spletu izpolnili obrazec s svojimi osebnimi podatki ter kliknili na gumb »naroči«, s katerim ste si zagotovili brezplačen vzorec sredstva za hujšanje, kasneje pa ugotovili, da ste sklenili plačljivo naročnino?

brezplačno-spletni-nakupiPri sklenitvi pogodbe na daljavo morate izrecno potrditi, da se z oddajo naročila strinjate s plačilom. Funkcija, ki sproži oddajo naročila, mora biti označena z besedami »naročilo z obveznostjo plačila« ali z drugo izjavo, iz katere nedvoumno izhaja, da je z oddajo naročila povezana obveznost plačila. V primeru, da z navedenim niste bili predhodno korektno seznanjeni, in ste v spletni obrazec vpisali tudi svoje bančne podatke, podjetje pa je posledično bremenilo vašo kreditno kartico, pri svoji banki preverite možnost preklica bančne transakcije t.i.»chargeback«.

Ste se prijavili na storitev 14 dnevnega brezplačnega dostopa do video vsebin, po poteku tega obdobja pa je storitev samodejno postala plačljiva, ne da bi bili s strani ponudnika predhodno o tem obveščeni?

Ponudniki vas morajo pred sklenitvijo pogodbe seznaniti z vsemi informacijami, ki so pomembne za sklenitev pogodbe. Pogodbeni pogoji morajo biti jasni in razumljivi, z njihovim besedilom pa morate biti v celoti seznanjeni, saj vas le v tem primeru zavezujejo. Pred sklenitvijo pogodbe vedno preverite, ali so v njih kakršne koli pasti, ki bi lahko privedle do nepričakovanih stroškov. Če menite, da ste bili zavedeni, ker je bila na primer informacija prikrita, podana nejasno, nerazumljivo, dvoumno, s tem seznanite Tržni inšpektorat Republike Slovenije, ki bo odločil, ali je v določenem primeru šlo za nepošteno poslovno prakso.

Ste na spletni strani sodelovali v nagradni igri, ki vam je obljubljala denarni bon, mobilni telefon ali rezultate IQ testa, s posredovanjem vaše telefonske številke pa ste se v bistvu včlanili v SMS klub?

V izogib takim primerom skrbno preverite oglas oziroma nagradno igro, ki od vas zahteva posredovanje telefonske številke. Zavedajte se, da je telefonska številka vaš osebni podatek in je zato ne posredujte, če niste prepričani, da gre za zaupanje vrednega ponudnika. Ponudnik želi pridobiti vašo telefonsko številko, na katero vam v nadaljevanju pošlje potrditveni SMS, ki vključuje izjavo, da se strinjate s pogoji včlanitve v klub. Svetujemo vam, da na takšna sporočila ne odgovarjate, če ne želite postati član SMS kluba. Ko ste enkrat včlanjeni v klub, to pomeni, da ste s ponudnikom storitev sklenili pogodbo in potrdili, da ste seznanjeni z njegovimi splošnimi pogoji poslovanja, s čimer je ta dobil podlago za zaračunavanje. V primeru, da ste se nehote že prijavili na plačljivo SMS storitev, v splošnih pogojih poslovanja preverite postopek odjave. Lahko se obrnete tudi na vašega operaterja, kjer vam bodo svetovali, kako izklopiti prejemanje oglasnih sporočil. Za sodelovanje v nagradnih igrah vas lahko nagovarjajo tudi na socialnih omrežjih ali preko mobilnih aplikacij, kjer pa gre največkrat le za pridobivanje novih oboževalcev in njihovih osebnih podatkov.

Če se sliši predobro, da bi bilo res, potem verjetno ni res

Preden sklenete sodelovati v »ugodnih« ponudbah preverite ponudnika ter se prepričajte, da ima ponudnik ime in kontaktne podatke objavljene na spletni strani. Na spletu se pozanimajte tudi o izkušnjah drugih potrošnikov s ponudnikom. Če gre za podjetje s sedežem v državah članicah EU, na Norveškem ali Islandiji, se lahko po pomoč obrnete na EPC Slovenija. Vedno preberite splošne pogoje poslovanja in bodite pozorni na besedilo v drobnem tisku, saj je pomembno, da veste na kaj pristajate, preden sklenete pogodbo o nakupu. Naredite posnetek oglasa in vseh korakov za potrditev naročila ter si shranite splošne pogoje poslovanja za lastno evidenco. Zavedajte se, da so vaši osebni podatki dragoceni, zato bodite pozorni, komu jih sporočate, njihov nabor pa naj bo minimalen. Če je prišlo do zlorabe osebnih podatkov, se lahko obrnete na Informacijskega pooblaščenca oziroma policijo. Predvsem pa dobro premislite, ko naletite na ponudbo, ki se vam zdi predobra, da bi bila resnična.

evropski-potrosniski-center_logo

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več