Mobilniki krivi tudi za ta nezaželeni pojav, ki že nekaj časa bega starše in stroko?

otroci, mobilni telefon
Foto: Profimedia

Tehnološke igračke na otroke vplivajo na različne načine, negativnih učinkov je na žalost veliko.

Težave s spanjem, bolečine v vratu, debelost … Študij o negativnih učinkih pretirane rabe mobilnih telefonov in tablic pri otrocih je bilo že veliko. Sedaj so raziskovalci še ugotovili, da bi lahko pogosta uporaba mobilnega telefona povzročila zgodnjo puberteto.

Modra svetloba vpliva na hormone

Že leta 2017 so strokovnjaki ugotovili, da pretirana uporaba tehnoloških igračk zmanjšuje koncentracijo in učinkovitost možganov, poleti 2022 pa so objavili raziskavo, ki je dokazala, da buljenje v zaslone pospešuje staranje.

Modra svetloba, ki seva z mobilnih telefonov, prenosnikov in tablic, pa vpliva tudi na hormone in pri otrocih povečuje verjetnost za zgodnjo puberteto. O tem so se pogovarjali na že 60. srečanju evropskega Društva za pediatrično endokrinologijo, ki je potekalo ta mesec.

Turška študija, ki so izvedli na podganah, je pokazala, da je modra svetloba pri samičkah povzročila zgodnejšo puberteto. Raven melatonina se je znižala, obenem pa se je povečala raven nekaterih hormonov, ki so pomembni za reprodukcijo. Raziskovalci pa so zaznali tudi spremembe na jajčnikih. Opazili so poškodbe celic in vnetja, ki jih pripisujejo modri svetlobi. Na dolgi rok bi te spremembe lahko vplivale na plodnost, Vodja raziskave sicer poudarja, da rezultatov ne moremo brez pomislekov prenesti na otroke, obstaja pa utemeljeni sum, da je modra svetloba eden od rizičnih dejavnikov za zgodnjo puberteto, saj podgane kažejo iste telesne spremembe pred in med puberteto kot ljudje, o raziskavi pišejo na strani Centrum der Gesundheit.

Vodja raziskave sicer poudarja, da rezultatov ne moremo brez pomislekov prenesti na otroke, obstaja pa utemeljeni sum, da je modra svetloba eden od rizičnih dejavnikov za zgodnjo puberteto, saj podgane kažejo iste telesne spremembe pred in med puberteto kot ljudje.

Otrokom še zlasti zvečer omejite dostop do mobilnih naprav

Že pred leti so dokazali, da modra svetloba povzroča motnje spanca, saj zmoti našo notranjo uro in ovira proizvodnjo melatonina, hormona, ki nam pomaga spati. Raven melatonina je pri otrocih pred puberteto višji kot v času pubertete. Strokovnjaki predvidevajo, da melatonin ne vpliva le na našo notranjo uro, ampak ščiti tudi pred prezgodnjo puberteto (nastop pubertete pred 8. letom). Še zlasti v zadnjih letih se je veliko govorilo o prezgodnji puberteti pri deklicah, ki naj bi bila rezultat covida-19, zaradi katerega smo bili prisiljeni več časa preživeti doma. Ta čas so si še zlasti otroci krajšali z gledanjem v mobilne naprave. Seveda obstajajo še drugi razlogi za prezgodnjo puberteto, na primer kemikalije, s katerimi so otroci v stiku.

Vodja turške raziskave poudarja, da je potrebnih še več študij, staršem pa svetuje, naj otrokom, ki še niso v puberteti, še zlasti zvečer, ko je vpliv modre svetlobe na hormone največji, omejijo dostop do mobilnih naprav.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,017
21.09.2022. ob 09:06
287,340
26.09.2022. ob 18:08
110,619
28.09.2022. ob 03:31
Preberi več

New Report

Close