Otrokova samopodoba

Samopodoba se pri otroku ne razvije sama od sebe. Starši imajo pri tem veliko vlogo, zato morajo otroku omogočiti, da razvije pozitivno samopodobo in preprečiti, da bi ponotranjil negativizem. Predvsem je pomembno, da damo otroku občutek varnosti in sprejetosti.

Samopodoba se pri otroku ne razvije sama od sebe. Starši imamo pri tem veliko vlogo, saj so otroci v zgodnjih letih še zelo odvisni od vas. Zato mu moramo omogočiti, da razvije pozitivno samopodobo, in preprečiti, da bi ponotranjil negativizem in s tem razvil negativno samopodobo. Tega mu ne moremo čisto preprečiti, lahko pa se potrudimo in mu pripravimo dobro popotnico za razvoj pozitivne samopodobe. Kako?

Pomembno je, da damo otroku občutek varnosti in sprejetosti. Dnevna rutina z vašim otrokom naj bo čim bolj enaka vsak dan, saj bo otrok tako dobil občutek varnosti, s tem se bo sprostil in bo bolj odprt za nova spoznanja. Prav tako mu izkazujmo čim več pozitivnih čustev, povejmo mu, da ga imamo radi, ga objemimo, vendar ne pretiravajmo, saj to lahko vodi že v druge skrajnosti. Otrok naj ne bo izpostavljen prepirom in nasilju, saj ga lahko ponotranji in odraste v agresivnega najstnika.

Ko pridete popoldne domov, ne posadite otroka pred risanke. Pojdite z njim ven in se igrajte z njim, dovolite mu, da sam spozna novo igralo, pojdite z njim na sprehod in opazujte naravo, pokažite mu živali, ki jih ne opazi, odgovarjajte mu na vprašanja. Če imate doma vrt, naj vam pomaga posaditi zelenjavo, naj se sam potrudi, in četudi ne bo najbolje opravljeno, ga pohvalite, saj se je potrudil; otrok bo vesel, ker je to njegov izdelek. Naj nato tudi skrbi za to sadiko, naj jo zaliva in vam pomaga. Ko bo plod zrastel, bo otrok čutil ponos.

Zvečer otroku berite pravljice. Če po končani pravljici še ne spi, naj jo z vami obnovi ali pa to naredite naslednji popoldan. Če vreme ni primerno za sprehod, mu lahko isto pravljico še enkrat preberete, nato pa ustvarjate z njim na temo iz pravljice. Lahko rišete ali pa izdelate konkreten izdelek iz plastelina ali katerega drugega materiala.

Vikende si zapolnite z različnimi izleti. Odidete lahko v muzej, v Kekčevo deželo, v hribe, vendar naj bodo izleti prilagojeni otrokovim sposobnostim. Otrok bo tako pridobival nove izkušnje, hkrati pa bo vse to vplivalo tudi na njegov razvoj.

Če je za konec tedna napovedano slabo vreme, lahko z otrokom obiščete kakšno predstavo in uživate na delavnici, saj ob koncih tedna poteka mnogo dogodkov, namenjenih otrokom. Najdete jih tudi na spletni strani otroskeprireditve.si.

Delavnice so tudi družaben dogodek. To je za otroka pomembno, saj se tako razvija na socialnem področju. Z malo vaše pomoči in besedami, ki mu bodo vlile poguma, bo otrok začel navezovati stike, se učil, kako pomagati drugemu, sodelovati z drugimi otroki in se z njimi tudi igrati. Postajal bo odprt in družaben, začel bo zaupati vase, se naučil spodbujati sebe pa tudi druge. Bodite mu opora, s katero bo lažje premagoval padce na svoji poti.

Pri načrtovanju popoldanskih dejavnosti upoštevajte tudi želje otrok. Otroci imajo ogromno želja, vendar bodite previdni, katere boste uresničili. Naj bodo izpolnjene želje nagrada za njihovo sodelovanje in trud. Ne pozabite, da imamo vsi kdaj slab dan, tudi otroci. Če vidite, da je otrok slabe volje in ni razpoložen, odpovejte načrte in naj bo tisto popoldne njegovo, naj se preprosto igra, leži, si ogleda risanko, vi pa mu bodite le opora, če se bo želel pogovoriti, se malo razvajati … Naslednji dan, ko bo otrok boljše volje, lahko izpeljete načrt prejšnjega dne.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,744
12.05.2021. ob 13:12
45,789
24.06.2021. ob 22:15
15,862
23.10.2020. ob 12:27
Preberi več